5 Απρ 2020

Ο κορονοϊός τους ξεσκέπασε...



Μέσα στη λαίλαπα της πανδημίας ο Covid-19 ξεσκέπασε το σαθρό οικοδόμημα των συστημάτων Υγείας, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Ξεσκεπάστηκαν με πολύ ηχηρό τρόπο τα λίκνα του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ και η ΕΕ και χάνουν γρήγορα τη λάμψη τους, με τις εγκληματικές ελλείψεις του συστήματος δημόσιας Υγείας, που αφήνουν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτους τους λαούς, όχι επειδή δεν έχουν τα μέσα αλλά επειδή έχουν άλλο προσανατολισμό και στόχους που τους καθορίζουν τα κριτήρια του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας και όχι η πλήρης προστασία των λαών τους. Η Υγεία είναι πλέον ένα τεράστιο χωράφι μπίζνας, πεδίο ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων με αύξηση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου.
-Στην Μέκκα του καπιταλισμού, στη Νέα Υόρκη οι καταγεγραμμένοι νοσούντες αυξάνονται ραγδαία και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα. Οι ελλείψεις σε αναπνευστήρες, ΜΕΘ και νοσηλευτικών κρεβατιών, ξεσκεπάζουν την πολιτική επιλογή, όπου τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκε το 50% των νοσοκομείων γιατί «δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν», όπως καταγγέλλουν γιατροί της πόλης!

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, φτωχές περιοχές όπως το Κουίνς, το Τζάκσον Χάιτς και το Ελμχαρστ χτυπήθηκαν πιο πολύ από τον ιό από τα πλουσιότερα προάστια του Μανχάταν και του Μπρούκλιν! Στις φτωχικές συνοικίες, πολυμελείς οικογένειες που ζουν σε στενάχωρα διαμερίσματα και σπίτια στερούνται ουσιαστικά οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική βοήθεια. Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες που μολύνθηκαν από κορονοϊό δεν ζήτησαν απολύτως καμία βοήθεια από τις υπηρεσίες Υγείας ή τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν!
Η διπλή λαίλαπα της πανδημίας και της ανεργίας σαρώνει μεγάλα τμήματα του αμερικανικού λαού και το παρόν φαντάζει ήδη τρομακτικό, πριν καν ξημερώσει η «επόμενη μέρα» της κρίσης.
Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι πάνω από 6.648.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τις δουλειές τους κατέθεσαν, για πρώτη φορά, αίτηση για επίδομα ανεργίας! Στα μέσα Μάρτη πάνω από 3.300.000 ακόμα Αμερικανοί είχαν καταθέσει για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας. Μιλάμε δηλαδή για 10 εκατομμύρια ανέργους!
-Στην Ελβετία, την χώρα που δεν έχει εμπλακεί σε κανένα νεότερο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πόλεμο, και που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αγγίζει το 151% (Eurostat), φέρνοντάς την στην 5η θέση παγκοσμίως, ξεσκεπάστηκε μπροστά στην επιδημία, απροετοίμαστη να περιθάλψει τους πολίτες της αν ασθενήσουν.
Παρότι ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, αρκετοί εργαζόμενοι οφείλουν κανονικά να πηγαίνουν στις δουλειές τους με ελάχιστα μέτρα προστασίας, για να μη χαθούν τα παραγόμενα κέρδη. Οι κατασκευές, το εμπόριο και ο τουρισμός, έχει δεχτεί πάνω από 2.000 καταγγελίες για εργοτάξια όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα το συνδικάτο Unia, που αποτελεί το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας.
Μεταξύ των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι ο περιορισμός της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων και η εξέταση μόνο των περιστατικών που δεν παίρνουν αναβολή, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο χρονίως πάσχοντες των οποίων διακόπτεται η ιατρική παρακολούθηση.
Και ενώ οι αρχές επιβεβαιώνουν κάθε μέρα ότι η χώρα είναι «καλά προετοιμασμένη» και «δεν θα γίνουμε Ιταλία», για καλό και για κακό ήρθαν και οι οδηγίες διαλογής των ασθενών στις ΜΕΘ για ...όταν χρειαστεί!
Οι γιατροί αναφέρουν ότι η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού είναι καταστροφική. Κάνουν λόγο για έλλειψη μασκών και άλλων υλικών, αλλά η βασική έλλειψη για την οποία κάνουν λόγο είναι η έλλειψη προσωπικού. Εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστειρώνουν τις μάσκες και να τις επαναχρησιμοποιούν, ενώ ταυτόχρονα κάνουν έκκληση σε όσους έχουν στοκ από μάσκες στο σπίτι τους να τις δώσουν σε νοσοκομεία.
Οι συνθήκες στις οποίες εργάζεται το υγειονομικό προσωπικό περιγράφονται γλαφυρά στην ανακοίνωση του Σωματείου του δημόσιου τομέα στο καντόνι του Βο στη γαλλόφωνη Ελβετία, η οποία αναφέρει ότι με βάση την απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλεται ο νόμος για τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης για όσο καιρό απαιτεί η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Δηλαδή οι εργάσιμες ώρες μπορεί να φτάνουν και τις 60... Το σωματείο σημειώνει ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη απόφαση και ότι σε χώρους παροχής υγειονομικών υπηρεσιών ο σεβασμός του χρόνου εργασίας και των διαλειμμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή ποιότητα των υπηρεσιών.
-Πλησίασε τους 12.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού η Ισπανία, με 932 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ισπανίας είναι δραματική εξαιτίας των περικοπών και των διαχρονικών ελλείψεων, έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 13.000 υγειονομικοί με το νέο κορονοϊό, καθώς λείπει βασικός εξοπλισμός προστασίας, ενώ η απάντηση του υπουργείου Υγείας «Η Ισπανία έχει επαρκή αποθέματα προσωπικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή».
Περίπου 3.000 φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία έχουν πεθάνει τον Μάρτη από οποιαδήποτε αιτία( δεν έχουν γίνει επαρκή διαγνωστικά τεστ στα γηροκομεία) με την θνησιμότητα στα γηροκομεία της Μαδρίτης να έχει τριπλασιαστεί σε λίγες μέρες. «Τους αφήνουν απλά να πεθάνουν, δεν τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία», δήλωσε στον ισπανικό Τύπο ο γιος μιας 88χρονης που πέθανε σε γηροκομείο.
Από την άλλη μεριά του φεγγαριού, η Κούβα για άλλη μια φορά δείχνει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της σε άλλους λαούς που της ζητάνε βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19. Εκατοντάδες Κουβανοί γιατροί έχουν ριχτεί στη μάχη βοηθώντας συναδέλφους τους σε 14 χώρες. Αυτοί οι εξειδικευμένοι γιατροί συμμετέχουν εθελοντικά σε αποστολές στο εξωτερικό. 14 μπριγάδες ειδικευμένων σε επιδημίες υγειονομικών έχουν αναπτυχθεί σε αντίστοιχες χώρες, ανάμεσά τους και δύο ευρωπαϊκές, η Ιταλία και η Ανδόρα.
Η Κούβα παρά τον υπερεξηντάχρονο εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας.
Επιβεβαιώνεται ότι είτε σε έκτακτες, είτε σε κανονικές καταστάσεις, η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι πράγματα ασύμβατα...
Οι κοινωνικές λαϊκές ανάγκες (και μιλάμε για τις βασικές: Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.) δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στις πιο πλούσιες καπιταλιστικές χώρες. Ο καπιταλισμός έχει παντού τους ίδιους νόμους, αυτούς που υπακούν στους κανόνες της κερδοφορίας και της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, της πλήρους εφαρμογής της πολιτικής «όποιος έχει πληρώνει, όποιος δεν έχει ...στη μοίρα του».
Και ενώ οι λαοί μετράνε καθημερινά τις απώλειες, οι «άλλοι» μετράνε τις απώλειες στα χρηματιστήρια, τις απώλειες σε κέρδη, τα «πακέτα» του ζεστού κρατικού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μέτρα που διαμορφώνουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Δύο κόσμοι, που ακυρώνουν τη σπέκουλα των σλόγκαν «όλοι μαζί», «εθνική ομοψυχία».
Η πανδημία του κορονοϊού θα φύγει, ενώ η κάθε αστική τάξη στο τέλος δεν θα κάνει μόνο στατιστική των νεκρών, θα υπολογίσει τις απώλειες κεφαλαίων, πόσο και αν άλλαξε η θέση της στον παγκόσμιο συσχετισμό.
Η πιο χρήσιμη και ουσιαστική «αυτοδιάγνωση» που πρέπει να κάνει ο κάθε λαός είναι να οργανώσει την «αυτοθεραπεία» του, όπου η οικονομία και η παραγωγή να οργανώνονται στη βάση του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με κριτήριο την πλήρη και καθολική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ