2 Νοε 2019

Πόσο πάει η αφίσα; 50.000 ευρώ… – Εξοντωτικό πρόστιμο για πέντε πανό και δύο αφίσες σε υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πρώτα ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας με τους ακροδεξιούς συνεργάτες και τις “περιβαλλοντικές ευαισθησίες” που έστελνε πρόστιμα στο ΚΚΕ και το ΜΛ ΚΚΕ -αν και μπέρδεψε το τελευταίο με το ΚΚΕ (μ-λ). Τώρα είναι η Αστυνομία των Σερρών που κατέγραψε σε αναφορά της πέντε αφίσες και δύο πανό της περιφερειακής παράταξης “Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά”, που επέφεραν το εξοντωτικό πρόστιμο των 50 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό μάλιστα βεβαιώθηκε ήδη στην εφορία στο ΑΦΜ του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Θ. Αγαπητού.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η παράταξη.
Η επιβολή του υπέρογκου αυτού προστίμου δεν αφορά μόνο την περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ούτε μόνο τον επικεφαλής της Θανάση Αγαπητό που έχει την υποχρέωση καταβολής του προστίμου ενώ είναι ένας εργαζόμενος δάσκαλος με πετσοκομμένο από τις μνημονιακές περικοπές μισθό. Το πρόστιμο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη. Ποια οργάνωση, ποιο κόμμα, ποια συλλογικότητα σε δήμους και περιφέρειες θα αναλαμβάνει πλέον τον κίνδυνο να εκδώσει μια αφίσα γνωρίζοντας ότι οποιοσδήποτε προβοκάτορας ή αντίπαλός της μπορεί να την πάρει, να την τοποθετήσει κάπου και να βρεθεί υποχρεωμένη να πληρώσει πρόστιμο 50.000 Ευρώ; Με αυτόν τον τρόπο, θα ακυρωθεί στην πράξη οποιαδήποτε πολυφωνία υπάρχει, καθώς μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που χρηματοδοτούνται και έχουν τις πλάτες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων θα μπορούν να έχουν προεκλογικό λόγο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο «Καλλικράτης», με βάση τον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο, συγκροτεί ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Είναι το μοντέλο οικονομικού στραγγαλισμού και δικαστικής ομηρίας που συνοδεύει την κρατική καταστολή και εφαρμόστηκε μαζικά στις Σκουριές και στον αγώνα του λαού ενάντια στις εξορύξεις στη ΒΑ Χαλκιδική αλλά και στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Προφανώς βέβαια το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη δεν έχει για όλους ίδια κριτήρια και σταθμά. Αφενός τα αστικά κόμματα έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης και δεν ενδιαφέρονται για μερικά πανό και αφίσες, αφετέρου όμως δε χάνουν ευκαιρία να γεμίσουν τις πλατείες μεγάλων αστικών κέντρων με το ιλουστρασιόν υλικό τους, χωρίς να κινδυνεύουν με καμία κλήτευση ή πρόστιμο για αφισορύπανση. Προφανώς οι επιταγές του Καλλικράτη και οι οικολογικές ευαισθησίες είναι αν μη τι άλλο επιλεκτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ