15 Δεκ 2019

Τέρμπα πια στις αυταπάτες ή με τους καλοντυμένους ή χωρίς γραβάτες – Ωδή Νιόνιου στο Μητσοτάκη

Η συνύπαρξη Παύλου Τσίμα και Διονύση Σαββόπουλου στον αέρα της εκπομπής του πρώτου  “Αποτύπωμα” σίγουρα δεν καλύπτεται από τις νέες ενδείξεις καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων, που απλώς δείχνουν το ενδεδειγμένο κατώτατο ηλικιακό όριο, αφού στην περίπτωση αυτή πιο ταιριαστό θα ήταν σαν κάτι σαν το λογότυπο της ΝΔ. Απέναντι στην οποία ο μουσικοσυνθέτης εξακολουθεί λέει να “είναι επιφυλακτικός” γιατί έχει “παλαιοκομματική νοοτροπία” που θυμίζει “παλιό ΠΑΣΟΚ”, δεν μπορεί ωστόσο να αντισταθεί στη διακριτική γοητεία του πρωθυπουργού. 
Συγκεκριμένα, οι “ελπίδες του είναι στο Μητσοτάκη”, που έχει “πάρα πολύ δύσκολο έργο και αξίζει υποστήριξης”, γιατί “εκτός από την όρεξή του, έχει επιπλέον καλύτερη μόρφωση (από τον Τσίπρα), ντύνεται καλύτερα και δεν έχει τόσες πολλές αυταπάτες στο μυαλό του”. Αν είχατε κουραστεί επί πέντε χρόνια η αγραβατωσιά (sic) των Συριζαίων να διαφημίζεται ως ένδειξη πολιτικού ριζοσπαστισμού, ετοιμαστείτε να περάσετε τη θητεία της νέας κυβέρνησης με ύμνους στο στιλ των στελεχών της και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα από τους δεν “είμαι – ΝΔ – αλλά”. Γιατί όσο να ‘ναι τα ψίχουλα που σου προσφέρει ένας προσεχτικά κοστουμαρισμένος ηγέτης έχουν άλλη χάρη. Όσο για τη μόρφωση, μπορεί μέχρι και σήμερα να γελάμε με τα μαργαριτάρια του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και “το καλύτερο βιογραφικό της χώρας”, όπως προβάλλονταν ο Κούλης πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός, έχει ανοίξει νέους επιστημονικούς ορίζοντες με τον εξωγήινο στον Υμηττό που έπεισε νεαρό να αλλάξει φύλο. Εξάλλου αποδεδειγμένα η τυπική μόρφωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή των χειρότερων αντιλαϊκών πολιτικών, με τις οποίες προφανώς συμφωνεί ο συνθέτης, και σε αυτό προφανώς αναφέρεται ο έπαινός του για “έλλειψη αυταπατών” του Μητσοτάκη, δηλαδή την απουσία δημοκοπικών σοσιαλδημοκρατικών συνθημάτων στα οποία διακρίθηκε η Πρώτη Φορά Αριστερά. Για τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο λαό, ότι πανάκεια για πάσα κοινωνικοοικονομική νόσο είναι το “νόμος και τάξη” και η υποταγή στα κελεύσματα των αφεντικών, ούτε λόγος βέβαια. 
Η υπόλοιπη συνέντευξη κύλησε μάλλον βαρετά, και παραδόξως, παρά την περιρρέουσα ακροδεξιά ατμόσφαιρα που θα ευνοούσε κάτι τέτοιο, ο Νιόνιος δεν επανέλαβε την  before it was cool πρότασή του για μεταφορά μεταναστών (και ναρκομανών) σε ξερονήσια. Περιορίστηκε σε μια εξύμνηση της “επιστροφής στην κανονικότητα”, λέγοντας πως ο κόσμος “θέλει αλλαγή όπως εκείνη του Woodstock (sic), αλλά δεν θέλει μπάχαλο, δεν θέλει διάλυση, θέλει ένα πράγμα πιο κανονικό”. Σε άλλο σημείο, επανέλαβε με άλλα λόγια το παγκάλειο θεώρημα του “μαζί τα φάγαμε”: “Η ειρωνεία με τον θυμό είναι ότι δεν θυμώσαμε επειδή αλόγιστα και αντιπαραγωγικά δανειζόμασταν και χρεοκοπήσαμε. Θυμώσαμε με τους πολιτικούς επειδή δεν είχαν την ικανότητα να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και να αναβάλλεται επ’ άπειρον η χρεοκοπία.” Δεν έλειψε και μια εσάνς λανθάνοντος αντισοβιετισμού, όταν, αναφερόμενος στον Ερντογάν έκανε λόγο για “πατερούληδες” που “ξεφυτρώνουν παντού”. Καταλάβατε, που λένε και στα ίντερνετς. 
Τέλος, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, έκανε τη ρηξικέλευθη διαπίστωση πως η γενιά του ήταν “αριστερής συμπεριφοράς και συντηρητικής ψυχοσύνθεσης”. Ο ίδιος φυσικά, έχει φροντίσει εδώ και δεκαετίες να ευθυγραμμίσει συμπεριφορά και ψυχοσύνθεση στη δεύτερη κατεύθυνση, και τα συστημικά ΜΜΕ είναι πάντα πρόθυμα να δίνουν βήμα για να μας σερβίρει την ξαναζεσταμένη νεοσυντηρητική του σούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ