4 Μαΐ 2019

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα για την άμβλυνση των εμπορικών ανταγωνισμών

        

03-05-2019
Κοντά σε συμφωνία με στόχο την άμβλυνση των σφοδρών διμερών εμπορικών ανταγωνισμών ΗΠΑ – Κίνας φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματευτικές ομάδες αμφοτέρων χωρών.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ χαρακτήρισε «παραγωγικές» τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες στο Πεκίνο με τον επικεφαλής των Κινέζων διαπραγματευτών, που είναι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε. Την ίδια εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία είπε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας επικεντρώθηκαν στην επίτευξη «ουσιώδους προόδου για σημαντικά δομικά ζητήματα και μία νέα ισορροπία στις διμερείς εμπορικές σχέσεις».
Παράλληλα, πληροφορίες της αμερικανικής διαδικτυακής ιστοσελίδας «Politico» και του δικτύου CNBC αναφέρουν πως η εμπορική συμφωνία για την αποκλιμάκωση των διμερών εμπορικών διενέξεων θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου σχεδιάζουν να μεταβούν οι Κινέζοι διαπραγματευτές με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Λίου Χε. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ προτίθενται να άρουν δασμούς ύψους 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της επιβεβλημένης έως σήμερα μεταφοράς τεχνολογίας από αμερικανικά μονοπώλια σε κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα διατηρήσουν δασμούς 25% σε ορισμένα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.
FacebookTwitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ