8 Ιουλ 2020

Εμπόριο «ζωής και θανάτου»


Αν κάτι έχει αποδειχτεί με τον πιο κραυγαλέο και κυνικό τρόπο στην πανδημία του νέου κορονοϊού, είναι πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων, η παραγωγή και έρευνα με σκοπό το κέρδος, το εμπόριο φαρμάκων, θεραπειών, ιατρικού εξοπλισμού στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό φάνηκε και με το «Remdesivir» της εταιρείας «Gilead», το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ κατά της Covid-19, καθώς βοηθά ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύονται, να ανακάμψουν γρηγορότερα.
Το «Remdesivir» δεν είναι «καινούργιο φάρμακο». Παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την επιδημία του ιού «Εμπολα», που ξέσπασε στην Αφρική το 2014, αλλά δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό. Για τον νέο κορονοϊο, όμως, το φάρμακο φαίνεται πως έχει κάποια αποτελέσματα και έτσι οι μετοχές του ανέβηκαν απότομα στο χρηματιστήριο της εμπορευματοποιημένης Υγείας! Εκμεταλλευόμενη αυτή ακριβώς τη συγκυρία, η φαρμακευτική εταιρεία που το παράγει ετοιμάζεται να το μοσχοπουλήσει, κοστολογώντας το κοντά στα 2.300 δολάρια ανά ασθενή για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία, και πάνω από 3.100 δολάρια για «ιδιώτες» ασθενείς.
Με τέτοιο κόστος, είναι βέβαιο ότι χώρες χωρίς υποτυπώδη ασφαλιστικά και υγειονομικά συστήματα, αλλά και φτωχοί «μεμονωμένοι» ασθενείς δεν θα μπορούν να το προμηθευτούν. Αλλά και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που θα αγοράσουν το φάρμακο, το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι λαοί μέσω τσουχτερής φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., με αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι μόνο απ' αυτό το φάρμακο, η «Gilead» θα μετρήσει τα επόμενα χρόνια έσοδα δισεκατομμυρίων.
* * *
Παράλληλα με τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κρατών για τη διαχείριση της πανδημίας, που επιδρά καταλυτικά και στη νέα οικονομική κρίση. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η γεωπολιτική διάσταση της πανδημίας, με τις οξυμένες αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Κίνας, υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους. Ετσι, οι ΗΠΑ αγόρασαν σχεδόν όλα τα αποθέματα «Remdesivir» για τους επόμενους τρεις μήνες (ολόκληρη την παραγωγή του Ιούλη και το 90% Αυγούστου και Σεπτέμβρη).
Οι πρώτες 140.000 δόσεις, που χορηγήθηκαν για δοκιμές σε διάφορες χώρες του κόσμου, έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με τις Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία να δηλώνουν πως διαθέτουν ακόμη αποθέματα. Στο παιχνίδι μπήκε η ΕΕ, με την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι διαπραγματεύεται με τον όμιλο για να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα - με χρήματα των λαών της Ευρώπης - προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις για τα κράτη - μέλη.
Αντίστοιχο «παιχνίδι» πολλών δισεκατομμυρίων γίνεται και με τα υποψήφια εμβόλια, για να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία ενός πιθανού εμβολίου στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη. Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση του «εθνικιστή» Τραμπ, που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Επί κυβέρνησης του «υπέρμαχου της παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας», Μπ. Ομπάμα, οι ΗΠΑ είχαν αγοράσει όλα τα παγκόσμια αποθέματα του εμβολίου κατά της γρίπης Η1Ν1, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε.
* * *
Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν στην Ισπανία, το αντιικό φάρμακο έχει επίδραση σε ασθενείς που νοσηλεύονται με αναπνευστήρα αλλά όχι διασωληνωμένοι και ενδέχεται να μειώσει τις μέρες νοσηλείας από 15 σε 11. Η «Gilead» διαφημίζει το εμπόρευμά της λέγοντας ότι αυτό «αποφέρει εξοικονόμηση στα νοσοκομεία 12.000 δολάρια ανά ασθενή», σύμφωνα με το κόστος νοσηλείας στις ΗΠΑ.
Ολα, δηλαδή μπαίνουν στη ζυγαριά και τελικά αυτό που μετράει λιγότερο από όλα είναι η προάσπιση της υγείας, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων για να μην κινδυνέψουν κι άλλες ζωές. Μάλιστα, η Ισπανική Εταιρεία Νοσοκομειακών Φαρμακείων «ξεκίνησε μελέτες οικονομικής αξιολόγησης και κόστους - οφέλους του "Remdesivir" στη σταθερή τιμή του, καθώς και για τον αντίκτυπό του στις δημόσιες δαπάνες», αφού η νοσηλεία στην Ισπανία δεν κοστολογείται τόσο υψηλά όσο στις ΗΠΑ και επομένως μπορεί και να μην αξίζει τελικά τα λεφτά του...

E. M.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ