29 Μαρ 2020

“Δεν έχουμε λεφτά ούτε για να φάμε” – Σιγοβράζει η οργή στην Ιταλία


Συνεχίζεται με άνισους όρους η μάχη ενάντια στον κορονοϊό στην Ιταλία, αφού η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων και η μέχρι πρότινος εξαίρεση από αυτά πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων οδηγεί σε μια πολύ αργή υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, ενώ οι θάνατοι βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κι ενώ η κυβέρνηση παρατείνει το λοκντάουν της χώρας μέχρι τουλάχιστον τις 18 Απρίλη, πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς εισόδημα αυτή τη στιγμή και η κρατική βοήθεια δεν έχει ακόμα δοθεί. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο νότο της χώρας, που πλήττεται λιγότερο από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά περισσότερο από τις οικονομικές της επιπτώσεις, δεδομένων των διαχρονικών οικονομικών της προβλημάτων.
“Πεινάμε”, ακούγεται άλλες φορές σαν κραυγή και άλλες σαν ψίθυρος, από ανθρώπους που ζητούν δωρεάν φαγητό στο σούπερ μάρκετ γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. “Πώς θα φάμε αν δεν έχουμε μισθό;” και “δεν είναι φταίξιμο δικό μου αν είμαι κλεισμένος στο σπίτι”. Απευθυνόμενοι στο κράτος λένε “εσύ κράτος, πρέπει να μου δώσεις αυτά τα χρήματα, αλλιώς έχω κι εγώ δικαίωμα να αρπάξω τα ράφια”. Ο κόσμος δεν τραγουδάει πια στα μπαλκόνια όπως τις πρώτες μέρες του εγκλεισμού, δεν εμφανίζονται πια στις 6 κάθε απόγευμα στα μπαλκόνια για να εξορκίσουν το κακό.
Χαρακτηριστική είναι μια σκηνή από σούπερ μάρκετ της Νάπολης, όπου ένας κύριος φτάνει στο ταμείο με λάδι, ντομάτα, ζυμαρικά και μακαρόνια. Ακούγεται η φωνή της ταμία: “Φέρτε την αστυνομία, ο κύριος δεν έχει λεφτά για τα ψώνια. Δεν μπορεί να φάει, δεν πήρε σαμπάνια και κρασί, αγόρασε τα απαραίτητα”.
Πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται ακόμα και να επιβιώσουν, κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς χρήματα. Δεν έχουν πάρει ακόμα χρήματα από την κρατική ενίσχυση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δούλευαν μαύρα και δε θα δουν ούτε ευρώ βοήθειας στο λογαριασμό τους. Βλέπουν στην τηλεόραση εκπροσώπους της κυβέρνησης να διαβεβαιώνουν πως “κανείς δε θα χάσει τη δουλειά του” και εξοργίζονται.
“Δεν έχουμε ούτε ευρώ, δεν μπορούμε να βγάλουμε άλλη μια βδομάδα έτσι”, λέει πολίτης του Παλέρμο, που ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Κόντε, αλλιώς “θα ξεσπάσει επανάσταση”. Στο Μπάρι, μικροεπιχειρηματίας ξεσπά: “Δεν αντέχω άλλο πια, έχω καταρρεύσει, μας έχουν λιμοκτονήσει”. Στην ίδια πόλη πλάνα εκπομπής δείχνουν τρεις ανθρώπους μπροστά από ΑΤΜ στο Μπάρι που φωνάζουν: “Μείναμε χωρίς φαγητό και χωρίς λεφτά. Μου έκλεισαν το μαγαζί εδώ και 20 μέρες, πώς θα καταφέρω να ζήσω;” , ενώ μια άλλη κυρία λέει: “Σας παρακαλώ, ελάτε σπίτι μου να δείτε. Εγώ δεν έχω πια τίποτε. Πρέπει να φάω”.
Πολλά είναι και τα βίντεο απελπισμένων ανθρώπων που ανεβαίνουν στα ΜΚΔ και γίνονται βάιραλ. Ένας άντρας εμφανίζεται να λέει: “Αν οι Ιταλοί δεν έχουν πια λεφτά να φάνε τα παιδιά τους, θα επιτεθούν στα σουπερμάρκετ για να βρουν τροφή. Θα κάνουν επανάσταση”.
Ακόμα δεν υπάρχουν μαζικές διαμαρτυρίες, αλλά έχουν αρχίσει να υπάρχουν μικροεπεισόδια δυσαρέσκειας. Στα Λιντλ του Παλέρμο μια 20αριά οικογένειες κάνουν έφοδο στο σουπερμάρκετ. Παρεμβαίνουν αστυνομία και καραμπινιέρι όταν γεμίσουν τα κορίτσια και οι οικογένειες προσπαθούν να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Δεν τολμά κανείς να τους ρωτήσει: “Γιατί δεν τραγουδάτε περισσότερο;”.
Με πληροφορίες από huffingtonpost.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ