31 Οκτ 2019

Έχεις πολλούς λόγους να ντρέπεσαι







Ακου τώρα να σου πω, αν θες το παιδί σου να γνωρίσει την ιστορία και να μάθει να σέβεται τους προγόνους σου που πολέμησαν τον κατακτητή, μάθε πως αυτό δε γίνεται με παρελάσεις στρατιωτικού βηματισμού και οπλικών συστημάτων. Να καταργήσεις τις παρελάσεις των «επισήμων» και της υποκρισίας, να τις αντικαταστήσεις με ιστορικούς περιπάτους στο Μπλοκ 15 και στα υπόγεια της Κοραή ή με εκδρομές στο Δίστομο. Να μη φοβάσαι να πεις ότι πολέμησες τον φασισμό και το ναζισμό. Και να μη φοβάσαι να θυμίσεις στο παιδί σου πως αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Οι μαθήτριες στα Φιλαδέλφεια απλώς σου έκλεισαν περιπαικτικά το ματάκι γι αυτό και εξοργίζεσαι. Και έβγαλαν γλώσσα στα όσα επικίνδυνα ανιστόρητα γράφονται και λέγονται αυτές τις ημέρες. Από τον «λαϊκισμό» της Κεραμέως μέχρι τον «εθελοντισμό» της Μιχαηλίδου.
Οι νεολαίοι/ες προκαλούν και αμφισβητούν. Αυτό πρέπει να κάνουν. Οι αγκαλιές αυτών των παιδιών θα ανοίξουν για τους «κατατρεγμένους» αυτού του κόσμου. Θα γίνουν ωραίοι άνθρωποι αφού στα 16 τους.. γνωρίζουν τους Μόντι Πάιθον.
Να μην ντρέπεσαι, λοιπόν, για λογαριασμό τους. Να ντρέπεσαι για τα παιδιά που φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Κατσιφά, να ντρέπεσαι για τους ελληνες οικογενειάρχες που έβλεπαν τον ιερέα να βιάζει ένα παιδί επί τρία χρόνια και δεν μιλούσαν, να ντρέπεσαι για εκείνα τα παιδιά που πετούν πέτρες στους μετανάστες και σκοτώνουν ζώα για να γελάσουν. Να ντρέπεσαι για τους ακροδεξιούς και τα ναζίδια που ψηφίζεις και τους αναθέτεις την εκπαίδευση των δικών σου παιδιών . Εχεις πολλούς λόγους να ντρέπεσαι... Και όχι, ένας από αυτούς δεν είναι το silly walk..

Α Βιτάλης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ