4 Ιουλ 2020

VOLLEYLEAGUE Η φετινή πρωτοτυπία, το θολό μέλλον και η πραγματικότητα



Η απόφαση της ΕΣΑΠ για επανέναρξη της Volleyleague ανδρών, τρεις μήνες μετά τη διακοπή λόγω κορονοϊού, με τη διεξαγωγή των πλέι οφ για τις θέσεις 1 έως 4, έδωσε στο ελληνικό πρωτάθλημα μια παγκόσμια πρωτιά: Εγινε το μοναδικό πρωτάθλημα βόλεϊ όπου η ολοκλήρωση της φετινής σεζόν και η ανάδειξη πρωταθλητή θα συμβούν εντός αγωνιστικού χώρου.
Τη βδομάδα που πέρασε, η αυλαία της αγωνιστικής δράσης άνοιξε στο διαμορφωμένο για αγώνες βόλεϊ κλειστό του ΟΑΚΑ, με άδειες εξέδρες. Εκεί οι τέσσερις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος τη στιγμή που διακόπηκε - Ολυμπιακός (1ος), ΠΑΟΚ (2ος), Παναθηναϊκός (3ος) και Φοίνικας Σύρου - ξεκίνησαν τη διαδικασία των ημιτελικών (διασταυρωμένες ως 1-4, 2-3) με έπαθλο την πρόκριση στον τελικό, η οποία κρίνεται στις δύο νίκες.
Ολοι οι ημιτελικοί διεξάγονται στο ΟΑΚΑ, ενώ η σειρά των τελικών (επίσης στις δύο νίκες) θα γίνει στις έδρες των φιναλίστ, χωρίς την παρουσία θεατών. Με απόφαση της ΕΣΑΠ οι υποχρεώσεις όλων των υπόλοιπων ομάδων ματαιώθηκαν, ενώ καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία.
Από τα πλάνα αναβάθμισης στις αποχωρήσεις...
Ενώ όμως για την ΕΣΑΠ το «στοίχημα», έστω κι έτσι, κερδίζεται σε αγωνιστικό επίπεδο, εξωαγωνιστικά τα πράγματα ενόψει της επόμενης σεζόν δεν μοιάζουν και πολύ ρόδινα... Την ώρα που στο κλειστό του ΟΑΚΑ άρχιζε η τελική φάση του πρωταθλήματος, μια νέα ανακοίνωση αποχώρησης θόλωνε ακόμα περισσότερο το τοπίο της νέας σεζόν. Αυτή ήρθε από τον ιστορικό Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ενώ λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ελπίδας Αμπελοκήπων - και αυτές δεν αποκλείεται να μην είναι οι μοναδικές το επόμενο διάστημα.

Παρά τη διεξαγωγή των πλέι οφ και το «σώσιμο» της χρονιάς αγωνιστικά, τα σοβαρά ζητήματα στη Volleyleague παραμένουν ανοιχτά
Eurokinissi
Παρά τη διεξαγωγή των πλέι οφ και το «σώσιμο» της χρονιάς αγωνιστικά, τα σοβαρά ζητήματα στη Volleyleague παραμένουν ανοιχτά
Στο φετινό πρωτάθλημα άλλωστε το πράγμα είχε «στραβώσει» πολύ πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, ήδη όταν ξεκινούσε η σεζόν τον περασμένο Οκτώβρη. Οι αποχωρήσεις του Ηρακλή Χαλκίδας και της ΑΕΚ πριν από την έναρξη, το ρευστό σκηνικό μέχρι την τελευταία στιγμή για τη συμμετοχή ή μη του Ηρακλή, ο οποίος τελικά συμμετείχε αλλά με αρκετά προβλήματα, και ανάλογες περιπέτειες που αντιμετώπισαν άλλες ομάδες, π.χ. ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, συνέθεσαν την εικόνα της σεζόν.
Τόσο στις τότε περιπτώσεις όσο και στα δύο τελευταία παραδείγματα, τα οικονομικά προβλήματα των ΤΑΑ αποτέλεσαν τον κύριο λόγο που τα ώθησαν στην αποχώρηση - στις δε περιπτώσεις της ΑΕΚ και της Ελπίδας Αμπελοκήπων είχε συνοδευτεί και με βολές κατά της Λίγκας και συνολικά των καταστάσεων που επικρατούν στο πρωτάθλημα. Παρά τη διαφήμιση και τα μεγαλεπήβολα πλάνα των υπεύθυνων του πρωταθλήματος για αναβάθμιση, η πραγματικότητα αναδεικνύεται πολύ διαφορετική, καθώς με δυο - τρεις εξαιρέσεις τα προβλήματα αποτελούν καθημερινότητα για το σύνολο των ομάδων.
...και οι συνέπειες στους παίκτες
Τα προβλήματα αυτά των ΤΑΑ και συνολικά του ελληνικού πρωταθλήματος βόλεϊ δεν έρχονται χωρίς συνέπειες, με τελικούς αποδέκτες αυτών τους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαρχής ο Σύνδεσμος των παικτών (ΠΑΣΑΠ) κλήθηκε να παρέμβει και να καταγγείλει ουκ ολίγες φορές τα «παιχνίδια» που γίνονταν σε βάρος των παικτών και είχαν να κάνουν με την καταβολή των δεδουλευμένων, την ασφάλιση και σε πολλές περιπτώσεις την αγωνία ακόμα και για την ίδια την επιβίωσή τους.

Πολλά και μεγάλα είναι τα προβλήματα που βιώνουν στην πλειοψηφία τους οι παίκτες του βόλεϊ
Eurokinissi
Πολλά και μεγάλα είναι τα προβλήματα που βιώνουν στην πλειοψηφία τους οι παίκτες του βόλεϊ
Ενδεικτικό ήταν το πρόσφατο παράδειγμα με την πρόταση της Λίγκας για μειώσεις μισθών, με άλλοθι τη διακοπή λόγω πανδημίας. Συγκεκριμένα, εν μέσω της αναστολής προτάθηκαν από την ΕΣΑΠ μείωση μισθών της τάξης του 60% στις ομάδες που δεν θα αγωνίζονταν στα πλέι οφ και κατά 20% στις ομάδες που θα συμμετείχαν σε αυτά. Δεν υπήρξε επίσης καμία πρόβλεψη για τα χαμηλά συμβόλαια, κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ, που αποτελούν και την πλειοψηφία στη Volleyleague.
Η πρόταση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των παικτών και του ΠΑΣΑΠ, ο οποίος απαίτησε από τη Λίγκα σε περίπτωση επανεκκίνησης, ακόμα κι αν διεξάγονταν μόνο τα πλέι οφ, οι μισθοί να καταβληθούν στο 100% των όσων προβλέπουν τα συμβόλαια, αυτό δε να ισχύσει και για τις 10 ομάδες και όχι μόνο για τις 4 πρώτες. Με αφορμή μάλιστα την έναρξη των πλέι οφ, σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος των παικτών αναφέρθηκε ξανά στο θέμα, ζητώντας να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες τους με τις ομάδες. Οπως σημείωνε: «Είναι αυτονόητο ότι μετά την επικύρωση της βαθμολογίας και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στο σύνολό του, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι συμφωνίες που έχουν συνάψει οι ομάδες με τους αθλητές τους».
Το θέμα πάντως παραμένει σε καθεστώς αβεβαιότητας και αναμένονται νέες εξελίξεις το επόμενο διάστημα - πολλώ δε μάλλον ενόψει του προγραμματισμού για την επόμενη σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ