28 Φεβ 2020

«Ολοκληρώνεται το εγχείρημα... »



Το γεγονός ότι πίσω από τις κάλπικες και προπαγανδιστικές αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ο ενιαίος χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, που προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τις χτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή. Χαρακτηριστικά, αναγνώρισε ότι ο νέος νόμος που έφερε και ψήφισε η ΝΔ αποτελεί τη «συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Πετραλιά...», συνεχίστηκε από τους νόμους των επόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ξανά της ΝΔ και ακολούθως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και... «τώρα πλέον ολοκληρώνεται αυτό το εγχείρημα!».

Και μπορεί, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας να εστίασε στη «συνέχεια» στο ζήτημα των «ενοποιήσεων» των Ταμείων, το οποίο ολοκληρώνεται με την υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές, εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, ωστόσο όλη αυτή η αλυσίδα των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, στην οποία αναφέρθηκε αφορά το σύνολο των παραμέτρων της Κοινωνικής Ασφάλισης (αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπή συντάξεων, μείωση κρατικής χρηματοδότησης, απαλλαγή επιχειρήσεων από εισφορές κ.ά.).

Αλλωστε, και οι «ενοποιήσεις» Ταμείων δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο υπουργός, ούτε έγιναν και γίνονται μόνο για να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακας», όπως ισχυρίζεται. Οι λεγόμενες «ενοποιήσεις» υπηρέτησαν τη γενική στόχευση κεφαλαίου - κυβερνήσεων για μείωση των παροχών (συντάξεις, υγεία) προς τους ασφαλισμένους. Ετσι, κάθε φορά οι ενοποιήσεις Ταμείων γίνονταν «προς τα κάτω», με άξονα τις λιγότερες παροχές, την αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα και την αφαίμαξη αποθεματικών που διέθεταν τα Ταμεία.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο, η τελευταία δηλαδή ενοποίηση σε ένα υπερταμείο, μέσω της οποίας και πάλι υπηρετούνται οι ίδιοι μακροχρόνιοι αντιασφαλιστικοί στόχοι του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, με τον τρόπο αυτό «μπαίνει χέρι» τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και μάλιστα όταν στο συγκεκριμένο Ταμείο το κράτος δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, τον κόπο και τον ιδρώτα τους, σχεδιάζεται να προωθηθεί ο επόμενος στόχος που είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η παράδοσή τους στα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης, καλύπτοντας το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο αμιγώς ιδιωτικό σύστημα.

Η εξαγγελία, άλλωστε, του Γ. Βρούτση ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για την παραπέρα διευκόλυνση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία αποτελούν μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, επιβεβαιώνει ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο. Η σχεδιαζόμενη αποφασιστική ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία χρόνια τώρα ενιαία στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι δυνάμεις τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που βγαίνει σαν «λαγός» αυτού του σχεδιασμού, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν σταματάει με τον νόμο - λαιμητόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενιαία από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτήν την ενιαία επίθεση, η σημαντική απεργιακή μάχη που δόθηκε σε όλη τη χώρα στις 18 Φλεβάρη σε αντιπαράθεση μάλιστα με την αντιαπεργιακή στάση του εργατοπατερισμού, τα χτεσινά συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις, το πλατύ άνοιγμα που οργάνωσαν με αυτό το θέμα εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποτελούν παρακαταθήκη για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη των εργαζομένων και του λαού για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ