27 Ιουν 2019

Εν μέσω καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν κι εκλογών, να σας σερβίρουμε λίγο από εκμετάλλευση

  

Δε θα έρθει ο Κούλης και θα τα κάνει χειρότερα. Είμαστε ήδη στα χειρότερα κι αν δε δυναμώσουν σε όλους τους κλάδους τα σωματεία και τα συνδικάτα από τις ταξικές δυνάμεις, θα δεθεί ακόμα περισσότερο η αλυσίδα και θα λαδωθεί την επομένη των εκλογών από τους ίδιους τους εργάτες.




Έχουν ακουστεί τόσα για την δήλωση του Μητσοτάκη, πως οι εργαζόμενοι μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη-αφεντικό σε μια επιχείρηση θα μπορούν να δουλεύουν 7 ημέρες εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Πρώτες αντιδράσεις από όψιμους υποστηρικτές του δίκιου του εργάτη φωνασκούν και ωρύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: αν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να εκλεγεί μια δεξιά κυβέρνηση η οποία θα φέρει το μεσαίωνα στα εργασιακά και να γίνουμε σκλάβοι.

Στην αρχή αν το δει κάποιος θα πει όντως δε μπορεί να αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου όμως αρχίζεις και γελάς μέχρι που ξεκαρδίζεσαι. Θυμάσαι πως δουλεύεις στον επισιτισμό και το 7ημερο, 12ωρο και το σπαστό ωράριο είναι κανονικότητα. Την δε καλοκαιρινή σεζόν 6μηνο χωρίς ρεπό είναι δεδομένο.


Αυτά συνέβαιναν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ακολούθησαν χωρίς να αλλαχτεί τίποτα κι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βέβαια στην τελευταία συμπληρώθηκε τεχνηέντως η κατάργηση στο δικαίωμα της απεργίας, κόπηκαν συντάξεις και μισθοί, δεν καταργήθηκαν ποτέ τα ΜΑΤ, έγιναν πλειστηριασμοί σε σπίτια, κόπηκε το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά και βεβαίως, βεβαίως καταργήθηκε ουσιαστικά η Κυριακάτικη αργία.

Το τραγικό της όλης όμως υπόθεσης είναι όταν μιλάς με τους ίδιους τους συναδέλφους που δουλεύουν στον κλάδο του επισιτισμού. Γιατί οι προηγούμενοι μόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους έχουν δράση κι επαφή με την πραγματικότητα ή απλά εθελοτυφλούν ή απλά γνωρίζουν κι εγκληματούν με τη στάση τους κατά της εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος.

Σε μια από τις τόσες εξορμήσεις σε μαγαζιά του επισιτισμού

Θα σταθώ σε ένα διάλογο που είχα με ένα συνάδελφο που δουλεύει σε ένα σουβλατζίδικο, λίγες μέρες πριν την απεργία στις 19 Ιούνη.


-Καλησπέρα συνάδελφε είμαστε από το συνδικάτο επισιτισμού, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε για την απεργία στον κλάδο. Είσαι εγγεγραμμένος στο συνδικάτο;

-Ααααα δε προλαβαίνω καθόλου να ασχοληθώ με αυτά, δουλεύω 16 ώρες καθημερινά.

-Μήπως αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος να βγεις μπροστά και να διεκδικήσεις;

-Ευτυχώς που έχω βρει εδώ και δουλεύω 16 ώρες, μακάρι να μπορούσα να δουλεύω και παραπάνω για να τα βγάζω πέρα…
-…
Βουβάθηκα, κλείδωσα, έτρεμα, ήθελα να τα κάνω λίμπα εκεί μέσα. Γυρνάω αυθόρμητα και του λέω ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε 7ημερη εργασία.

Μακάρι


– Δουλεύεις ήδη

Με κοιτάει κι ακούγεται μια φωνή από πίσω, ήταν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ήταν τα αφεντικά. Εμείς του λέμε να δουλεύει 8ωρο αλλά αυτός δε θέλει.

Όχι κύριοι, όψιμοι υπερεπαναστάτες. Δε θα έρθει ο Κούλης και θα τα κάνει χειρότερα. Είμαστε στα χειρότερα κι αν δε δυναμώσουν σε όλους τους κλάδους τα σωματεία και τα συνδικάτα από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα δεθεί ακόμα περισσότερο η αλυσίδα και θα λαδωθεί την επομένη των εκλογών από τους ίδιους τους εργάτες.

Δεν κρυβόμαστε από τους συναδέλφους μας, δεν κρυβόμαστε από τους εργάτες. Μπροστά και πλάι. Να γιατί ΚΚΕ..

Ακολουθεί ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ από την στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών για τα εργατικά “ατυχήματα” που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αύριο έχει προγραμματιστεί αγωνιστική κινητοποίηση με παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση 1μ.μ στη Βουλή.

 
 

 
 




http://www.katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ