11 Δεκ 2019

Απόφαση - λουκούμι για τους ομίλους του Airbnb



Την ανάρτηση και τους πανηγυρισμούς δικηγορικής εταιρείας στο facebook αναπαράγουν από χτες διάφορα αστικά μέσα, για την αναγνώριση από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ότι το καθεστώς μίσθωσης Airbnb είναι νόμιμο. Κάτοικοι πολυκατοικίας στην πλατεία Βικτωρίας είχαν προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας να σταματήσει η μίσθωση διαμερίσματος με Airbnb, λόγω της αναστάτωσης και των κινδύνων που δημιουργούνται από έναν μεγάλο αριθμό αγνώστων που νοικιάζουν σε τακτική βάση το διαμέρισμα. Επικαλέστηκαν τον κανονισμό της πολυκατοικίας και την ανεπίτρεπτη μετατροπή της χρήσης του διαμερίσματος από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.


Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη των νομικών επιχειρημάτων, η απόφαση αυτή είναι λουκούμι για τις επιχειρήσεις και τους ομίλους που διαχειρίζονται τις μισθώσεις Airbnb. Στην Αθήνα το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για Airbnb. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η πλατφόρμα Airbnb έχει 12.000 εργαζόμενους, διαχειρίζεται περίπου 5 εκατομμύρια μέρη διαμονής και εξυπηρετεί σχεδόν 150 εκατομμύρια πελάτες τον χρόνο. Γι' αυτό, άλλωστε, οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά Συμβούλια των μεγάλων πόλεων (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μιλούν καθαρά για την επιβολή δημοτικής φορολογίας με το συντελεστή της επαγγελματικής στέγης στο Airbnb, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν τη μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές ανάγκες και τους μικρούς καταστηματάρχες.


Ο μύθος ότι το Airbnb προστατεύει τους μικροϊδιοκτήτες, που έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν το χαμηλό εισόδημά τους, έχει αρχίσει σιγά - σιγά να ξεφτίζει, την ώρα μάλιστα που παραμένουν οι φορομπηχτικοί νόμοι ενάντια στη λαϊκή κατοικία, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Η εκτίναξη των ενοικίων λόγω του Αirbnb αποτελεί πλέον ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, όπως π.χ. για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας ή τους φοιτητές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία επίσης αναπαρήγαγε την ανάρτηση, μας θύμισε ότι χτες, 10 Δεκέμβρη, ήταν η Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία από το 2005 γιορτάζεται και ως Παγκόσμια Μέρα Ιδιοκτησίας! Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Η κατοικία, η πρόσβαση σε ρεύμα και θέρμανση (επειδή αρχίζουν και τα κρύα και θα ξαναδιαβάζουμε για αναθυμιάσεις από μαγκάλια...), η αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση κ.λπ., δεν είναι ανθρώπινα δικαιώματα; Μήπως διαβάσατε πρόσφατα για κάποια σχετική απόφαση δικαστηρίου που εμάς μας ξέφυγε;


Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ