5 Δεκ 2019

Παρέα με τους ναζί στο μνημόσυνο της χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη ο Μπογδάνος και δυο ακόμα γαλάζιοι βουλευτές

Το “ορφανό” τέως εκλογικό κοινό της Χρυσής Αυγής, κι εννοούμε αυτό που δεν έχει ήδη μετακομίσει στο κυβερνών κόμμα, φαίνεται πως εποφθαλμιούν βουλευτές της ΝΔ, και στο, βαθμό που δεν υπάρχει κάποια κίνηση επίπληξης, πολλώ δε μάλλον αποπομπής των εν λόγω βουλευτών από την ηγεσία, είναι θεμιτό να θεωρείται επιδίωξη συνολικά της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής παράταξης.
Πρωταγωνιστής σε αυτό τον ευγενή σκοπό δεν προκαλεί εντύπωση πως αποτελεί ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος παρευρέθηκε την Κυριακή στο καθιερωμένο ακροδεξιό ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες χωροφύλακες στου Μακρυγιάννη κατά τα Δεκεμβριανά, μαζί με χουντικούς καραβανάδες, βασιλικούς και φυσικά τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν πρόκειται για “μεμονωμένο” περιστατικό, καθώς στη σεμνή τελετή παρόντες ήταν και οι γαλάζιοι βουλευτές Μεσσηνίας και Πρέβεζας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Στέργιος Γιαννάκης.
Η παρουσία βουλευτών της ΝΔ σε γιορτές μίσους ανά την επικράτεια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, παρά τη σχετική αραίωση των τελευταίων δεκαετιών, ούτε καν οι εναγκαλισμοί με χρυσαυγίτες για την περίσταση. Θυμίζουμε ότι το 2013, με κυβέρνηση ΝΔ, η τότε κυβερνητική βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου φωτογραφιζόταν αγκαζέ περιχαρής με την πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΧΑ, Δήμητρα Σβερώνη, σε ακροδεξιά σύναξη στο Βίτσι.
Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι στην πιο κεντρική τελετή εθνικοφροσύνης, δηλαδή το μνημόσυνο στο πρώην σύνταγμα Χωροφυλακής του Μακρυγιάννη, υπήρχε από το 1999, όταν δηλαδή ο τότε ηγέτης και μετέπειτα πρωθυπουργός της ΝΔ οικοδομούσε το προφίλ του “μεσαίου χώρου” για το κόμμα του, ένα είδος “καραντίνας” στους βουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, ακόμα κι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, οι “παραβιάσεις” αφορούσαν μόνο αποστολές στεφάνων και συγκεκριμένα από τον Απόστολο Νεράτζη το 2000, τον Πάνο Παναγιωτόπουλο το 2012 και το Θάνο Πλεύρη το 2014.
Οι καιροί ωστόσο ωρίμασαν, ή μάλλον σάπισαν, επιτρέποντας τη δυναμική επάνοδο βουλευτών του παραδοσιακότερου αστικού κόμματος της χώρας σε γιορτές μίσους, προαναγγέλλοντας πιθανόν και το μέλλον. Θυμίζουμε εξάλλου πως η γενικότερη συντηρητική μετατόπιση του δημόσιου λόγου και πρακτικών είχε κι άλλου είδους απόνερα, όπως την παρουσία τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημόσυνο “σφαγιασθέντων” δοσιλόγων στις Σέρρες, που στη συνέχεια έκανε πως δεν ήξερε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε και γενικά “περαστικός ήταν βρε παιδιά”.
Μπογδάνος και λοιποί δε φαίνεται να έτυχαν καλής υποδοχής από το χρυσαυγίτικο σκυλολόι με το οποίο πήγαν να συγχρωτιστούν, καθώς ο ανταγωνισμός για τα ακροδεξιά υπόγεια της δεξιάς πολυκατοικίας είναι πολύ οξύς. Το θέμα είναι ότι κατά τα φαινόμενα ο “πάγος” άνωθεν για τέτοιες εμφανίσεις έσπασε, ο δρόμος για μια ακόμα πιο ακροδεξιά ΝΔ χαράχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ