1 Ιουν 2019

CHAMPIONS LEAGUE Τα πλάνα για κλειστή λίγκα, οι αντιδράσεις και η κόντρα για τα κέρδη



Το Σάββατο 1/6 διεξάγεται στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης ο τελικός του Champions League ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τότεναμ (22.00 - Cosmote Sport 1 / ΕΡΤ). Με τον αγγλικό αυτό «εμφύλιο» πέφτει η αυλαία της αγωνιστικής περιόδου 2018 - 2019 στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση, μιας σεζόν ιδιαίτερης από πολλές απόψεις.
Τη σεζόν αυτή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο Champions League οι αλλαγές που αποφάσισε προ διετίας η UEFA ως προς τη σύνθεση της φάσης των ομίλων και ωφέλησαν τους πλουσιότερους συλλόγους, καθώς οι ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη τετράδα των τεσσάρων ισχυρότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία) κατέλαβαν τις 16 από τις 32 θέσεις στους ομίλους. Αλλες 10 θέσεις ήταν «κλειδωμένες» υπέρ ομάδων από πρωταθλήματα χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 5 έως 10 της γενικής βαθμολογίας της UEFA, με αποτέλεσμα - για πρώτη φορά - οι ομάδες των ομίλων στη μεγάλη πλειοψηφία τους, 26 από τις 32, να είναι γνωστές πολύ πριν από τα προκριματικά του καλοκαιριού. Εν τέλει η διαδικασία έγινε για να καλυφθούν μόλις 6 «εισιτήρια», από τα δύο μονοπάτια των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών.
Με βάση τη νέα αυτή κατάσταση, μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι στο φετινό τελικό έφτασαν δύο ομάδες από την ίδια χώρα. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να συναντάται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, στο πλαίσιο της σταδιακής μετατροπής του Champions League σε μια κλειστή λίγκα, για λίγους και προνομιούχους. Αυτό άλλωστε επιδιώκεται να καθιερωθεί και θεσμικά, με τους ισχυρούς να μην κρύβουν καν πλέον ότι θέλουν μια διοργάνωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Οι κληρώσεις της UEFA μελλοντικά θα περιλαμβάνουν ελάχιστους και συγκεκριμένους συμμετέχοντες, τουλάχιστον για την 1η κατηγορία του Champions League
Associated Press
Οι κληρώσεις της UEFA μελλοντικά θα περιλαμβάνουν ελάχιστους και συγκεκριμένους συμμετέχοντες, τουλάχιστον για την 1η κατηγορία του Champions League
Ούτως ή άλλως, οι αλλαγές στη σύνθεση του Champions League είχαν δρομολογηθεί από την UEFA ως αποτέλεσμα της πίεσης που της ασκήθηκε από τους πλούσιους συλλόγους, οι οποίοι ζητούσαν μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» και απείλησαν μέχρι και με αποχώρηση και δημιουργία ξεχωριστής διοργάνωσης. Οι παραχωρήσεις έγιναν και το Champions League με τους νέους «συσχετισμούς» πήγε καλά την πρώτη αυτή σεζόν, αυτό όμως απ' ό,τι φαίνεται δεν σταματά τις βλέψεις των ισχυρών: Ενόψει των νέων αλλαγών που ετοιμάζονται για τη διοργάνωση από το 2024, «ακονίζουν τα μαχαίρια» τους διεκδικώντας ακόμα περισσότερα, όπως μαρτυρά το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο δείχνουν να κορυφώνονται οι συζητήσεις γύρω από τις επόμενες αλλαγές.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, που το καθιστά πεδίο οικονομικού ανταγωνισμού με έπαθλο τεράστια κέρδη, με πακτωλό δισεκατομμυρίων να τζιράρονται κάθε χρόνο στην ποδοσφαιρική βιομηχανία. Εξ ου και η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους ισχυρότερους και τους λιγότερο ισχυρούς συλλόγους για το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των κερδών, μια σύγκρουση χωρίς πραγματικούς χαμένους, αφού και οι «φτωχοί» αποτελούν ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου.
Κλειστές συμμετοχές και «σπάσιμο» σε κατηγορίες

Παρά τις υπέρ τους αλλαγές από την UEFA τα τελευταία χρόνια, οι ισχυροί σύλλογοι δεν ικανοποιούνται
Eurokinissi
Παρά τις υπέρ τους αλλαγές από την UEFA τα τελευταία χρόνια, οι ισχυροί σύλλογοι δεν ικανοποιούνται
Στα μέσα της σεζόν 2018 - 2019, η UEFA και η Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων κορύφωσαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να μελετήσουν τα σχέδια για τις αλλαγές στο Champions League από το 2024. Οι δύο πλευρές έδειξαν να καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο πλάνο ως προσχέδιο, που παρουσιάστηκε στις εγχώριες λίγκες. Λίγο μετά από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, έγινε ξεκάθαρο πως η λογική και των νέων σχεδίων ήταν εστιασμένη στα «θέλω» των ισχυρών και στην ολική πλέον μετατροπή της διοργάνωσης σε κλειστή λίγκα.
Ενδεικτικό είναι ότι βάση των συγκεκριμένων σχεδίων αποτελεί το «σπάσιμο» της διοργάνωσης σε Champions League 1 και 2, και ίσως και 3, δείχνοντας την πρόθεση για ξεκαθάρισμα της «ήρας από το στάρι» στις απολαβές των κερδών. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στα διεθνή ΜΜΕ, με το πλάνο αυτό οι ελεύθερες θέσεις για νέες ομάδες στο Champions League (που θα συνεχίσει να έχει 32) θα είναι μόλις 4 κάθε χρόνο... Οι περισσότερες από τις 32 ομάδες θα προέρχονται από τα πέντε - πλέον - κορυφαία πρωταθλήματα, αφού εκτός από τα τέσσερα ήδη γνωστά (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία) αναβαθμίζεται και η συμμετοχή της Γαλλίας. Οι συμμετοχές των «28» θα είναι κλειστές, όπως ισχύει με τα συμβόλαια της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, κάτι που επισημοποιεί τον χαρακτήρα της κλειστής λίγκας, με σίγουρη συμμετοχή ανεξαρτήτως θέσης στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Τα κέρδη που κρύβονται πίσω από το τρόπαιο του Champions League είναι η αιτία για τις μάχες συμφερόντων
Associated Press
Τα κέρδη που κρύβονται πίσω από το τρόπαιο του Champions League είναι η αιτία για τις μάχες συμφερόντων
Οσο για τους πρωταθλητές των χωρών από την 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA και κάτω, όπως και τις ομάδες που δεν θα τερματίσουν στην πρώτη τετράδα των κορυφαίων πρωταθλημάτων, θα παίρνουν μέρος στη δεύτερη κατηγορία του Champions League, επίσης με 32 ομάδες, ή στην τρίτη κατηγορία, με 64 ομάδες. Σ' αυτές τις κατηγορίες θα υπάρχει υποβιβασμός και άνοδος. Στην πρώτη κατηγορία όμως - όπου φυσικά θα υπάρχει η μεγαλύτερη ροή χρημάτων - οι θέσεις ανόδου θα είναι οι μόλις τέσσερις ελεύθερες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το αν αυτές οι κατηγορίες απλά θα «απορροφήσουν» τις υπόλοιπες διοργανώσεις (το Europa League και το Europa League 2, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται άμεσα) προς το παρόν παραμένουν άγνωστες, όπως και ο «χάρτης» με τις ομάδες που θα έχουν συμμετοχή στη μελλοντική τρίτη κατηγορία του Champions League.
Αντιδρούν οι εγχώριες λίγκες
Οι συζητήσεις για την τελική μορφή των αλλαγών αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, ήδη όμως τα όσα σχεδιάζονται έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις, κυρίως στις τάξεις των εγχώριων λιγκών της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και τους ισχυρούς συλλόγους ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση.
Οι ισχυροί σύλλογοι της Ισπανίας και της Ιταλίας πιέζουν να γίνει δεκτό το πλάνο, που θα φέρει περισσότερα χρήματα στα ταμεία τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρούς του γαλλικού πρωταθλήματος. Θετικοί εμφανίζονται και οι αγγλικοί σύλλογοι, η θέση των οποίων πάντως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αφού ούτως ή άλλως τα κέρδη τους είναι ήδη πολύ υψηλά, με την Premier League να υπερέχει σαφώς σ' αυτόν τον τομέα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Στην αντίπερα όχθη, η μία μετά την άλλη οι εγχώριες λίγκες εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά, αφού θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων. Σημείο αιχμής της διαφωνίας αποτελεί μεταξύ άλλων η σκέψη για αγώνες Champions League τα Σαββατοκύριακα, κάτι που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στα εθνικά πρωταθλήματα.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, πριν από λίγες μέρες η πολωνική λίγκα κάλεσε εκπροσώπους από 28 λίγκες - μέλη της Ευρωπαϊκής Λίγκας, με σκοπό να συζητήσουν για τις αλλαγές που προτάθηκαν για το Champions League από το 2024. Ανάμεσά τους έδωσαν το «παρών» οι λίγκες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας (που είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση εναντίον των σχεδιαζόμενων αλλαγών), της Ρωσίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
Βλέποντας τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Tσέφεριν, προσπάθησε να «τα μαζέψει». Υποστήριξε ότι προς το παρόν πρόκειται «μόνο για ιδέες και απόψεις» και ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «είναι ανοιχτή στο διάλογο» με όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν φαίνεται όμως να έπεισε και πολλούς από τη μεριά των ευρωπαϊκών λιγκών, που τον κατηγόρησαν πως παρόλο που προέρχεται από μια μικρή ομοσπονδία (τη σλοβενική) σύρθηκε στο «άρμα» των ισχυρών στις συζητήσεις που προηγήθηκαν.
Ας σημειωθεί πως στην Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, αν και τυπικά αφορά όλους τους συλλόγους, ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ισχυροί και οι περισσότερες αποφάσεις που παίρνει καθορίζονται κατά κύριο λόγο από τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ