29 Φεβ 2020

Όταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε για τις συνέπειες τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας


Όταν στις αρχές του 2016 η τότε ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγύριζε για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας σχετικά με το προσφυγικό, λίγοι ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν το κλίμα ευφορίας. Από τους πρώτους που έσπευσαν να προειδοποιήσουν το λαό για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες της συμφωνίας, ήταν το ΚΚΕ, που επισήμανε ότι “Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων”. Οι εξελίξεις τέσσερα χρόνια μετά, με το θέμα να βρίσκεται σε επιχείρηση καμπή, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εκβιάζει στην πλάτη αθώων τους συμμάχους της σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στην ευρωενωσιακή αντιμεταναστευτική πολιτική, πετάει δακρυγόνα στα πλήθη των δυστυχισμένων και δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει “όλα τα μέσα”. Η παράθεση της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει τότε το Γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν γίνεται για να προβληθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη με υψωμένο δάχτυλο, αλλά γιατί διατηρεί την επικαιρότητά της, όχι μόνο ως προς την περιγραφή του προβλήματος, αλλά και τη στάση που πρέπει να έχει ο λαός μας, ειδικά τώρα που οι σειρήνες της ξενοφοβίας και του μίσους ηχούν ολοένα και πιο εκκωφαντικά.
«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά – μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων.
Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο. Οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι:
1. Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.
2. Η απόφαση της Συνόδου, ότι για κάθε “επιστροφή” από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πιγκ – πογκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast – track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων – μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
3. Η απόφαση να “ανοίξει” ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.
4. Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να “βάλει πόδι” στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν “ασφαλέστερες περιοχές” για τους πρόσφυγες “σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά προκλητικός στις θριαμβολογίες του, με αναφορές στο σεβασμό, δήθεν, του διεθνούς δικαίου, προσπαθεί να αποκρύψει ότι έβαλε την υπογραφή του σε μια ακόμη συμφωνία – ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, που επιτείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Έφτασε στο σημείο να ζητά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή στα “γκριζαρισμένα” σύνορα του Αιγαίου, όπου θα διαφεντεύει το ΝΑΤΟ, μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Καλούμε το λαό να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ. Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες – μετανάστες, να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ