29 Ιουλ 2019

Δολοφόνος με άμεσο δόλο ο Κορκονέας – Αθώωση Σαραλιώτη λόγω αμφιβολιών

Μεικτά συναισθήματα αφήνει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια το Δεκέμβρη του 2008. Η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα είναι εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο. Υπό αυτή την έννοια, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, όπου είχε καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Ωστόσο, ο καταλογισμός ελαφρυντικών ζητάται από τους συνηγόρους υπεράσπισης μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οπότε μένει να δούμε αν τυχόν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των δικαστών σε σχέση με την πρώτη δίκη. Ευχάριστο είναι το γεγονός πως η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου δείχνει πως έπεσε στο κενό η απόπειρα του εισαγγελέα Βασιλείου Χανή να ανοίξει το δρόμο για να ασπάσουν τα ισόβια, με τη μετατροπή της κατηγορίας από άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο, πρόταση που είχε μειοψηφήσει στον πρώτο βαθμό.
Από την άλλη οριστικά ως λευκή περιστερά αποδίδεται στην κοινωνία ο έτερος παρών στο φονικό ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, επίσης με ομόφωνη απόφαση, σύμφωνη αυτή τη φορά προς την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση. Ο Σαραλιώτης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά, ήδη κυκλοφορούσε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από το 2012, ενώ τώρα κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών. Ασφαλώς, η τελεσίδικη αυτή δικαστική απόφαση είναι σεβαστή, αλλά όπως το δικαστήριο αυτή τη φορά είχε τις αμφιβολίες του για την ενοχή του κατηγορουμένου, έτσι μπορεί κανείς να διατηρεί τις αμφιβολίες του για το βαθμό στον οποίο τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ήταν να βγει τον Ιούνη, όταν και αναβλήθηκε λόγω του δικηγόρου του Κορκονέα, με την πολιτική αγωγή μάλιστα να ζητάει άμεσα νέα συνεδρίαση πριν την 1η Ιούλη, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Ποινικός Κώδικας, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ