Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε γερμανικό δικαστήριο, επιτρέποντας το στήσιμο ανδριάντα του ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ιδρυτή της Σοβιετικής Ένωσης Βλάντιμιρ Λένιν στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα του σπουδαίου κομμουνιστή επαναστάτη που θα στηθεί σε πόλη της δυτικής Γερμανίας.
Η απόφαση δίνει το δικαίωμα στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας (MLPD) να τοποθετήσει τον ύψους 2,5 μέτρων ανδριάντα του Λένιν έξω από τα κεντρικά του γραφεία. Ωστόσο, πριν την δικαστική απόφαση, το MLPD είχε συναντήσει την σθεναρή αντίσταση των τοπικών αρχών οι οποίες αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσουν άδεια για την τοποθέτηση του αγάλματος.
Το δημοτικό συμβούλιο του δυτικού Γκελζενκίρχεν είχε προβάλλει σειρά αντιρρήσεων για το άγαλμα, ισχυριζόμενο, μεταξύ άλλων, ότι ο ανδριάντας θα επηρέαζε την συνολική εικόνα της γειτονιάς. Οι ουσιαστικοί, ωστόσο, λόγοι των αντιρρήσεων είχαν αντικομμουνιστικό υπόβαθρο, κάτι που έγινε σαφές σε ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου όπου συκοφαντούσε τον Λένιν ως «εκπρόσωπο βίας, καταπίεσης, τρόμου και τεράστιου ανθρώπινου πόνου». Χαρακτήριζε δε τον μπολσεβίκο επαναστάτη ως «ακατάλληλη προσωπικότητα» για να τιμηθεί από την πόλη.
Η επιμονή του MLPD οδήγησε στο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και να αποφανθεί το δικαστήριο υπέρ της τοποθέτησης του αγάλματος. Οι τοπικές αρχές σημείωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, το MLPD χαρακτήρισε την απόφαση μια «μεγάλη νίκη», ενόψει και της 150ης επετείου από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν τον προσεχή Απρίλη.
Ο ανδριάντας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1930 στην Σοβιετική Ένωση και αποκτήθηκε από το κόμμα κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην Τσεχία, αναμένεται να αποκαλυφθεί σε εκδήλωση που θα γίνει στις 14 Μάρτη.