7 Αυγ 2019

Όπλο τράβηξε ταβερνιάρης στην Κρήτη σε εργαζόμενο που ζητούσε ένσημα

Βροχή τα περιστατικά εργασιακής ζούγκλας, που συσσωρεύονται μετά την καταγγελία του 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα για βασανισμό του σε εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα. Ο χώρος της εστίασης για μια ακόμα φορά πρωταγωνιστεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως σε άλλους εργασιακούς χώρους δεν είναι συχνά τα φαινόμενα γαλέρας και εκφοβισμού των εργαζομένων.
Αυτή τη φορά η καταγγελία έρχεται από εργαζόμενο σε ταβέρνα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Ο ίδιος και κάποιοι γνωστοί του είχαν προσληφθεί στις αρχές του Μάη ως παιδιά για όλες τις δουλειές, έχοντας ήδη εκ προοιμίου υπογράψει έγγραφο με το οποίο αποποιούνταν κάθε διεκδίκηση σε περίπτωση απόλυσης.
Η συνέχεια δεν αποδείχτηκε καλύτερη, καθώς λάμβαναν ως μισθό μόνο κάποια έναντι των 150 και 200 ευρώ τη φορά στο χέρι. Εκεί που το ποτήρι ξεχείλισε, είναι όταν ο καταγγέλων πήγε στο ΙΚΑ για να ελέγξει τα ένσημά του, αφού το αφεντικό τους είχε ζητήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ υποτίθεται για να τους ασφαλίσει. Διαπιστώνοντας ότι δεν έχει περαστεί κανένα ένσημο, ο άντρας πήγε στην ταβέρνα ζητώντας να ασφαλιστεί. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τράβηξε το όπλο του και απείλησε ανοιχτά τον εργαζόμενο να μην ξαναπατήσει το πόδι του, αλλιώς θα τον πυροβολούσε.
Το θύμα κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στο ΕΚ Ηρακλείου, ενώ όπως υποστηρίζει, εκτός από τις απειλές και τη μαύρη εργασία, ο εργοδότης του οφείλει και δεδουλευμένα 1600 ευρώ. Σε μια εποχή που υποβαθμίζεται ακόμα και το ήδη βαθιά δυσλειτουργικό ΣΕΠΕ, στους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που λαμβάνει ολοένα και πιο τρομαχτικές διαστάσεις, πατώντας και πάνω στην άγνοια που σκόπιμα καλλιεργείται στους νέους ειδικά εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.
Με πληροφορίες από enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ