23 Μαΐ 2020

«Πετάει την μπάλα στην εξέδρα» για τα προβλήματα συλλόγων και αθλητών


Αυτό προκύπτει από την απάντησή του στην επιστολή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα



Στην επιστολή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου έθετε ζητήματα σχετικά με την εκκίνηση του αθλητισμού, με εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, απάντησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός αποφεύγει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε σημαντικές πλευρές που τέθηκαν στην επιστολή.

Συγκεκριμένα:
Για το σχέδιο επανεκκίνησης και τα μέτρα ασφάλειας
Αναφέρει η επιστολή του υφυπουργού:

- «(...) Η επανεκκίνηση του αθλητισμού σχεδιάστηκε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συστήσαμε Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με εξέχοντες επιστήμονες, η οποία εκπονεί δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα, τα οποία επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, για την ασφαλή λειτουργία και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Εχουμε αναρτήσει στα αθλητικά κέντρα της χώρας μας (Δημοτικά, είτε των Περιφερειών, είτε της ΓΓΑ), από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης, αφίσες με τον Υγειονομικό Δεκάλογο. Πρόκειται για 3 διαφορετικές αφίσες: - Για αθλητές - Για προπονητές και λοιπό προσωπικό - Για τις Διοικήσεις και το προσωπικό των εγκαταστάσεων. Εχουμε αποστείλει από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό: Γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Εχουμε ζητήσει να πράξουν το ίδιο και οι δήμοι για τα δικά τους αθλητικά κέντρα, αλλά και οι ιδιώτες για τα ιδιωτικά αθλητικά κέντρα. Εχουμε ήδη ετοιμάσει και αποστείλει στις διοικήσεις των αθλητικών κέντρων που άνοιξαν για να υποδεχτούν τους αθλητές: Με τη μεγάλη συμβολή της Υγειονομικής Επιτροπής, την οποία και ευχαριστούμε, η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας γίνεται σταδιακά, ανά εβδομάδα, με συνεχή αξιολόγηση των υγειονομικών συνθηκών. Είναι ευνόητο ότι η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και πάντα κατόπιν εισηγήσεως των ειδικών».

- Παρά τις αναφορές του υφυπουργού στις κυβερνητικές ενέργειες για την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων με την παροχή υγειονομικού υλικού στα Αθλητική Κέντρα, η γενικότερη κατάσταση δείχνει να είναι αρκετά διαφορετική. Σε συνομιλία του «Ριζοσπάστη» με εργαζόμενους και ανθρώπους του αθλητισμού υπήρξαν αναφορές πως Ομοσπονδίες και σωματεία υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν εξολοκλήρου το κόστος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ακόμα και για την απολύμανση εγκαταστάσεων. Από την άλλη, καμία ουσιαστική εξασφάλιση από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει για τη δωρεάν διενέργεια των τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό σε αθλούμενους, μέλη και προσωπικό σωματείων και Ομοσπονδιών.
Την ίδια στιγμή, με το «καλημέρα» της εφαρμογής του σχεδίου επανεκκίνησης του αθλητισμού, φανερώθηκε έλλειψη ενός οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου και σε πρακτικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρκετά προβλήματα και χάος. Οπως αναφέρουν εργαζόμενοι, κάποια στάδια δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ σε κάποια άλλα προκαλούνται αρκετά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την προπόνηση αθλητών, σωματείων, ελεύθερων αθλούμενων και υποψηφίων για τις σχολές. Επίσης, οι ίδιοι αναφέρθηκαν σε αρκετά προβλήματα που υπάρχουν σε επιμέρους πρακτικά ζητήματα για την άθληση.
Για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού
Λέει ο υφυπουργός:
- «(...) Γνωρίζουμε καλά ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί το σπουδαίο ρόλο του. Η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για όλη την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό άλλωστε, απαντώντας και στα ερωτήματά σας: Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στους επιπλέον ΚΑΔ για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, υλοποιήσαμε πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ, με το οποίο άμεσα το προσωπικό των εγκαταστάσεών μας ενισχύεται με 249 άτομα που θα συμβάλουν στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και, επιπλέον, άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 δήμους της χώρας. Εχουμε προετοιμάσει πλαίσιο με άμεσα και έμμεσα μέτρα για την ενίσχυση των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων».
- Είναι εμφανές ότι οι γενικολογίες και η αναφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού κάθε άλλο παρά συνιστούν ένα οργανωμένο πλαίσιο στήριξης των σωματείων και των αθλουμένων. Από την άλλη, γνωρίζοντας κάποιος τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν χρόνια τώρα στον αθλητισμό (όπως και σε υλικοτεχνική υποδομή), ο αριθμός των προσλήψεων που αναφέρει ο υφυπουργός μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. Επιπλέον, για μια ακόμη φορά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι συμβάσεις συγκεκριμένου χρόνου αποτελούν λύση για την κυβέρνηση, η οποία αρνείται την απαιτούμενη μόνιμη πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στον αθλητικό τομέα.
Για το Μητρώο Αθλητικών Φορέων
Αναφέρει στην επιστολή ο υφυπουργός:
- «Για την εξασφάλιση της απαραίτητης διαφάνειας, από την Τρίτη 19 Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όλης της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για τη δημιουργία του "Μητρώου Αθλητικών Σωματείων" στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η δημιουργία του "Μητρώου Αθλητικών Σωματείων", ως προπαρασκευαστικό στάδιο του καινοτόμου εγχειρήματος της δημιουργίας "Μητρώου Αθλητικών Φορέων", απόρροια της συνεργασίας του υφυπουργείου Αθλητισμού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα καταγράψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ακριβές σύνολο των νομίμως λειτουργούντων αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων. Δεν πρόκειται για μία κίνηση συμβολισμού, αλλά για μια αναγκαία ενέργεια, καθώς επιτυγχάνεται η πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα έχουμε σαφή γνώση των αθλητικών σωματείων που έχουν λάβει την ειδική από εμάς αθλητική αναγνώριση, ενώ θα μπορούμε αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους. Το Μητρώο αυτό θα αποτελεί μια ασφαλή πηγή πληροφόρησης για δεκάδες χιλιάδες γονείς και αθλητές. Πρόσβαση θα έχει κάθε ενδιαφερόμενος, καθώς αυτό επιτάσσει η διαφάνεια. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων και δεκάδων χιλιάδων αθλητών».
- Εξαρχής η κυβέρνηση διαφήμισε αρκετά τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Φορέων ως ένα σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσει τα προβλήματα του αθλητισμού και να παράσχει την κατάλληλη χρηματοδότηση για τη λύση τους. Προβλήματα που φυσικά εδώ και χρόνια τα γνωρίζουν οι Ομοσπονδίες και οι δήμοι που έχουν τις εγκαταστάσεις, όπως και την αθλητική δραστηριότητα και το μέγεθός της καθημερινά. Αρα, οι όποιες λύσεις από πλευράς πολιτείας θα μπορούσαν να δοθούν πιο άμεσα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως η προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της εγγραφής στο Αθλητικό Μητρώο των σωματείων προκαλεί σημαντική καθυστέρηση επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των σωματείων.
Για την κρατική χρηματοδότηση του αθλητισμού
Λέει ο υφυπουργός:
- «Σχετικά με το ερώτημά σας για την κρατική χρηματοδότηση, οφείλω να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες, ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληρωμές ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και έχουν ολοκληρωθεί. Για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών Ομοσπονδιών, αξιοποιούμε το πρόγραμμα "ΧΙΛΩΝ", βάσει του οποίου έχουμε ήδη προβεί στην αξιολόγησή τους, με απολύτως μετρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία και στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες. Αναγνωρίζουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές ομοσπονδίες λόγω της πανδημίας. Γι' αυτόν το λόγο και προγραμματίζουμε στα μέσα του καλοκαιριού την καταβολή και της δεύτερης δόσης με την οποία θα έχει αποδοθεί το 90% της συνολικής προβλεπόμενης επιχορήγησης για τις αθλητικές ομοσπονδίες, η οποία ανέρχεται στα 18 εκατ. περίπου».
- Είναι γνωστό πως τις αθλητικές επιχορηγήσεις όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) τις έχουν μετατρέψει σε ψίχουλα που δεν φθάνουν να καλυφθούν ούτε τα πάγια έξοδα Ομοσπονδιών και σωματείων. Και φυσικά τα σημαντικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν ούτε από τα λίγο ...περισσότερα ψίχουλα που είναι η προσφορά και της σημερινής κυβέρνησης η οποία κινείται στη λογική του ...λιγότερου κράτους και στον αθλητισμό. Αντίθετα, η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ φροντίζει να ενισχύει λογικές και προγράμματα παράδοσης του αθλητισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα και στις χορηγίες. Στην απάντησή του ο υφυπουργός αναγνωρίζει τη δυσχερή κατάσταση των αθλητικών Ομοσπονδιών λόγω και της επιβάρυνσης από την πανδημία. Παρ' όλα αυτά δεν κάνει λόγο για άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης την οποία παραπέμπει για τα μέσα καλοκαιριού. Κάτι που και σε αυτήν την περίπτωση είναι σίγουρο πως θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση Ομοσπονδιών και σωματείων και τις συνέπειες σε αθλούμενους και εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ