Σαν “show de adulación y servilismo … κολακεία και «φιλοφρονήσεις» -με μεγάλη δόση δουλικότητας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza τη συνάντηση Κολομβίας-ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «ο Αμερικανός υπεύθυνος υπουργός (εξωτερικών υποθέσεων) ξεπέρασε κάθε όριο του ανέντιμου / απροκάλυπτου κυνισμού του»
Η συνάντηση Iván Duque πρόεδρου της Κολομβίας και Mike Pompeo, πρώην επί κεφαλής της CIA και νυν των εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ, έγινε στην κολομβιανή πόλη της Cucuta, στα σύνορα, θέατρο μιας ψευτοανθρωπιστικής βοήθειας


Ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι «οι συνέπειες του εγκληματικού αποκλεισμού μας, είναι απροσδιόριστες, έχοντας προκαλέσει μόνο θάνατο, πόνο και φτώχεια.
Σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Οικονομικών Ερευνών του Λατινοαμερικανικού Γεωπολιτικού Στρατηγικού Κέντρου (Celag), ο αποκλεισμός και οι κυρώσεις που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. κατά της Βενεζουέλας, δημιούργησαν απώλειες της τάξεως των 350.000.000.000$ στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ 2013 και 2017.

Ένταση της επιθετικότητας σε βάρος της Βενεζουέλας

Ο Pompeo διεμήνυσε επίσης ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να κλιμακώσει την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που είναι υπεύθυνος για την κρίση στη χώρα του», αλλά και για να κάνει σαφές στην Κούβα και στη Ρωσία ότι «θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξη τους στο Καράκας».
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, έπειτα από τις επισκέψεις του στη Χιλή, στην Παραγουάη και στο Περού όπου πέραν της κρίσης στη Βενεζουέλα, που αποτελεί το ζήτημα για το οποίο ανησυχεί κυρίως το τρέχον διάστημα η Ουάσιγκτον, ο Pompeo συζήτησε το θέμα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Λατινική Αμερική.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κάθε οικονομικό και πολιτικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας», είπε, αφού επισκέφθηκε μετανάστες από τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο, μια αποθήκη με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες εγκαταστάσεις.
«Χρησιμοποιώντας κυρώσεις, ανακαλώντας βίζες και με άλλα μέσα, δεσμευόμαστε να φέρουμε προ των ευθυνών του το καθεστώς και όσους το ενισχύουν διευκολύνοντας τη διαφθορά και την καταστολή της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
«Θα δείτε την πολιτική και διπλωματική θηλιά να σφίγγει γύρω από το λαιμό του Μαδούρο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Απειλές κατά Κούβας – Ρωσίας

«Οι Κουβανοί πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί ότι έχει κόστος η συνέχιση της υποστήριξης στον Νικολάς Μαδούρο», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε την ίδια συζήτηση με τους Ρώσους».
Η Ουάσιγκτον επιβάλλει ολοένα ευρύτερο φάσμα κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο, στην προσπάθειά της να τον εκδιώξει από την εξουσία. Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τέσσερις εταιρείες και εννέα πλοία στη μαύρη λίστα. Ορισμένα από τα πλοία αυτά, διευκρίνισε, μετέφεραν αργό στην Κούβα.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, ανήγγειλε ότι θα εκφωνήσει ομιλία στις 17-Απρ, σε πολιτικούς εξόριστους από την Κούβα και τη Βενεζουέλα στο Μαϊάμι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθεί στις ενέργειες του Λευκού Οίκου εναντίον της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας, τριών κρατών που αποκαλεί «τρόικα της τυραννίας».
Madouro Pompeo
Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και η αυστηροποίηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα κλπ.
Ωστόσο επικριτές των κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ, μιλάνε για το λένε -προφανές ότι δηλ. οι ολοένα σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν κυρίως τους πολίτες της Βενεζουέλας.
Πηγή telesurtv.net  twitter.Pompeo +πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»