24 Οκτ 2019

Μπερδεμένο κουβάρι


Ενα «πανόραμα» των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που «τρέχουν» σε όλα τα «μήκη και πλάτη», αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, δίνει η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ψηλά στην ατζέντα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο Στόλτενμπεργκ, είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου το ΝΑΤΟ κάλυψε την εισβολή της Τουρκίας και τώρα χαιρετίζει «τη μείωση της βίας που ακολούθησε την κοινή δήλωση Τουρκίας και ΗΠΑ», καλώντας όλες τις δυνάμεις να... «δράσουν με αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνουν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στο στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, αναγνωρίζοντας τις «ανησυχίες» για την ασφάλειά της στα νότια σύνορα με τη Συρία, και ταυτόχρονα να εμποδίσει την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας, που κατοχυρώνεται ως κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας, που έγινε την Τρίτη στο Σότσι, αλλά παρέπεμψε στην «επείγουσα ανάγκη για πολιτική λύση», με κριτήριο «να διασφαλιστούν τα κέρδη που από κοινού πετύχαμε» στην περιοχή!
Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση για «μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας με την Τουρκία και τη Ρωσία» στη Βόρεια Συρία, που έκανε προχτές η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία» και «μια ισχυρή πολιτική και διπλωματική απάντηση των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ», στο φόντο προηγούμενων «διαπιστώσεων» πως η «ΕΕ και η Γερμανία δεν μπορεί να βασίζονται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους».
Το γεγονός εξάλλου ότι οι ανταγωνισμοί διαπερνούν «οριζοντίως και καθέτως» όλες τις σχέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, επαληθεύεται και από την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ο οποίος διαφώνησε κάθετα με την πρόταση της χριστιανοδημοκράτισσας υπουργού Αμυνας, προδίδοντας υπαρκτές αντιθέσεις και σε τμήματα της γερμανικής αστικής τάξης.
Το ίδιο επιβεβαιώνει και η δήλωση Μακρόν, ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Βόρεια Συρία «προκαλεί ερωτήματα για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ», διαμαρτυρόμενος ότι ανακάλυψε από ένα tweet, «όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να ελευθερώσουν την περιοχή. Αυτό μειώνει διαρκώς την αξιοπιστία μας για να βρίσκουμε εταίρους επί του πεδίου».
Οι σκληροί ανταγωνισμοί είναι ο πυρήνας και του άλλου μεγάλου θέματος που συζητιέται στη Σύνοδο και αφορά τη λεγόμενη «ασφάλεια των δικτύων», ειδικά των λεγόμενων «νέας γενιάς» (5G), πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα.
Αναφερόμενος σ' αυτό το θέμα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες ορθά - κοφτά ότι «η απαίτηση είναι να έχουν όλοι οι Σύμμαχοι αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», ξεκαθαρίζοντας πως «οι μη στρατιωτικές υποδομές αποτελούν εθνική ευθύνη, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 3 της ιδρυτικής συνθήκης μας, η αντοχή (κάθε κράτους - μέλους) αποτελεί μέρος της δέσμευσης κάθε συμμάχου στη Συμμαχία και μεταξύ τους».
Ολα αυτά με φόντο την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην κινεζική «Huawei» να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύου 5G, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες θυμίζουμε ότι διά του Μ. Πομπέο είχαν απευθύνει σχετικές συστάσεις και στην ελληνική κυβέρνηση «να κάνει τις σωστές επιλογές».
Αν κάτι δείχνουν τα παραπάνω, είναι ότι το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπλέκεται κόμπο κόμπο, όλο και περισσότερο. Κόντρα στην επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, ενίσχυση της δράσης ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ