21 Φεβ 2020

«Ζήτω η Σοβιετική Ελλάδα»! – Η Διδώ Σωτηρίου για τη «μονταζιέρα» της αντίδρασης στην Κατοχή (Άγνωστο άρθρο)


Το… προδοτικό ΚΚΕ που δεν υπερασπίζεται τα σύνορα της Ελλάδας αλλά ορκίζεται πίστη στον Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση, οι «βούλγαροι» που ήθελαν να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία, οι «εαμοβούλγαροι»… που έσφαζαν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους, η διαστρέβλωση και συκοφάντηση του Συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ και της πάλης των τάξεων, η δήθεν συνεργασία του ΚΚΕ με δυνάμεις της αντίδρασης και αστικά κόμματα, είναι μερικά από τα «όπλα» που δεν έπαψαν να χρησιμοποιούν μέχρι τις μέρες μας οι πλαστογράφοι της Ιστορίας.
Τα παραπάνω «επιχειρήματα» ξεδιπλώνονται (και ταυτόχρονα ξεθεμελιώνονται από τη συντάκτρια) στο άγνωστο άρθρο που υπογράφει η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου και έχει τίτλο «Ο τύπος της ψευτιάς και της ατιμίας». Την περίοδο της Κατοχής η Διδώ Σωτηρίου δημοσιογραφεί σε παράνομα έντυπα της Αντίστασης και του ΚΚΕ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 1943 στην ΚΟΜΕΠ (Κομμουνιστική Επιθεώρηση), όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.
Σχεδόν οχτώ δεκαετίες μετά κάποια από τα «επιχειρήματα» των κονδυλοφόρων της αστικής προπαγάνδας ενάντια στο εργατικό κίνημα και τους αγώνες του λαού μας, τους κομμουνιστές και το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, το σοσιαλιστικό σύστημα και την ΕΣΣΔ, παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο άρθρο, εκτός από διαφωτιστικό, παραμένει εξόχως επίκαιρο.
Στην αντιγραφή κρατήθηκε η ορθογραφία του πρωτότυπου.
“Ούτε παράδοξο είνε, ούτε πρωτοφανές να γίνεται ο στόχος το ΚΚΕ από πλουτοκρατικά αντιδραστικά κόμματα και οργανώσεις. Μα στην περίπτωσή μας η ελληνική αντίδραση, είτε με τη μάσκα των βασιλιφρόνων παρουσιάζεται, είτε με τη μάσκα του ΕΔΕΣ, δεν είνε πλέον  σε θέση να δώσει με σοβαρότητα και με τιμή ιδεολογικόν αγώνα. Χρεωκοπημένη τελειωτικά από τις αμαρτίες της 4ης Αυγούστου, χωρίς λαϊκό έρισμα, χωρίς περιεχόμενο στον αγώνα της, αναγκάζεται να βουτά, στο βούρκο της προδοσίας, της ψευτιάς και της ατιμίας. Το φαινόμενο Παπαδόγκωνα, Ζέρβα δεν είνε τυχαίο. Ούτε είνε τυχαίο το ότι Γκεσταπό, Ράλληδες, μοναρχικοί και Εδεσίτες βρίσκονται όλοι μαζί σε κοινό μέτωπο κατά της οργανωμένης δύναμης του ελληνικού λαού στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ.
Ποια είνε τα επιχειρήματα με τα οποία βάλθηκε να μας πολεμά ο τύπος της «Ιερής Συμμαχίας»;
Οι πιο ηλίθιες ατιμίες, που όμως δείχνουν πόσο βαθιά ως το κόκκαλο έχει μπολιαστεί η ελληνική αντίδραση απ’ τη φασιστική ανηθικότητα και διαφθορά. Π.χ., για να αποδείξει ο ΕΔΕΣ πως το ΚΚΕ είνε βουλγαρόφιλο, γράφει πως δήθεν υπεύθυνοι του ΚΚΕ στην καθοδήγηση του ΚΚΕ, στην καθοδήγηση του ΕΑΜ, Τζήμας, Τσίπας και Τσίκας, λέγονται Τζημώφ, Τσιπώφ, Τσικώφ. Το θέμα «των αδελφών βουλγάρων» τούς φαίνεται πως το πέτυχαν για καλά και το γράφει ολόκληρος ο τύπος τους. Το Κ.Κ. των εγκαθέτων της Σόφιας, γράφουν, έλαβε 500.000 δολλάρια! Στο Συνέδριο των ανταρτών του ΕΛΑΣ σκέφθηκαν να προσθέσουν κι ένα βούλγαρο κομιτατζή αντιπρόσωπο, ο οποίος τάχα «έλαβε το λόγο, μίλησε για αυτονόμηση της Μακεδονίας, μέσα στο πλαίσιο μιας Βαλκανικής Συνομοσπονδίας και κανείς δεν ορθώθηκε για να βάλει στη θέση του τον θρασύτατο κομιτατζή…».
Η «Εθνική Ένωσις» για να κάνει τους αναγνώστες της να μην αμφιβάλλουν για όλα τούτα, τους δίνει συντριπτικό, φοβερό, αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που το ανακάλυψε στο «Ριζοσπάστη» της 30 Αυγούστου. Να τι λέει: «Οι αποφάσεις των ανταρτών μας αποτελούν την πιο ελπιδοφόρο εγγύηση για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, ό π ω ς  κ α ι  γ ι α  τ η ν  Β α λ κ α ν ι κ ή  σ υ ν ε ρ γ α σ ί α». Αυτό το τελευταίο υπογραμμίζεται με μελανές γραμμές. Ακούστηκε ποτέ να ονειρευόμαστε τη συνεργασία η οποία προϋποθέτει ειρηνική επίλυση των συμφερόντων της Ελλάδας και καταβαράθρωση του Βαλκανικού φασισμού, αντί να κηρύττουμε πως μπορούμε με τη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και την Βουλγαρία να τις διαμελίσουμε, να τους ρουφήξουμε το αίμα!!!
Επειδή φοβούνται οι φασίστες αντιδραστικοί πως οι τίμιοι, παρασυρμένοι οπαδοί τους θα τους πουν: «Εάν είνε όπως τα λέτε τα πράματα, τότε γιατί οι κομμουνιστές χτυπούν τους βουλγάρους εισβολείς; Γιατί μιλάν για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη; Γιατί έχυσαν το αίμα τους κατεβαίνοντας σε διαδηλώσεις κατά των Βουλγάρων εισβολών;» Απαντούν: «Μην πιστεύετε, αυτά τα κάναν για να σας εξαπατήσουν!»
Πάει καιρός που η Γκεσταπό τύπωσε μιαν ανόητη προκήρυξη στο τυπογραφείο Διαλυσμά, που την υπόγραφε ο κομισάριος του ΕΑΜ Πετρώφ ή Ποπώφ και στην οποία χωρίς λογικό ειρμό παρήλαυναν, αγγλοαμερικάνοι υπό την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού στα ελληνικά βουνά, σοβιετικές Ελλάδες, νύχτες Αγίου Βαρθολομαίου κλπ.
Το ίδιο αυτό περιεχόμενο με ποικίλες παραλλαγές πέρασε σ’ όλον τον τύπο της «Ιερής Συμμαχίας». Μια τελευταία έκδοσή του παρουσιάζει πως το ΚΚΕ κάλεσε «αλλοεθνείς μισθοφόρους να δυναστεύουν την Ελλάδα». Οι αλλοεθνείς αυτοί «μισθοφόροι» είνε οι Ιταλοί, Ρώσοι, Γερμανοί κλπ. που έφυγαν απ’ το εχθρικό στρατόπεδο κι ήρθαν να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό με τη συναίσθηση πως το μέτωπο κατά του χιτλεροφασισμού είνε ενιαίο, κι όπου τον βρίσκει κανείς τον εχθρό, δεν πρέπει να τον αφήνει. Κι ενώ είμαστε μίσθαρνα όργανα του φασισμού της Σόφιας, ξαφνικά γινόμαστε τρομεροί διεθνιστές, έτοιμοι να ξαπολύσωμε την αναρχία και την παγκόσμια διχτατορία τού προλεταριάτου. Αυτός ο φοβερός εφιάλτης φέρνει παρακρούσεις στα βλαμμένα μυαλά της πλουτοκρατίας. Ο «Ελληνικός αγών» γράφει: «Γνωρίζομεν ότι εμείς θα προγραφώμεν. Αλλ’ η ζωή των ανθρώπων δεν μετράει… Η ο Ζέρβας και αι εθνικαί οργανώσεις, ή ο Κλάρας και η Διεθνής Ταξιαρχία!» Και ο αφελής αρθρογράφος σκάζει το μυστικό που του εμπιστεύθηκε τ’ αφεντικό του: «Διότι μεταξύ ερυθράς και λευκής διχτατορίας θα υπερισχύσει τελικώς εν Ελλάδι η δεύτερα!!»
Όλη η προσπάθεια τον τελευταίο καιρό στρέφεται στο να διασπαστεί το ΕΑΜ, να χωρίσει τάχα απ’ το ΚΚΕ. Οι πολιτικοί της αντίδρασης βρήκαν πως ήταν άστοχο να λένε όλους τους Εαμίτες κομμουνιστές. Γι’ αυτό σκάρωσαν το πραγματικό δήθεν ΕΑΜ το Π.ΕΑΜ. «Απευθυνόμαστε σήμερα — γράφει ή «Εθνική Ένωσις» — στις χιλιάδες των αγνών Ελλήνων της μεγάλης αγωνιστικής οργανώσεως ΕΑΜ, στους φλογερούς αυτούς αγωνιστάς που προσφέρουν ως τ ώ ρ α  α ν ε κ τ ί μ η τ ε ς  α λ η θ ι ν ά  υ π η ρ ε σ ί ε ς   σ τ ο ν   α π ε λ ε υ θ ε ρ ω τ ι κ ό ν  α γ ώ ν α». Μπράβο αναγνώριση! Ως χτες είμαστε αναρχικοί και δολοφονικά στοιχεία. Τώρα τι συμβαίνει; Μας το λέει ολόκληρος ο τύπος της «Ιερής Συμμαχίας» με χάδια, παρακλήσεις και ιερές εξάρσεις αγανάχτησης: Προσέξτε τους κομμουνιστές. Διώξτε τους. Πάρτε εσείς οι άλλοι την αρχή κι ελάτε μαζί μας!
Όσο βλέπουν πως δεν έδωσε τίποτα ούτε το νέο κόλπο, χαλκεύουν άλλες καλπιές και ατιμίες. Βάζουν π.χ. τον Άρη Βελουχιώτη να βγάζει λόγο στη Δεσφίνα και να καθορίζει τάχα τα σύνορα της Ελλάδας ως τον Όλυμπο! Τι δεν είπε αυτός ο Άρης! «Θα σφάξουμε όλους τους αξιωματικούς, θα ξεχυθούμε στους δρόμους και τις πολυκατοικίες της Αθήνας… Ο πατέρας μας ο Στάλιν και η μητέρα μας η Ρωσία μας προστατεύουν. Τους κεφαλαιοκράτες του Λονδίνου και της Αμερικής τώρα που εμείς οι λαοί ξυπνήσαμε δεν θα τους επιτρέψουμε, να μας υποδουλώσουν» κλπ, κλπ. Η νέα προσπάθεια του ΕΔΕΣ, και ιδιαίτερα των μοναρχικών, είνε να χωρίσουν την Ελλάδα σε αγγλόφιλους και ρωσόφιλους για να βρουν κι αυτοί κάποιο έρεισμα να παριστάνουν τον αρχηγό κάποιας παράταξης. Επειδή δε βρίσκουν στον τύπο μας τίποτα ενισχυτικό, εφευρίσκουν ατιμίες ή εκμεταλλεύονται τον χιτλερικό διεθνισμό των Αρχείων. Ο ΕΔΕΣ σαν να μη ξέρει ποια είνε η «Πάλη των τάξεων» την εμφανίζει ως όργανο του ΚΚΕ και αναφέρει πως παριστάνει για εγγλέζους τους γκεσταπίτες κλπ.
Ακούστε και το τελευταίο εύρημα των βασιλοφρόνων. Στο φύλλο της 30 του Οχτώβρη ο «Ελληνικός αγών» του Ζέρβα γράφει: «Λησμονεί το Κ.Κ. ότι η αιφνίδια στροφή του Χίτλερ κατά της Ρωσίας διέκοψεν τας συνεννοήσεις διά την συμμετοχήν του ΚΚΕ εις την Κυβέρνησιν Τσολάκογλου; Λησμονεί το Κ.Κ. ότι ευθύς μετά την εισβολή εξεδήλωσε ευμενή στάση «αναμονής» απέναντι της γερμανικής κατοχής, λόγω του ισχύοντος τότε Γερμανοσοβιετικού συμφώνου;» Το Κ.Κ. δε λησμονεί φυσικά ποιοι είστε για να εκπλαγεί με το μέγεθος της κακοήθειας και της ατιμίας σας. Δε λησμονεί ακριβώς αυτήν την εποχή, που αναφέρετε, όταν τ’ αφεντικό σας, ο αρχηγός του ελληνικού φασισμού Γεώργιος Γλύξμπουργκ φεύγοντας με το χρυσάφι για την Αίγυπτο παράδωσε στους Γερμανούς αλυσοδεμένους τους εκλεχτούς αγωνιστές του ΚΚΕ. Ήταν αληθινά δυστύχημα για την Ελλάδα που στην περίοδο της φυγής του Γλύξμπουργ δεν υπήρχε ανασυγκροτημένο το ΚΚΕ να σταθεί να τινάξει τις κατάγεμες αποθήκες πυρομαχικών, που εσείς αφήσατε στα χέρια των εχθρών. Ν’ ανοίξει τις εκατοντάδες αποθήκες τροφίμων και ιματισμού στο λαό, αντί να τα παραδώσει, όπως σεις, λεία πολέμου στους Γερμανούς! Ο ελληνικός λαός σάς ήξερε ανέκαθεν. Μα σ’ αυτή τη δύσκολη και τραγική καμπή της Ιστορίας του τού αποκαλύψατε ακόμα πιο πολύ το βρωμερό περιεχόμενό σας. Ως ότου ο Ρόμμελ απειλούσε την Αίγυπτο και υπήρχε μαυρίλα στο συμμαχικό στρατόπεδο, εσείς λουφάζατε δοσμένα στο μαύρο εμπόριο και στην καλοζωία. Ο ελληνικός λαός πέθαινε στους δρόμους απ’ την πείνα, πέθαινε μπρος στα εκτελεστικά αποσπάσματα, συσπειρώνονταν μέσα στο ΕΑΜ κι εκδικιόταν στα βουνά. Εσείς για όλ’ αυτά δεν βρίσκατε να πήτε παρά πως είνε πρόωρες και άσκοπες θυσίες!
Η μεταστροφή του πολέμου υπέρ των Συμμάχων, τα γεγονότα της Μεσογείου έφεραν και πάλι στην επιφάνεια όλους εσάς τους καιροσκόπους εκμεταλλευτές των θυσιών του ελληνικού λαού. Έτσι ξεφύτρωσαν οι οργανώσεις σας και διοχετεύουν την πολιτική της Γκεσταπό.
Η Γκεσταπό πλαστογράφησε τελευταία μια προκήρυξη της ΚΟΑ και στην πλαστή προκήρυξη γράφει πως δήθεν η ΚΟΑ απειλεί τους αντιπάλους μας πως «θα ξεκαθαρίσουμε με το σπαθί και το μαχαίρι μας τους λογαριασμούς… Ζήτω ο Κόκκινος στρατός. Ζήτω η Σοβιετική Ελλάδα». Αυτήν την πολιτική της ατιμίας της Γκεσταπό τη συμπληρώνουν και την καλλιεργούν τα δήθεν παράνομα έντυπα της Ελληνικής αντίδρασης. Αυτός ο βούρκος του ξεπεσμού βάνει μπροστά στο αγωνιζόμενο έθνος ένα καινούργιο τεράστιο πρόβλημα: Το πρόβλημα του ηθικού καθαρμού απ’ το μίασμα και τις αναθυμιάσεις της φασιστικής ατιμίας. Δίχως τέτοιο καθαρμό δεν είνε νοητή αναγέννηση της Ελλάδας. Για τώρα το καθήκον μας είνε να ξεσκεπάσουμε στα μάτια και των πιο καθυστερημένων μαζών το βούρκο της ατιμίας που μέσα του κυλιέται η αντίδραση για να χτυπήσει το μεγάλον αγώνα του λαού.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ