15 Οκτ 2019

Ο Χατζηνικολάου, ο Μητσοτάκης και τα πορτατίφ του Σαμαρά

Νομίζαμε ότι η αλήστου μνήμης συνέντευξη του Σαμαρά στα πορτατίφ του της πάλαι ποτέ ΝΕΡΙΤ ήταν το αποκορύφωμα της δημοσιογραφικής υμνολογίας σε πρωθυπουργό, αλλά ακόμα δεν τα είχαμε δει όλα, όπως απέδειξε η χθεσινοβραδινή συνέντευξη – παιάνας – διθύραμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενώπιος Ενωπίω (reloaded) του Νίκου Χατζηνικολάου.
Όταν λίγους πριν τις εκλογές ο Κυριάκος είχε εμφανιστεί στο πρωινάδικο της Σταματίνας Τσιμτσιλή, κάνοντας μεταξύ άλλων συγκλονιστικές αποκαλύψεις, όπως ότι βλέπει Netflix από το κινητό, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν εκδηλώσει τη θυμηδία τους. Αλλά η χτεσινή… φιλική κουβεντούλα δεν είχε και τόσο μεγάλες διαφορές από τη συγκεκριμένη lifestyle κουβεντούλα.
Ο Χατζηνικολάου κυριολεκτικά κόλλησε στον τοίχο τον πρωθυπουργό, με ερωτήσεις του στιλ αν τα ντολμαδάκια της Μαρίκας είναι το αγαπημένο του φαγητό, [αν προτιμά] “ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τέννις;” (sic), τι ομάδα είναι, παραλείποντας ωστόσο να ρωτήσει το ζώδιο και τον ωροσκόπο. Προς το τέλος της συνέντευξης ακολούθησε ερώτηση κόλαφος για το αν ο Μητσοτάκης αισθάνεται “χαλαρός ή σφιγμένος” στα νέα του καθήκοντα, κι αν θα σκεφτόταν να μείνει χωρίς γραβάτα, κάτι που ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δε θα συμβεί ποτέ όσο ασκεί τα επίσημα καθήκοντά του.
Ακολούθησε “μίνι ξενάγηση” στο Μαξίμου, για να δει το πανελλήνιο τις διακοσμητικές – καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του νέου πρωθυπουργού. Συγκλονιστικά ήταν και τα ενδιάμεσα βιντεάκια, με τίτλους όπως “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελεύθερο χρόνο του”, όπου μάθαμε μεταξύ άλλων ότι το ringtone στο κινητό του είναι το Paradise City των Guns’n’roses, τους οποίους όμως δεν έχει καταφέρει να δει από κοντά -τραγικό- κι ότι είναι “ιδιαίτερα ταλαντούχος στο ποδόσφαιρο” (sic). Ταλέντο που μοιράζεται εξάλλου με τον πρόσφατα αποσυρθέντα από την πολιτική (γέλια κοινού) παλαιότερο προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή.
Νωρίτερα, είχαμε την ευκαιρία να συγκινηθούμε με τους συγχωρεμένους πια γονείς του πρωθυπουργού, που αναπολούσαν σε παλιά εκπομπή του σταθμού τα πρώτα χρόνια του Κυριάκου, ως πολιτικού εξόριστου βρέφους στο Παρίσι μεταξύ άλλων. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να εκθέσει την αφοσίωσή του στο θεσμό της οικογένειας “που κράτησε όρθια τη χώρα μες στην κρίση” (εννοώντας  ότι υποκατέστησε πλήρως το κοινωνικό κράτος που διαλύσαμε) και να μιλήσει για τα παιδιά και τη σύζυγό του, λανσάροντας το προφίλ του φιλόστοργου πάτερ-φαμίλια, παραδίδοντας μάλιστα και μαθήματα διάσωσης γάμου.
Ο Μητσοτάκης απάντησε επίσης σε όσους τον θεωρούν “προϊόν της ελίτ” (υποθέτουμε ότι δεν εννοούσε τα στρώματα, τα παπούτσια ή τις φρυγανιές), λέγοντας ότι:  “Δούλεψα πολύ σκληρά, αποφοίτησα από το Χάρβαρντ ως αριστούχος. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί ήθελα να σταθώ στα πόδια μου. Ο μεγάλος μου αγώνας για να συμμετέχω στα κοινά είναι για να δώσω ευκαιρίες σε κάποιους να πετύχουν κάτι ανάλογο. Έχω τεράστιο σεβασμό για τους ανθρώπους που φτάνουν στην κορυφή χωρίς εφόδια”. Ένα δάκρυ κύλησε για όσους έχουν μέσα τους έναν άριστο γίγαντα εν υπνώσει, που περιμένει να αφυπνιστεί.
Μας διαβεβαίωσε επίσης, στο λιγοστό μέρος της συνέντευξης που αφιερώθηκε σε πολιτικά ζητήματα, ότι “εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας”. Όπως το πλήρες κι οριστικό χτύπημα στις απεργίες, το συνδικαλισμό και τις συλλογικές συμβάσεις, με πολιτικές όπως η προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και του φακελώματος των συνδικαλιστών.
Στον πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας αφιερώθηκαν ελάχιστα λεπτά σε μια σχεδόν δίωρη εκπομπή, περιοριζόμενος ουσιαστικά σε ευχολόγια περί “κυρώσεων” από την ΕΕ. Τόνισε πως είναι “αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός που έχει απαιτήσεις” γιατί “η κοινωνία έχει απαιτήσεις”, για να προβάλλει την εικόνα του “αποφασιστικού” ηγέτη. Όπως κάθε κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, μίλησε για εξάντληση της τετραετίας και αποφυγή εκλογικού αιφνιδιασμού με αφορμή την εκλογή ΠτΔ. Αναφερόμενος στη Novartis μετέθεσε το θέμα στη βουλή, λέγοντας πως για εκείνον οι πολιτικές διαφορές λύνονται στην κάλπη κι όχι στα δικαστήρια, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να θεσπίσει διαδικασία ψηφοφορίας αποδήμων στα προξενεία, αντί της επιστολικής ψήφου που προκρίνει ο ίδιος, δίχως ωστόσο να κάνει λόγο για πιο συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης του εκλογικού δικαιώματος στους κατοίκους εξωτερικού.
Αδημονούμε για την επόμενη συνέντευξη – πορτρέτο του πρωθυπουργό σε αυτή ή άλλη “ενημερωτική” εκπομπή, όπου πέρα από τις αστρολογικές μας απορίες για τον πρωθυπουργό, μπορεί να μάθουμε επίσης αν αγαπά τα ζώα, αν προτιμά βουνό ή θάλασσα, το αγαπημένο του χρώμα κι αν έχει δει το Joker και ποια η γνώμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ