27 Δεκ 2019

Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει… » – Για τις εξελίξεις στην ΠΝΟ


Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες στην ΠΝΟ από τον σκυλοκαβγά μεταξύ του γενικού γραμματέα και των 9 προέδρων των ναυτεργατικών σωματείων, οι οποίοι μέχρι και χτες ήταν οι πιο πιστοί συνοδοιπόροι του. Από κοντά και ο «αριστερός ψάλτης» του γγ, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογεώργος, που νομιμοποιεί τους νόθους αντιπροσώπους της ΠΝΟ στα συνέδρια της ΓΣΕΕ.
Οι 9 αφοσιωμένοι λοιπόν και υπάκουοι στον γγ, αφού χωρίς αυτόν δεν είχαν καμιά οντότητα και αυτός χωρίς αυτούς δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να αποφασίζει κατ’ εντολή των εφοπλιστών, των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Οι εκπρόσωποι αυτών των σωματείων συνέθεταν τις Οικονομικές Ελεγκτικές Επιτροπές, τον πλαισίωναν πάντα στην Εστία Ναυτικών, αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού και παραδοσιακά υπονόμευαν απεργίες.
Τι προέκυψε ώστε να εναντιωθούν στον μέχρι χτες «προϊστάμενό» τους, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο των Πλοίαρχων Ε. Τσικαλάκη, πρώην στέλεχος των «Μινωικών», γνωστό για τις αντεργατικές πεποιθήσεις του και την αλλεργία του για τα σωματεία; Αλλά και τον Ε. Σαριδάκη, πρόεδρο των καμαρότων, τον Ε. Πατρώνη, πρόεδρο των λογιστών και ταμία της ΠΝΟ; Σε τι αποσκοπεί αυτό το σκηνοθετημένο έργο;
«Ολύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει μια γνωστή λαϊκή παροιμία και οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκουν το επόμενο διάστημα συντριπτικά χτυπήματα στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Γι’ αυτό προανήγγειλε στις 12/11/2019 ο υπουργός Ναυτιλίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, παρουσία εφοπλιστών, ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και εφαρμογή μισθολογίων ITF για τους Ελληνες ναυτεργάτες, όπως ισχύει για τους αλλοδαπούς.
Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των ναυτεργατών περιλαμβάνει και τους Γ. Χαλά – Ε. Τσικαλάκη. Ο καβγάς τους εντοπίζεται τώρα στον τρόπο και στο χρόνο που θα γίνει η παραλαβή – παράδοση της καρέκλας, στους μνηστήρες που έχουν τη συνδρομή της διοίκησης της Ενωσης πλοίαρχων και των γνωστών προσώπων που για χρόνια αποτελούν το πολιτικό υπόβαθρο της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων.
Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να περάσει στη νέα εποχή, αυτή που οποιοδήποτε δικαίωμα είναι εμπόδιο. ΣΣΕ – Κοινωνική Ασφάλιση – συνδικαλιστικά δικαιώματα, το «πουλόβερ» πρέπει να ξηλωθεί γρήγορα.
Τα 9 σωματεία ενώνονται με μια συγκολλητική ουσία που λέγεται κέρδος. Ετσι και αλλιώς, στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν έχουν μέλη λογιστές, καμαρότους, ρεσπεντζέρους, πρακτικούς πλοιάρχους, αν και γνωρίζουν ότι αυτό θα συμπαρασύρει όλες τις ειδικότητες και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Ευελπιστούν ότι κάποτε θα ξεχαστεί και πως τότε θα είναι μακριά από την ευθύνη που θα έχουν τα αποτελέσματα της δικής τους συμμετοχής στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.
Συνάδελφοι, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε τα ναυτεργατικά σωματεία των Μηχανοστασίων και των Μαγείρων, με όποιες δυνάμεις έχουμε θα αναμετρηθούμε για να μην περάσει η κατάργηση των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η «μεγάλη ελληνική εμπορική ναυτιλία» είναι φτιαγμένη πάνω στο βωμό της εκμετάλλευσης χιλιάδων ναυτεργατών, με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Τη ζωή και τα όνειρά μας να τα κρατήσουμε μακριά από τους «εφιάλτες» μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ