1 Απρ 2020

Σε πάρκινγκ μέσα σε οριοθετημένες ζώνες “κοινωνικής απόστασης” κοιμούνται άστεγοι στο Λας Βέγκας


Το Λας Βέγκας συνήθως συνδέεται με φώτα, λάμψη και φυσικά τα διάσημα στον κόσμο κλαμπ και καζίνο της. Η πανδημία άλλαξε αυτή την εικόνα τις τελευταίες βδομάδες, φέρνοντας ωστόσο πιο ορατή στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά πίσω από τη χρυσόσκονη του τζόγου. Πρόκειται για τους χιλιάδες αστέγους της πόλης και συνολικά της πολιτείας (μόνο στη νότια Νεβάδα υπολογίζονται σε 6500), οι οποίοι ασφαλώς λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.
Ακόμα κι όσοι ζουν σε δομές αστέγων δεν είναι προφυλαγμένοι, λόγω των προφανών συνθηκών συνωστισμού και της μη τήρησης μέτρων υγιεινής. Αυτό συνέβη την περασμένη βδομάδα σε μια τέτοια δομή όταν ένας άντρας διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, οδηγώντας σε κλείσιμο της δομής και τους τροφίμους του στο δρόμο. Πρόκειται για περίπου 500 ανθρώπους, για τους οποίους οι διαχειριστές του ιδρύματος, από καθολική φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά και οι αρχές του Λας Βέγκας δεν είχαν τίποτε άλλο να προσφέρουν παρά μια θέση στο πάρκινγκ του Κάσμαν Σέντερ, χώρο όπου συνήθως διεξάγονται συνέδρια ή αθλητικές εκδηλώσεις και τώρα πρόκειται να μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, οι αρμόδιοι της τοπικής κομητείας φρόντισαν να χαράξουν με μπογιά ειδικά “κουτάκια” με αποστάσεις ασφαλείας για τους αστέγους, οι οποίοι κοιμούνται κυριολεκτικά πάνω στην άσφαλτο. Φοιτητές ιατρικής από το κοντινό πανεπιστήμιο του Touro που συμμετέχουν στο στήσιμο του νοσοκομείο θερμομέτρησαν τους άστεγους καθώς έμπαιναν στο πάρκο. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η λύση αυτή είναι “προσωρινή” κι ότι σύντομα θα ξαναλειτουργήσει η δομή αστέγων. Δεν εξηγούν όμως για ποιο λόγο έπρεπε να μείνουν στο δρόμο χειρότερα από ζώα εκατοντάδες αναξιοπαθούντες άνθρωποι, την ώρα μάλιστα που είναι άδεια τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που υποδέχονται τα εκατομμύρια των επισκεπτών υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ακόμα και το ίδιο το Κάσμαν Σέντερ δε θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης, επισήμως επειδή “κρατείται κι άλλος χώρος για να γίνει νοσοκομείο”.
Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας της πόλης του Λας Βέγκας, Ντέιβιντ Ρίγκλμαν, που δήλωσε ότι δεν επιτράπηκε σε εθελοντές να απλώσουν τουλάχιστον ένα μεγάλο χαλί πάνω στο πάρκινγκ, γιατί διαπίστωσαν ότι “ήταν πολύ δύσκολο να απολυμανθεί και να καθαριστεί”, προσθέτοντας πως, αν και οι αρχές ζήτησαν πατάκια ύπνου που να απολυμαίνονται εύκολα, δε βρήκαν κανένα. Δήλωσε πως το ίδρυμα αστέγων θα ξανανοίξει την επόμενη εβδομάδα κι ότι ιχνηλατούνται οι επαφές του άνδρα που μολύνθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ