21 Μαρ 2020

Τα κέρδη φρενάρουν... την προστασία της ζωής



Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες που ζούμε ελάχιστα διαφέρουν από έναν πόλεμο. Ομως εκτός από τον πόλεμο με τον κορονοϊό, φαίνεται να έχει ξεσπάσει και μια δεύτερη «πολεμική» εστία σχετική με την πανδημία, για την πρωτοκαθεδρία στην παρασκευή εμβολίου!
 
Την είδηση αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που έγραψε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει με μεγάλα χρηματικά ποσά Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου ιού. Στόχος είναι να εξασφαλίσει αποκλειστικά για τις ΗΠΑ τη χρήση του εμβολίου, από μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την «CureVac», με έδρα το Τούμπινγκεν στη Βάδη - Βιρτεμβέργη. Από την πλευρά του, το Βερολίνο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο αυτής της εταιρείας, προτείνοντας με τη σειρά του προνομιακούς οικονομικούς όρους. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 και ειδικεύεται στην «ανάπτυξη θεραπειών κατά του καρκίνου, θεραπειών με βάση τα αντισώματα, αγωγών για σπάνιες νόσους και εμβολίων». 
Στον Τύπο δημοσιεύονται και διάφορες άλλες ειδήσεις, για εταιρείες που προσπαθούν να βρουν εμβόλιο ή θεραπεία για τον κορονοϊό, όπως η «Moderna» στις ΗΠΑ, που έκανε τις πρώτες δοκιμές εμβολίων σε εθελοντές, ή μια ομάδα που εργάζεται στη Γαλλία για την παραγωγή φαρμάκου με βάση την υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), η οποία χρησιμοποιήθηκε πριν από 70 χρόνια για την ελονοσία.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτός ο ανταγωνισμός έχει και κάτι καλό, καθώς θα οδηγήσει στην ανακάλυψη του εμβολίου, πανάκριβου έστω, αλλά τουλάχιστον ικανού να αναχαιτίσει την πανδημία. 
Ακόμα κι απ' αυτή τη σκοπιά, όμως, ο ανταγωνισμός για τα κέρδη φρενάρει κάθε δυνατότητα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στους επιστήμονες, που θα έδιναν τη δυνατότητα να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο. 
Μία επιπλέον διάσταση, που επιβεβαιώνει τον ανορθολογισμό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έδωσε ο Αμερικανός γιατρός Πίτερ Χότεζ, ο οποίος υποστήριξε πως πριν από μερικά χρόνια ήταν κοντά στο να βρει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού SARS, αλλά «κόλλησε» στη χρηματοδότηση. 
Το 2016, η ομάδα του στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων στο Τέξας βρήκε ένα εμβόλιο κατά του SARS, που ανήκει επίσης στην κατηγορία των κορονοϊών. 
Ωστόσο, χρειάστηκαν χρήματα για να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ, για προφανείς λόγους, αφού ο SARS δεν πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις και η παραγωγή του εμβολίου δεν θα έφερνε κέρδη. 
Για τον Χότεζ και την ομάδα του, αυτό το εμβόλιο ήταν μια «χαμένη ευκαιρία», αφού «θα μπορούσαμε να το έχουμε έτοιμο και να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αρχή της νέας έξαρσης στην Κίνα»!

Πληροφορίες από: Ριζοσπάστη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ