25 Φεβ 2019

«Χορτάσαμε σωτήρες…» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ



Η σύσκεψη ενημέρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που οργάνωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας την Τρίτη 19 Φλεβάρη, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά με την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση του υπάρχοντος ΠΕΣΔΑ που προβλέπει τη χρήση των «ΧΥΤΑ» Τεμπλονίου και Λευκίμμης. Επίσης, ενημέρωσε για τις 2 εργολαβίες που πρόσφατα αποφασίστηκαν. Η μία φορά το χώσιμο με σκουπίδια όλων των κυττάρων του Τεμπλονίου και η άλλη τη μεταφορά και διαχείριση των σκουπιδιών για 2,5 χρόνια στη Λευκίμμη. Συνολικά οι 2 εργολαβίες φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, η Δημοτική Αρχή και με τη στήριξη της Περιφερειακής Αρχής συνεχίζουν στο δρόμο της ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που την πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η δήλωση του Δημάρχου, ότι αναμένεται να αδειοδοτηθεί το οικόπεδο των 4,5 στρεμμάτων για να τοποθετηθούν τα χιλιάδες δέματα που υπάρχουν στο Τεμπλόνι και η αγορά έκτασης 52 στρεμμάτων για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
Η επιμονή του Δήμου και της Περιφέρειας για χρησιμοποίηση του Τεμπλονίου εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ακόμη μεγαλύτερη μόλυνση του χωριού και της ευρύτερης περιοχής και την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παρατάξεις, που μέχρι χθες υποστήριζαν ως βασική λύση τη μεταφορά των σκουπιδιών στα Γιάννενα, είτε την αποσιώπησαν εντελώς είτε την υποβάθμισαν.
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θόδωρος Γουλής και Μπάμπης Χαραλάμπους δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή προέχει:
§  Να ερευνηθούν νέοι χώροι για το εργοστάσιο και το ΧΥΤΑ με κατεπείγουσες διαδικασίες και πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
§  Να κλείσει άμεσα η χωματερή που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκίμμη.
§  Να μεταφερθούν τα σκουπίδια που έχουν τοποθετήσει οι Συριζαίοι και οι ΝΔκράτες σε αδειοδοτημένο, κατάλληλο χώρο.
§  Να κλείσει η χωματερή Τεμπλονίου.
§  Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού.
§  Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
§  Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
§  Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
§  Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

22/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ