Από τις 31 Οκτωβρίου 2019 το twitter μπλόκαρε (ανέστειλε οριστικά κατά την διατύπωσή του) το λογαριασμό μας Ατέχνως (@Atexnos14). Την ίδια περίοδο μπλόκαρε, σε παγκόσμια κλίμακα, λογαριασμούς μέσων ενημέρωσης και προσώπων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το μπλοκάρισμα κουβανικών μέσων ενημέρωσης και προσώπων) (cubadebete μαζί με τους δημοσιογράφους του μέσου κλπ. ).
–Το Ατέχνως διατηρούσε μόνο ένα λογαριασμό (αυτόν ο οποίος ανεστάλη).
— Στο συγκεκριμένο λογαριασμό κοινοποιούσαμε ΜΟΝΟ τις αναρτήσεις του site atexnos.gr, τίποτε άλλο πέραν αυτών.
— Ο λογαριασμός ήταν καθημερινά ενεργός και μέσω αυτού ενημερώνονταν μερικές εκατοντάδες ακόλουθοι. Δεν ήταν ιδιαίτερα μαζικός λογαριασμός, αλλά δεν ήταν ευκαταφρόνητος ο αριθμός των ακολούθων.
— Ο εν λόγω λογαριασμός δεν είχε εμπλακεί πότε σε συζητήσεις, ούτε είχε ιστορικό σχολίων. Τρία σχόλια συνολικά από τη δημιουργία του το Δεκέμβρη του 2014 κι αυτά διευκρινιστικά.
Στις 31 Οκτωβρίου ο λογαριασμός του Ατέχνως ανεστάλη χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση. Λίγες ημέρες μετά ανεστάλη λογαριασμός μέλους της συντακτικής ομάδας του Ατέχνως ιδιαίτερα μαζικός και με διεθνή απήχηση.
Ο λογαριασμός του συνεργάτη μας επανήλθε μετά την υποβολή εκ μέρους του αντιρρήσεων – ένστασης. Το Ατέχνως από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που το ίδιο το twitter δίνει και υπέβαλε τις αντιρρήσεις του, εξηγώντας ότι είναι ένα δημοσιογραφικό μέσο Ενημέρωσης και ουδέποτε παραβίασε τους όρους που το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θέτει.  Η απάντηση από το twitter ήταν η παραμπομπή στην ενότητα των όρων του που αφορά τη ρητορική μίσους και βίας, εξτρεμισμού κλπ.
Επανήλθαμε με νέα ένσταση όπου εξηγούσαμε ότι σε καμία περίπτωση η ύλη του web site atexnos.gr παραβιάζει κάποιους από τους όρους αυτούς. Λάβαμε μία αυταρχική και αμετάκλητη απόφαση με διαφορετική αυτή τη φορά αιτιολογία:
twitter1
Η αιτιολόγηση, η χρονική συγκυρία και ο αυταρχικός απόλυτος (και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση απαντήσεις, η τελευταία στις 25/11/2019) δείχνουν ότι δεν είναι μία τυχαία αλγοριθμική απόφαση αλλά αποτέλεσμα των ποικίλων τρόπων χειραγώγησης του μέσου και «εξαφάνισης» ενοχλητικών φωνών, φωνών που πολεμούν και αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Το Ατέχνως είναι ένα μέσο με έντονο αντιιμπεριαλιστικό και αντινατοϊκό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα είναι ένα μέσο με ισχυρή παρουσία στην υπεράσπιση της Κούβας και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας. Ο αριθμός και μόνο των σχετικών αναρτήσεών μας είναι ένα ισχυρό τεκμήριο. Πρόσφατα και αφού προηγήθηκε το μπλοκάρισμα μας από το twitter, λάβαμε ειδοποίηση δύο φορές από το facebook ότι ο λογαριασμός μας παραβιάζει τους όρους με δημοσιεύσεις που έχουν σε τίτλο ή φωτό το πολιτικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Το ίδιο σύνθημα μαζί με άλλες αντιιμπεριαλιστικές αναρτήσεις ήταν η αφορμή να «ρίξει» το facebook τη μαζικότερη κόκκινη ομάδα «Τα Τρία Κόκκινα Γράμματα» (πλέον των 22.000 ακολούθων), ομάδα στην οποία διαχειριστής ήταν ο διαχειριστής του Ατέχνως Ηρακλής Κακαβάνης (τη νέα σελίδα που την αντικατέστησε την έριξε το facebook σήμερα 3/1/2020).
Είναι προφανές ότι η «ρητορική βίας, μίσους και εξτρεμισμού» κλπ. που μας καταλογίζει το twitter αφορά πολιτικά συνθήματα και θέσεις οι οποίες είναι κοινός τόπος του φιλειρηνικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.
Πιθανά να «συνεκτιμήθηκαν» και οι μαχητικές μας δημοσιεύσεις γα τη Χρυσή Αυγή, οι οποίες πάντα στόχευαν στην εγκληματική φύση του φασισμού, στα ηγετικά στελέχη – φορείς της εγκληματικής ιδεολογίας και σε όσους διέπραξαν εγκλήματα.
Η εμπλοκή του twitter στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ δεν είναι άγνωστη. Πρόσφατο παράδειγμα οι 4.500 πλαστοί λογαριασμοί στο twitter τις ημέρες του πραξικοπήματος στη Βολιβία. Λογαριασμοί που προωθούσαν την ετικέτα #BoliviaNoHayGolpe, που σημαίνει “δεν υπάρχει πραξικόπημα στη Βολιβία”, κάνοντας κοινοποιήσεις και βοηθώντας το θέμα να είναι στα δημοφιλή, έτσι ώστε να επηρεαστεί η διεθνείς κοινή γνώμη. Ο ρόλος του στην αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη ή το ρητό αίτημα της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο διοικητικό συμβούλιο του twitter, ώστε να μην διακόψουν τις υπηρεσίες τους για τη προγραμματισμένη συντήρηση στους διακομιστές της στις πιο καυτές ημέρες της λεγόμενης «Πράσινης Επανάστασης», για να μπορούν οι αυτοαποκαλούμενοι ιρανοί ακτιβιστές να καταγγείλουν την απάτη των εκλογών, τις διαδηλώσεις του λαού και την καταπίεση της κυβέρνησης αυτής της χώρας. Το Twitter εκπλήρωσε την εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές που έστειλαν τα tweets τους ήταν στην αμερικανική επικράτεια και ότι αυτές οι πράξεις προκάλεσαν περίπου 20 θανάτους. Και αρκετά ακόμη παραδείγματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της λογοκρισίας και της σταδιακής εξαφάνισης ενοχλητικών φωνών, εκτιμούμε ότι λογοκρίθηκε και και ο λογαριασμός του twitter. Το Ατέχνως θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες να γνωστοποιηθεί το θέμα και θα ζητήσει κατ’ αρχήν τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, δεδομένου ότι το Ατέχνως είναι δημοσιογραφικό μέσο, το οποίο στηρίζεται σε επαγγελματίες δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων.
Μα πάνω απ’ όλα θέλουμε τη δική σας στήριξη, στο νέο μας λογαριασμό ο οποίος δημιουργήθηκε ημέρες μετά το μπλοκάρισμα. Μπορείτε πλέον να μας βρείτε ΕΔΩ. Είναι ένας καινούριος λογαριασμός που για να χτιστεί και να αποκτήσει την προηγούμενη μαζικότητα απαιτείται αρκετός καιρός ίσως και χρόνια. Ήδη έχει προκληθεί ζημιά στο Ατέχνως και έχει περιοριστεί η εμβέλειά του εξαιτίας της λογοκρισίας από το twitter.