30 Μαρ 2020

Οι ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες να αρνηθούν την ιατρική βοήθεια της Κούβας!


Πηγή: Prensa-latina.cu
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα πιέζει τις χώρες που σήμερα λαμβάνουν κουβανική ιατρική συνεργασία να απορρίψουν αυτή τη βοήθεια, παρά την πανδημία Covid-19.

Αυτό δείχνει ένα μήνυμα Twitter της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κούβα, όταν από την Αβάνα φεύγουν υγειονομικές μπριγάδες σε διάφορα έθνη για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.


«Η Κούβα προσφέρει τις διεθνείς ιατρικές αποστολές της σε όσους έχουν πληγεί από τον Covid-19 μόνο για να ανακτήσει τα χρήματα που έχασε όταν οι χώρες σταμάτησαν να συμμετέχουν στο καταχρηστικό πρόγραμμα», λέει το κείμενο.

«Οι χώρες υποδοχής που αναζητούν βοήθεια από την Κούβα για τον Covid-19 οφείλουν να εξετάσουν τις συμφωνίες και να τερματίσουν τις εργατικές παραβάσεις», προσθέτει.

«Είναι εξοργιστικό», δήλωσε στο πρακτορείο Prensa Latina η νοσηλεύτρια Μέρι Νιέβες, η οποία έχει υπηρετήσει σε διεθνιστικές αποστολές σε πολλές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τον αποκλεισμό κατά της Κούβας εν καιρώ πανδημίας, αλλά θέλουν επίσης να αρνηθούν σε άλλους λαούς τη βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού μας», πρόσθεσε.
Η ειδικός είπε ότι είναι παράδοξο το γεγονός ότι η χώρα που θεωρείται η πιο ισχυρή στον πλανήτη να είναι μία από αυτές που λιγότερο συνεργάζονται με άλλα έθνη που έχουν ανάγκη. 

Το μήνυμα της πρεσβείας των ΗΠΑ, το οποίο έχει εισπράξει μεγάλη κατακραυγή στα κοινωνικά δίκτυα, εστάλη όταν το νησί συμμετέχει στην μάχη κατά του Covid-19 στην Κίνα, τη Νικαράγουα, την Βενεζουέλα, το Σουρινάμ, τη Γρενάδα, την Τζαμάικα, τη Μπελίζ και την Ιταλία.


Επίσης, όταν η πανδημία μαστίζει τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δείχνουν να γίνονται το επίκεντρο της εξάπλωσης της νόσου.

Την προηγούμενη ημέρα ο πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Ρούσβελτ Σκερίτ, στη σελίδα του στο Facebook, ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Κούβας και ανακοίνωσε την άφιξη μιας υγειονομικής αποστολής που θα ενσωματωθεί στην μπριγάδα κουβανών γιατρών που εργάζονται σε αυτό το νησί της Καραϊβικής.

«Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση και το λαό της Δημοκρατίας της Κούβας, γιατί δείχνουν για άλλη μια φορά αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Πάντα έλεγα ότι ξέρεις ποιοι είναι οι φίλοι σου σε δύσκολους καιρούς», έγραψε ο αρχηγός του κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μιγέλ Ντίας Κανέλ, στην οποία συγχαίρει τον λαό, και ιδιαίτερα τους κουβανούς επιστήμονες και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, για την αλληλεγγύη τους με άλλα έθνη του κόσμου.

«Είναι σε κρίσιμες στιγμές που μαθαίνουμε τους πραγματικά μεγάλους. Και αυτές τις ώρες ο λαός αυτού του νησιού πάντα γιγαντώνεται απέναντι στον κόσμο, έγραψε ο Λούλα.

«Η ενεργή, μαχητική και επαναστατική αλληλεγγύη της Κούβας έγινε ήδη φανερή σε διάφορα μέρη του πλανήτη, περήφανη και κυρίαρχη απάντηση σε εκείνους που προσπαθούν να επιβάλουν τον οικονομικό αποκλεισμό και την πολιτική απομόνωση», τόνισε ο βραζιλιάνος πολιτικός.

Ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μήνυμα, στο οποίο συγκρίνει ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν στρατιωτικές επεμβάσεις στον κόσμο, το μικρό νησί της Καραϊβικής στέλνει σωτήρες της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ