24 Ιουλ 2020

Εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο


Oruc Reis - Φρεγάτα - Τουρκία

Με αέρα από ΗΠΑ και ΕΕ στα πανιά της η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της, ενώ συνεχίζονται οι «συμμαχικές» παρεμβάσεις που «φωτογραφίζουν» τα επόμενα επεισόδια των διαπραγματεύσεων με ευρωατλαντική σφραγίδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis» «ανοίγεται στη Μεσόγειο ξανά μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες» και «αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα σεισμική δραστηριότητά του στην ανατολική Μεσόγειο», χωρίς να αναφέρει πότε θα αποπλεύσει. Χτες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας στις 18 Αυγούστου περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων στο πλαίσιο ασκήσεων.
Διαφωτιστικές ως προς τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη είναι όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. Χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις απόψεις της Ελλάδας» «υπερβολική» την αντίδρασή της μετά την έκδοση της NAVTEX, «σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση».
Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ότι «δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων». Πρόσθεσε επίσης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ότι «εμείς θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων» και ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα».
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, με την τουρκική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «λανθασμένη» την απόφαση του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία έγινε μουσείο. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφτηκε η Συμφωνία της Λωζάνης, την οποία η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί, στο πλαίσιο της σύνθετης διαπραγμάτευσης που διεξάγει.

Συναντήσεις «συναίνεσης»

Χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συνατήθηκε με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Συναντήθηκε με Αλ. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά, και Κυρ. Βελόπουλο. Σήμερα, στις 9:30 π.μ. θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Κοινή συνισταμένη των συναντήσεων ήταν η συναίνεση των αστικών κομμάτων. «Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική», και γι΄αυτό «χρειάζεται πολιτική συνεννόηση». Ως μέτρο αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων πρότεινε η κυβέρνηση να κινηθεί πιο αποφασιστικά τις διευθετήσεις που είναι σε εξέλιξη με σφραγίδα ΝΑΤΟ – ΕΕ, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και, στο βαθμό που αυτό δεν επιτευχθεί, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Κάνοντας δε γαργάρα τη στάση της ΕΕ που ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα, συνέστησε στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση κλιμάκωσης από την Τουρκία να «να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής». Προσπερνώντας τις τοποθετήσεις ΗΠΑ και ΕΕ περί «διαφιλονικούμενων υδάτων», είπε ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται», τονίζοντας τη διαφορά για την υφαλοκραηπίδα «οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».
Στο ίδιο πνεύμα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη

Κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουέλ Μακρόν τον υποδέχτηκε με φόντο την αυξανόμενη σημασία που δίνει το γαλλικό κεφάλαιο στο ρόλο που έχει στην περιοχή, αναδείχτηκε ο «πόλεμος συμφερόντων» που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των λαών της περιοχής, στον οποίο και Γαλλικοί κολοσσοί επιδιώκουν μερίδιο από τον φυσικό πλούτο και ισχυρή παρουσία «την επόμενη ημέρα».
«Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει» είπε ο Ε. Μακρόν, Σημειώνοντας ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά», πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα «αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και η Ευρώπη παίζει ακόμη μικρό ρόλο».
Είπε ακόμη ότι η παρουσία του Κύπριου προέδρου στο Παρίσι είναι ενδεικτική «για τη σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο» και με αφετηρία την υπεράσπιση του γαλλικού και ευρωενωσιακού κεφαλαίου εξέφρασε και διαφωνίες με επιλογές της Τουρκίας. «Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», ανέφερε και δίνοντας σήμα για όξυνση του παζαριού με την Άγκυρα είπε ότι «είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται» και επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ