1 Φεβ 2019

«Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ» – Μια ιστορική ταινία για τη μάχη του Στάλινγκραντ

Στις 31 Γενάρη, παραδόθηκαν στο Στάλινγκραντ οι Γερμανοί που ήταν περικυκλωμένοι από τον Κόκκινο Στρατό για περισσότερο από δυο μήνες. Η επίσημη παράδοση έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1943.
Με αφορμή αυτή την επέτειο της μεγάλης νίκης του Κόκκινου Στρατού, θυμηθήκαμε την ιστορική ταινία «Η Μάχη του Στάλινγκραντ» του Βλαντιμίρ Πετρόφ.
Η ταινία γυρίστηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1949 και διατηρεί την αυθεντικότητά της σε σχέση με τα  ιστορικά γεγονότα της εποχής. Πρόκειται για μια αναπαράσταση της ιστορικής μάχης. Για τη δημιουργία της ταινίας βοήθησε ο Κόκκινος Στρατός, αξιοποιήθηκαν βετεράνοι που είχαν πάρει μέρος στη μάχη, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία του κόκκινου στρατού, καθώς και Γερμανικός εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Απαρτίζεται από δυο μέρη, διάρκειας περίπου 1 ώρας και 30 λεπτών το καθένα.
Στο πρώτο μέρος, που ονομάζεται “ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ”, απεικονίζεται η σχεδίαση από το Στάλιν στο Κρεμλίνο της άμυνας του Στάλινγκραντ, μετά από την επίθεση των δυνάμεων της Βέρμαχτ. Ο Χίτλερ θεωρεί το Στάλινγκραντ πόλη κλειδί για την τελική νίκη του στη Σοβιετική Ένωση και διατάζει τους στρατηγούς του να την καταλάβουν με κάθε κόστος. Καθώς οι δυνάμεις της Βέρμαχτ πορεύονται προς το Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός μαζί με τους κατοίκους του προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, πολεμώντας σώμα με σώμα και πετυχαίνοντας την απόκρουση της Γερμανικής επίθεσης. Στη Μόσχα ήδη σχεδιάζεται η αντεπίθεση.
Στο δεύτερο μέρος «Η ΝΙΚΗ» παρουσιάζεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον στη Βέρμαχτ με την κωδική ονομασία «Ουρανός». Οι Γερμανοί είναι περικυκλωμένοι και οι τελευταίες τους προσπάθειες τους για αντεπίθεση στο Στάλινγκραντ αποτυγχάνουν. Ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ φον Πάουλους, παρά την εντολή από τον Χίτλερ να συνεχίσει τις επιθέσεις, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραδοθεί.
Μετά την επιτυχία του Κόκκινου Στρατού κάτοικοι και στρατιώτες πραγματοποιούν μια μεγαλειώδη πορεία στο απελευθερωμένο Στάλινγκραντ, ενώ ο Στάλιν στη Μόσχα κοιτάζει σ’ ένα χάρτη το Βερολίνο.
Μπορείτε να δείτε όλη την ταινία (και τα δύο μέρη μαζί, διάρκεια 3 ώρες), με ελληνικούς υπότιτλους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ