31 Ιουλ 2020

Οι «πρωτιές» της Αλεξανδρούπολης


Τις «πρωτιές της Αλεξανδρούπολης» απαριθμεί η 598 Transportation Brigade, σχηματισμός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αντικείμενο τον εφοδιασμό και τη διοικητική μέριμνα των Αμερικανών «πολεμιστών» που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, όπως φαίνεται και από τον θυρεό της ακόμα («Warrior Logistics»). Στελέχη της 598, άλλωστε, αναπτύχθηκαν στο ακριτικό λιμάνι, όπου την προηγούμενη Τετάρτη έδεσαν το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο των Αμερικανών RO/RO «Endeavour» και το πλοίο του ΠΝ τους «USNS Yuma», για να συντονίσουν το ξεφόρτωμα ελικοπτέρων, οχημάτων, κοντέινερ και προσωπικού της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB), προκειμένου να προωθηθούν απ' εκεί στη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, διασπείροντας και παραπέρα τμήματα της 101 σε άλλα σημεία, σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν ως ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι μιλούν σε ενημερωτικό τους σημείωμα για «μια πραγματικά ιστορική μέρα για την "Ομάδα των Ομάδων" ("Team of Teams") στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», επαινώντας τόσο για τους σχηματισμούς τους που πήραν μέρος στο εγχείρημα (πέρα από την 598 και την 101, η 21 TSC και η Military Sealift Command), όσο και τους «συμμάχους μας στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μαζί με τις Λιμενικές Αρχές».
***
«Υπήρχε ένας αριθμός από "πρωτιές" για να γιορτάσουμε στο λιμάνι», εξηγούν οι Αμερικανοί την ...ιστορικότητα της μέρας και απαριθμούν: «Η επιχείρηση της 101 CAB σηματοδοτεί την πρώτη τοποθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αλεξανδρούπολη μετά την απομάκρυνση βυθισμένης φορτηγίδας - της "Ολγας" - από το λιμάνι το 2019». Βαριά εργασία χρηματοδοτημένη από τους Αμερικανούς, που σπεύδουν τώρα να κάνουν ...απόσβεση, καθώς «η μεγάλη αυτή βελτίωση των υποδομών διεύρυνε σημαντικά την ικανότητα του λιμανιού να υποστηρίξει την άφιξη δυνάμεων σε αυτό το μέγεθος και κλίμακα», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. «Ηταν η πρώτη φορά που δύο αμερικανικά σκάφη (το "Endurance" και το "USNS Yuma") έδεσαν ταυτόχρονα στο λιμάνι», συνεχίζουν την απαρίθμηση των κατορθωμάτων τους την προηγούμενη βδομάδα. «Μάλιστα, το "Endurance" είναι το μεγαλύτερο σκάφος που χρησιμοποίησε ποτέ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», παρατηρούν. Για να πουλήσουν κάτι και στους ...ιθαγενείς αναφέρουν ως ορόσημα εορτασμού ότι «φέτος, οι συνεργάτες μας στην Αλεξανδρούπολη γιορτάζουν επίσης την 150η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του λιμανιού». «Και, είναι και η 100ή επέτειος της ένταξης της πόλης της Αλεξανδρούπολης στο σύγχρονο ελληνικό κράτος».
***
Πέρα από φιέστες και επετείους, οι Αμερικανοί τονίζουν, βέβαια, ότι πλέον, «η 101 CAB θα μεταφέρει τώρα τα ελικόπτερά της και τον εξοπλισμό υποστήριξης σε τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη για να ασκήσει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων». «Κατακλείδα - μια σπουδαία μέρα για να βρεθείς στην Αλεξανδρούπολη, μια υπέροχη μέρα για να δουλέψεις με τους Ελληνες συμμάχους μας», τονίζουν περιχαρείς. Και πώς να μην είναι; Την ώρα που οι ΗΠΑ (όπως και η ΕΕ) προκλητικά μιλάνε για «αμφισβητούμενα ύδατα» σε εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ζώνες τις οποίες η τουρκική αστική τάξη σπεύδει να καπαρώσει με Navtex, διαδοχικά οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν την Αλεξανδρούπολη, και τον Εβρο ολόκληρο, σε κόμβο στρατηγικής σημασίας για τα αμερικανικά στρατεύματα - «εκπαιδευμένα, θανατηφόρα και με κίνητρο», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο διοικητής της 101 CAB, προκαλώντας ανατριχίλα για τη βρωμοδουλειά που πάνε να διαπράξουν οι φονιάδες του στην περιοχή.
***
Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν όλη τη χώρα μια απέραντη αμερικάνικη βάση, στο όνομα της δήθεν «προστασίας από την Τουρκία», για να εισπράττουν εκ μέρους των ΗΠΑ δηλώσεις - εκτροφεία της τουρκικής προκλητικότητας και γκριζαρίσματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Εχει πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός μας τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, την πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τη στήριξη στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Δεν πρόκειται για δυνάμεις που απλά «δεν μας στηρίζουν όσο θα έπρεπε», όπως «μαστόρικα» καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία, κάθε φορά που τους προκύπτει ένα «φασούλι» μπροστά και ψάχνονται να δικαιολογηθούν στο λαό. Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική αστική τάξη στο όνομα της «αναβάθμισής» της έχει υιοθετήσει το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ», τη «συνδιαχείριση» και «συνεκμετάλλευση» υπό ευρωατλαντική εποπτεία, με βασικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές του Ρωσία και Κίνα, όρος απαραίτητος γι' αυτό η παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο».
Επομένως, εδώ και τώρα να δυναμώσει η πάλη του λαού για απεμπλοκή της χώρας από τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Καμία συμμετοχή στις επεμβάσεις. Καμιά αλλαγή συνόρων και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να δυναμώσει η πάλη για να επικρατήσει το μοναδικό ασφαλές κριτήριο για την ειρηνική συμβίωση και συνεννόηση των λαών, να κάνουν οι λαοί κουμάντο στις χώρες τους και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ