14 Ιαν 2020

Πόσες μέρες την εβδομάδα δουλεύει ένας «άριστος»;


«Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα», έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ. Για να τις ζήσουμε, θα χρειαστεί πρώτα να απεγκλωβιστούμε από τη βάρβαρη πολιτική που ονομάζεται – σας αρέσει δεν σας αρέσει – καπιταλισμός.

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές του 2019, σε διακαναλική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο τότε διεκδικητής της εξουσίας και σημερινός πρωθυπουργός – είχε μιλήσει για επταήμερη εργασία.
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως «στον νέο κόσμο που έρχεται, οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι σήμερα […] όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».


Μάλιστα, η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στη Μαγνησία στις εθνικές εκλογές του 2019, Κατερίνα Πατσογιάννη, είχε προσθέσει στα παραπάνω λίγες μέρες μετά στο δελτίο ειδήσεων του Alpha πως «μιλάμε για δυνατότητα, όπου και ο εργαζόμενος θελήσει να εργάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα. Αν αυτό το δεχθεί οποιοσδήποτε θέλει να μπει σε αυτή την λογική εργασίας, γιατί να του το απαγορεύουμε; Θέλουμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να λειτουργήσουν πιο ελεύθερα».

Το Jumbo, λοιπόν, κάνει απλώς πράξη την προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για… προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, στον κόσμο που αλλάζει, επειδή πολύ απλά δεν θέλει να απαγορεύσει (!) στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται παραπάνω (!) Κάπως έτσι, κάνοντας την αρχή από τα δικά του καταστήματα στην Πρέβεζα και την Κατερίνη, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους,
Εικάζουμε πως αυτό γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, στο όνομα μιας υποτιθέμενης ελευθερίας, αφού είναι «γνωστό» τοις πάσι πως ένας εργαζόμενος έχει διαπραγματευτική ισχύ ανάλογη με αυτή ενός επιχειρηματία.

Άλλωστε, με τη μάσκα της ελεύθερης βούλησης, προσπαθούσαν τότε οι εκπρόσωποι της ΝΔ να περάσουν την επταήμερη εργασία στην κοινή γνώμη ως κάτι το φυσιολογικό, ενώ και σήμερα χρησιμοποιούν παραπλήσια τακτική. Για παράδειγμα, εκεί στο liberal προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μπερδεύοντας την Αγία Γραφή που αναφέρει για «έξι μέρες εργασία και ξεκούραση την έβδομη» με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην πάροδο του χρόνου στις σύγχρονες κοινωνίες και συνέβαλλαν στην σημερινή πενταήμερη εργασία, για να αναρωτηθούν τελικά αν αυτές «οι μέρες πρέπει να είναι οπωσδήποτε Σάββατο και Κυριακή». Μάλιστα, συμπεραίνουν πως «πολλές επιχειρήσεις θα έβλεπαν με καλό μάτι το άνοιγμα του καταστήματος ή των καταστημάτων τους τις Κυριακές, όμως φοβούνται τις αντιδράσεις των διαφόρων συνδικαλιστών», γεγονός που μας φέρνει στο μυαλό επιχειρήματα που επικαλούνται γνωστοί και μη εξαιρετέοι εκπρόσωποι του αναθεωρητισμού στη χώρα μας για να μας «πείσουν» πως οι δωσίλογοι και συνεργάτες των Γερμανών στην κατοχή δεν ήταν δωσίλογοι και συνεργάτες των Γερμανών, αλλά… πατριώτες που φοβόντουσαν τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ, γι’ αυτό και πήγαιναν με τους Γερμανούς.

Εμείς, από τη μεριά μας, θυμίζουμε πως με απόφαση στις 9 Νοεμβρίου του 2017, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως «η εβδομαδιαία ανάπαυση εργαζομένων δεν πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά την ημέρα που έπεται έξι συνεχόμενων ημερών εργασίας», κάτι που σημαίνει πως ο εργαζόμενος μπορεί να φτάσει να εργάζεται μέχρι και 12 ημέρες χωρίς ρεπό, ανάλογα με το τι θα ορίζει κάθε φορά ο εργοδότης του.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιπολιτευτικές του κορόνες, να του θυμίσουμε πως η σύμβαση της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπογράφτηκε επί δικής του κυβέρνησης το 2018 αναφέρει στο άρθρο 6 για τους μηχανοδηγούς πως «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη […] επιτρέπεται να εργάζονται πέραν το πενθημέρου άλλες 4 ημέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) και να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση». Θεωρούμε προκαταβολικά πως γνωρίζετε αριθμητική και άρα καταλαβαίνετε πως οι εννιά συνεχόμενες μέρες είναι περισσότερες από τις επτά συνεχόμενες και κατ’ επέκταση και από τις πέντε.

Συνεπώς, για να μη μακρηγορούμε, συμφωνούμε σε ένα μόνο πράγμα μαζί σας: στο ότι οι εποχές και ο κόσμος αλλάζουν, προσθέτοντας πως αλλάζουν με τη τεχνολογία και την επιστήμη να εξελίσσονται και τις παραγωγικές δυνατότητες να διευρύνονται. Γι’ αυτό και διατηρούμε ακέραιη τη σιγουριά μας και την πίστη μας σε αυτό που έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ, πως «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».

Για να τις ζήσουμε, θα χρειαστεί πρώτα να απεγκλωβιστούμε από τη βάρβαρη πολιτική που εκπροσωπείτε και προΐσταστε, που ονομάζεται – σας αρέσει δεν σας αρέσει – καπιταλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ