2 Οκτ 2019

Η αναβάθμιση της εθνοφυλακής από τη νέα κυβέρνηση




Τάγματα Εθνοφυλακής σαν εφιάλτες από το παρελθόν

EUROKINISSI


Η κυβέρνηση δαιμονοποιεί τον «εσωτερικό εχθρό» και ξεθάβει παρωχημένες τακτικές ● Εθνοφύλακες στα σύνορα, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα για ασφάλεια από τους «εισβολείς μετανάστες και πρόσφυγες». Πώς εξυφαίνεται το σχέδιο και ποιο ρόλο παίζουν οι μιλιταριστικές ιστοσελίδες.
Την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής και των ακροδεξιών μηχανισμών καταστολής ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό» με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και την ενίσχυση της άμυνας φαίνεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση με μπροστάρη τον νέο υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και οι τοποθετήσεις του βουλευτή Εβρου της Ν.Δ. και αντιπροέδρου της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, Αναστάσιου Δημοσχάκη, φανερώνουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη φύλαξη των στρατοπέδων και για τη συγκρότηση ταγμάτων εθνοφυλακής ακόμα και στα αστικά κέντρα.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως διατυπώνονται επίσημες προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν με το αζημίωτο οι εθνοφύλακες και διάφοροι μηχανισμοί γύρω από αυτούς για την «αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών».
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ., Α. Δημοσχάκης έθεσε στον υπουργό Αμυνας το θέμα της «περαιτέρω αξιοποίησης επ’ αμοιβή των εφέδρων στα σύνορα από ξηράς και νήσων», επισημαίνοντας πως «οι εθνοφύλακες, που αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατεύματος, φρουρούν χωρίς αποδοχές τα βράδια αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών και διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
Ο ίδιος, επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και βουλευτής Εβρου, κάνοντας λόγο για «εισαγωγή από την Τουρκία («ειρηνική εισβολή» τη χαρακτήρισε) πολιτών από μουσουλμανικές χώρες», ζήτησε από τον υπουργό να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της εθνοφυλακής με αντιμίσθιο κυρίως στη Θράκη και στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.
Ο Α. Δημοσχάκης, ως αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ., τον Δεκέμβριο του 2018 επισήμαινε «την αξία των πατριωτών εθνοφυλάκων αλλά των εφέδρων για όσους επιχειρούν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Εβρο, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους κόντρα σε ιδεοληψίες και εμμονές».
Κατά τον Α. Δημοσχάκη αν πέντε εθνοφύλακες από κάθε χωριό του νομού όπου εκλέγεται αξιοποιηθούν στη συνοριακή φύλαξη, τότε πάνω από 1.000 Εβρίτες άνω των 48 ετών «θα βρουν μια απασχόληση και θα συνδράμουν αποτελεσματικά στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η μεθόδευση
Μετά την αλλαγή κυβέρνησης έντονη ήταν η αρθρογραφία γνωστών μιλιταριστικών ιστοσελίδων σχετικά με την Εθνοφυλακή, οι οποίες μετέφεραν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταθέσει νομοσχέδιο για την Εθνοφυλακή και την Εφεδρεία. Παράλληλα μέσα στο καλοκαίρι πλήθαιναν και οι αναφορές για τα «σοβαρά προβλήματα επάνδρωσης του Ελληνικού Στρατού λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού στελεχών και της λειψανδρίας ως συνέπεια της θητείας των 9 μηνών».
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 τη σκυτάλη πήραν «Τα Νέα» (1/9/2019), σε άρθρο στο οποίο, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, δίνεται το περίγραμμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών: θέσπιση κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση, δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής των γυναικών, συγκρότηση μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε τομείς όπως η κυβερνοάμυνα καθώς και η εκπαίδευση των ανωτέρω και σε ημέρες εκτός της Κυριακής.
Ως στόχος παρουσιάζεται το έτος 2023 η συμμετοχή στις εθνοφυλακές να ανέλθει στο 100%. Το 2018 το ποσοστό συμμετοχής των εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση ήταν στο 35% ενώ το 2019 καταγράφηκε μείωση, στοιχείο που φαίνεται να συνδέεται και με τη διαδικασία διάλυσης της Χρυσής Αυγής.
Λίγες μέρες μετά τα εν λόγω δημοσιεύματα στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος ΥΦΕΘΑ, Αλκιβιάδης Στεφανής, έστειλε «ιδιαίτερο μήνυμα» στους εθνοφύλακες και στους εφέδρους της χώρας. Οπως διαφαίνεται, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια αναβίωση των σχεδιασμών Στεφανή, ο οποίος ως αρχηγός ΓΕΣ και με τις προτροπές του πρώην υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου είχε διαδραματίσει από το 2017 και επί δύο χρόνια καθοριστικό ρόλο στην απόπειρα γενικευμένης στρατιωτικοποίησης με βασικό όχημα τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων.
Ωστόσο, μετά την αποχώρηση Καμμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο διάδοχός του Παναγιώτης Ρήγας άλλαξε κατεύθυνση μειώνοντας τον ρόλο και τη σημασία της Εθνοφυλακής, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από μιλιταριστικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνοφυλακής.
Από τον Εμφύλιο
Υπενθυμίζεται ότι τα «Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης» πρωτοσυστάθηκαν το 1948 εν μέσω Εμφυλίου με απόφαση του ΓΕΣ. Εκπαιδεύονται χωριστά από τις μονάδες του στρατού ξηράς, όμως συχνά συμμετέχουν από κοινού με τις κανονικές μονάδες σε διακλαδικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως ο «Παρμενίων». Δεκάδες είναι οι καταγραφές επικίνδυνων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται μέλη διάφορων εθνοφυλακών.
Φασιστοειδή, μέλη ενός τοπικού Τάγματος Εθνοφυλακής, μετέβησαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», νοτιοανατολικά των Φούρνων, για να υψώσουν σημαία και να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο.
Εθνοφύλακες εξάλλου ήταν κάποιοι από αυτούς που πρωτοστάτησαν μαζί με την επίσημη Χρυσή Αυγή και άλλες οργανώσεις στη διοργάνωση ακροδεξιάς αντισυγκέντρωσης στην Κομοτηνή ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017, όπως και σε ακραίες εκδηλώσεις του πρόσφατου συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει και το δίκτυο Σπάρτακος, λέσχες εφέδρων επάνδρωσαν τις κινητοποιήσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό, ενώ άτομα με διακριτικά της Χ.Α. εμφανίστηκαν δίπλα σε άρματα μάχης σε άσκηση στον Εβρο.
Η δράση των εθνοφυλάκων καλύπτεται και προβάλλεται συστηματικά εδώ και χρόνια από τη φιλοχουντική εφημερίδα «Στόχος», όπου συχνά περιγράφεται η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα για να δράσουν εναντίον ομάδων μεταναστών και προσφύγων.
Χρυσαυγίτες
Εξάλλου ένας από τους «πιο διάσημους έφεδρους-εθνοφύλακες της Ελλάδας» (kranos.gr) είναι και ο Παναγιώτης Μπαντέμης, πρώην πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής, μετέπειτα στέλεχος του Εθνικού Μετώπου.
Ο Μπαντέμης, παρότι καταδικάστηκε αρχικά σε κάθειρξη 14 ετών και οχτώ μηνών για την άγρια ρατσιστική επίθεση το 2011 στο Μεταξουργείο κατά δύο γυναικών από τη Β. Ηπειρο, εμφανιζόταν στην εκπομπή «Με αρετή και τόλμη» της ΕΡΤ ενώ έχει φωτογραφηθεί τόσο με τον Πάνο Καμμένο όσο και με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας (7.5.2018, «Εφ.Συν.», «Δούρειος Ιππος για τη Δημοκρατία»).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακροδεξιού εθνοφύλακα, ο Μπαντέμης, όπως μας ενημέρωνε ο «Στόχος», διψούσε για μουσουλμανικό αίμα όντας ένας sniper που θα «τους στέλνει στον Αλλάχ από μακρυά...». Καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 τελεσίδικα σε 10 χρόνια κάθειρξης και έχασε την ιδιότητα του εθνοφύλακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ