15 Ιαν 2020

Διανομέας στραγγαλίστηκε από αστυνομικούς στη Γαλλία


Δεν είναι πρώτη φορά που η αστυνομική βία στη Γαλλία απασχολεί τα μέσα στη χώρα και διεθνώς. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά κάποιον διαδηλωτή, αλλά έναν άνθρωπο του μόχθου, ο οποίος πλήρωσε με τη ζωή του τον εκνευρισμό που προκάλεσε σε αστυνομικούς την ώρα ελέγχου στο δρόμο.  
Η 42χρονος Σεντρίκ Σουβιά, εργαζόταν ως διανομέας και ήταν μαθημένος σε ελέγχους της τροχαίας λόγω του επαγγέλματός του. Μάλιστα σε ένα από τα βίντεο που δημοσίευσαν οι δικηγόροι της οικογένειας, το θύμα εμφανίζεται απόλυτα συνεργάσιμο και φιλικό στη διάρκεια άλλου ελέγχου. Εκείνο το πρωί της 5ης Γενάρη όμως, οι αστυνομικοί που σταμάτησαν το Σουβιά επειδή μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο, υποστηρίζουν πως ήταν “ασεβής” και “επιθετικός”, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη για περιφρόνηση αστυνομικού οργάνου. Ο Σουβιά βιντεοσκοπούσε τις ενέργειες των αστυνομικών στη διάρκεια του ελέγχου, πρακτικοί που οι δικηγόροι της οικογένειας υποστηρίζουν πως δεν απαγορεύεται από κανένα νόμο. 
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης οι αστυνομικοί έριξαν κάτω τον Σουβιά και του πέρασαν χειροπέδες καθώς ήταν μπρούμυτα, μια θέση εξορισμού ιδιαίτερα επικίνδυνη, που έχει απαγορευθεί σε άλλες χώρες. Ένας από τους αξιωματικούς φέρεται να έκανε κεφαλοκλείδωμα στον άντρα, ο οποίος υπέστη καρδιακή εμβολή και εγκεφαλικό θάνατο λόγω ασφυξίας. Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει μόνο αφότου το θύμα τους είχε γίνει μπλε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο Σουβιά μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου έγινε προσπάθεια ανάνηψης, έφυγε όμως από τη ζωή δυο μέρες αργότερα. Το ζήτημα της συγκεκριμένης τεχνικής σύλληψης είχε έρθει ξανά στην επιφάνεια πριν 4 χρόνια στη Γαλλία, όταν άντρας είχε χάσει τη ζωή του από ασφυξία υπό το βάρος τριών αστυνομικών. Μια σειρά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την κατάργηση αυτού του τρόπου χειροπέδησης, ο οποίος έχει ήδη απαγορευτεί σε Βέλγιο και Ελβετία. Πέρσι έγινε απόπειρα να ψηφιστεί σχετικός νόμος, τον οποίο ωστόσο απέρριψε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.   
Ο πατέρας του θύματος, Κριστιάν Σουβιά, έκανε λόγο για “δολοφονία”, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά την δημοσίευση των πορισμάτων του ιατροδικαστή, πως ο θάνατος προήλθε από ασφυξία και κάταγμα στο λάρυγγα.  Δε γνωρίζουμε αν στη Γαλλία υπάρξει συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών που θα δηλώσει πως “αυτή είναι η πρακτική και σε όποιον αρέσει”, ήδη όμως είναι σαφές ότι επιχειρείται να ενοχοποιηθεί το θύμα ότι “προκάλεσε” την τύχη του. Εκτός των άλλων, αναδεικνύεται επίσης η βαρβαρότητα των εργασιακών συνθηκών των διανομέων, ακόμα και στην καρδιά της “προηγμένης” Ευρώπης που “πέρασε διαφωτισμό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ