25 Ιαν 2020

Eπιβεβαίωσε τις κόντρες συμφερόντων στο «προϊόν»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ FIFA/UEFA ΜΕ «BIG 4»


Οι κόντρες συμφερόντων δεν έλειψαν από τη συνάντηση των ισχυρών του ποδοσφαίρου με τις FIFA - UEFA
Eurokinissi
Οι κόντρες συμφερόντων δεν έλειψαν από τη συνάντηση των ισχυρών του ποδοσφαίρου με τις FIFA - UEFA
Το πρωτάθλημα της Super League 1 είχε εμβόλιμη αγωνιστική στα μέσα της βδομάδας, και μάλιστα με σημαντικά ματς, η είδηση που κυριάρχησε όμως στα του εγχώριου ποδοσφαίρου ήταν εξωαγωνιστικής προέλευσης: Πρόκειται για την περιβόητη συνάντηση των επιχειρηματιών που - με την όποια ιδιότητα - συνδέονται με το λεγόμενο big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Επειτα από πρωτοβουλία των αρμόδιων παραγόντων του κλιμακίου των FIFA - UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο ίδιο τραπέζι, παρουσία των πρώτων, κάθισαν οι επιχειρηματίες που ελέγχουν τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Β. Γραμμένος και ο ομόλογός του της Super League 1 M. Λυσσάνδρου. Ηδη αρκετές μέρες πριν από τη διεξαγωγή της η συγκεκριμένη συνάντηση είχε διαφημιστεί ως ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» στο δρόμο για την «εξεύρεση λύσεων» στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
...και η πραγματικότητα
Τα προβλήματα αυτά δεν λύθηκαν ούτε με την εισαγωγή του συστήματος VAR στους αγώνες της πρώτης κατηγορίας, ούτε με τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει το περασμένο καλοκαίρι κυβέρνηση και ποδοσφαιρικοί ιθύνοντες ότι κάτι θα άλλαζε στο φετινό πρωτάθλημα.

VAR και διαιτητές έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο των γενικότερων αντιπαραθέσεων
Eurokinissi
VAR και διαιτητές έχουν βρεθεί επανειλημμένως στο επίκεντρο των γενικότερων αντιπαραθέσεων
Ισα ίσα που σημειώθηκε όξυνση της κόντρας συμφερόντων, με αλληλοκατηγορίες περί «θυτών» και «θυμάτων» αλλά και παρασκηνιακών διαπλοκών, χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων κ.ο.κ., συνθέτοντας την εικόνα ενός σάπιου «προϊόντος», η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τεχνολογικές καινοτομίες και λοιπά περιτυλίγματα. Και, βέβαια, από το «παζλ» δεν λείπουν τα περιστατικά βίας μεταξύ των οργανωμένων οπαδών. Αποτέλεσμα και αυτά της γενικότερης ενδοεπιχειρηματικής αντιπαλότητας, με στόχους που συχνά δεν περιορίζονται στη σφαίρα του ανταγωνισμού για τα ποδοσφαιρικά πρωτεία - τα οποία φυσικά αποφέρουν διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη.
Τα όσα ακολούθησαν την πολυδιαφημισμένη συνάντηση επιβεβαίωσαν ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν οι εμπνευστές της.
Με γνώμονα την προστασία του «προϊόντος»
Ηδη με την προαναγγελία της συνάντησης, όλες οι πλευρές έσπευσαν να διατυμπανίσουν την πρόθεσή τους να προσέλθουν με σκοπό να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και να τεθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισής του. Ενα κλίμα βέβαια ενταγμένο στην όλη προσπάθεια προστασίας του «προϊόντος» από την πορεία απαξίωσής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη που αποφέρει.
Με την κατάσταση να έχει «ξεφύγει» τη φετινή σεζόν, σε ένα κλίμα όλο και μεγαλύτερης όξυνσης της κόντρας συμφερόντων και με τον κίνδυνο ενός ποδοσφαιρικού ...Grexit (αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις) να προβάλλει απειλητικός, προτεραιότητα έχει τεθεί το να ...μαζευτεί το πράγμα. Σ' αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα και η κυβερνητική πίεση για να μπει «τάξη» στο «προϊόν» και να ελεγχθεί η κατάσταση, με την κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).
Η ΕΠΟ, οι διαιτητές...

Η απαξίωση του «προϊόντος» και οι απώλειες κερδών είναι που ενδιαφέρουν τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο
Eurokinissi
Η απαξίωση του «προϊόντος» και οι απώλειες κερδών είναι που ενδιαφέρουν τους εμπλεκόμενους με το ποδόσφαιρο
Με δεδομένα τα παραπάνω, στη συνάντηση οι συμμετέχοντες εστίασαν στη διοικητική κατάσταση στην ΕΠΟ και στα της διαιτησίας - δηλαδή στα ζητήματα που μόνιμα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σε ό,τι αφορά την ΕΠΟ η κατάσταση αναδεικνύεται αμετάβλητη, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, οι όποιες αλλαγές σε πρόσωπα και συσχετισμούς συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα των εκάστοτε κυρίαρχων συμμαχιών. Εν μέσω αμφισβήτησης κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού προς τη νυν διοίκηση της Ομοσπονδίας και διαφωνιών για τα τυπικά, αποφασίστηκε η επίσπευση των εκλογών για Ιούνη ή Ιούλη.
Αναφορικά με το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το κλίμα αμφισβήτησης των Ελλήνων διαιτητών από τους ισχυρούς, ενώ απ' την άλλη εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος με τους ξένους διαιτητές στα ντέρμπι - παρότι και εκεί έχουν υπάρξει περιπτώσεις διαμαρτυριών για διαιτητικές αποφάσεις. Αποφασίστηκε έτσι η αύξηση της συχνότητας ορισμού ξένων διαιτητών, ενόψει των ντέρμπι του δεύτερου γύρου και - κυρίως - των πλέι οφ, μέσα από τα οποία θα αναδειχθούν τόσο ο πρωταθλητής όσο και οι ομάδες που θα παίξουν στην Ευρώπη.
..και το φινάλε στο γνωστό σκηνικό
Πάντως, στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, που είναι άμεσα δεμένο με τις επιχειρηματικές κόντρες και τα συμφέροντα όσων δραστηριοποιούνται σε αυτό, ακόμα και μια συνάντηση «για το καλό του προϊόντος» δεν μπορεί να κρύψει τις αντιπαλότητες - ειδικά από τη στιγμή που αυτές δεν αφορούν μόνο το ίδιο το ποδόσφαιρο αλλά έχουν πολύ ευρύτερες προεκτάσεις. Ετσι, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και μετά το τέλος της, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των παραγόντων των «big 4» όχι μόνο δεν υποχώρησαν αλλά έδειξαν και να κορυφώνονται.
Ο μεν Ολυμπιακός, διά στόματος μεγαλομετόχου του, αμφισβήτησε πλήρως τον σημερινό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το «προϊόν», η δε ΑΕΚ διαφώνησε με όλα όσα πρότειναν οι εκπρόσωποι των FIFA - UEFA σχετικά με τις διαδικασίες στην ΕΠΟ. Ενώ για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ο μεγαλομέτοχός του υπεραμύνθηκε της δικής του «επένδυσης» και κάλεσε και τους υπόλοιπους να πράξουν αναλόγως αντί να ασχολούνται με τους άλλους... Χαμηλούς τόνους κράτησε μόνο η πλευρά του Παναθηναϊκού, κάνοντας λόγο για «βήματα προόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ