1 Απρ 2021

-Ποιο "ηθικό πλεονέκτημα", ρε αγύρτες;

 


[...]

Σήμερα, όμως, θέλουμε ν’ αναφερθούμε σε μια άλλη «μονομαχία», η οποία ξεκίνησε ως συναρπαστικό θέαμα, όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκε σαν αποτυχημένο σίριαλ. Μιλάμε για την υπόθεση Folli Follie, που για μια περίοδο έμοιαζε με την πανδημία (ερχόταν στο προσκήνιο κατά κύματα), στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκε, λες και αναπτύχθηκε ξεφνικά… ανοσία της αγέλης.

Οι νεοδημοκράτες αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και την έβαλαν στο αρχείο. Προς μεγάλη ανακούφιση του Μάκη Μπαλαούρα (τέως βουλευτή πλέον), που ήταν ο μοναδικός που είχε απομείνει ως εμπλεκόμενος, αφότου ο υπεύθυνος ασφαλείας των Κουτσολιούτσων «διευκρίνισε» ότι Φλαμπουράρη, Αραχωβίτη κ.ά. δεν τους είχε συναντήσει ποτέ. Οι νεοδημοκράτες αποφάσισαν ότι δεν τους συνέφερε ν’ ανοίξουν μια ποινική διαδικασία με μοναδικό ύποπτο έναν πρώην βουλευτή, που δεν άσκησε ποτέ υπουργικά καθήκοντα.

Ετσι, ο Μάκης («φρουρά, φρουρά») Μπαλαούρας ανάσανε. Κι επειδή η υπόθεση αυτή μάλλον δε θα ξαναπασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα, καλό είναι να θυμηθούμε μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν όχι με τον Μπαλαούρα αλλά με το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα».

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας, όπως άλλωστε και αντίστοιχη δωρεά από το ίδρυμα Μαρτίνου ύψους 50.000 ευρώ και οι οποίες δεν έγιναν εν κρυπτώ αλλά τις είχα ανακοινώσει δημοσίως στο σύνολο του τοπικού Τύπου», είχε δηλώσει ο Μπαλαούρας. Εμείς θα πούμε ότι τον «πιστεύουμε», γιατί δεν μας έδειξε κάποιος κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Μάκης «παντελόνιασε» λεφτά από τους Κουτσολιούτσους.

Για την εκλογική του περιφέρεια τα έκανε όλα.
Ακόμα και τον καραγκιόζη παρίστανε στο «μπαζάρ» της Folli Follie στη Ζαχάρω,
θαυμάζοντας τα κοσμήματα. Γι’ αυτό και θα ρίξουμε το ανάθεμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν διπλάσιους σταυρούς σε κάποιον Καλαματιανό (που δεν ήταν καν στην προηγούμενη Βουλή) και άφησαν τον Μπαλαούρα εκτός νυμφώνος. Οι ψηφοφόροι ούτε εκτιμούν ούτε σέβονται…

Πάμε τώρα στα ουσιαστικά. Δε θα θέσουμε το (κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας) ερώτημα, Πώς μπορεί ένας αριστερός να χρησιμοποιεί τον όμιλο μιας καπιταλιστικής φαμίλιας που επιδεικνύει τόσο προκλητικά τον πλούτο και τον παρασιτισμό της (έβριθαν τα κουτσομπολίστικα έντυπα από φωτογραφίες για τα πάρτι-κραιπάλη στη βίλα στις Σπέτσες, το πολυτελές γιοτ, το ιδιωτικό ελικοδρόμιο κτλ.), προκειμένου να κάνει… κοινωφελή ρουσφέτια στην εκλογική του περιφέρεια;

Ομως ο Μπαλαούρας είναι συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος. Εχει εργαστεί ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, γράφει το βιογραφικό του. Υπήρξε επί χρόνια συνδικαλιστής, στον ΣΥΤτΕ, στην ΟΤΟΕ, στη ΓΣΕΕ, στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Ανθρωπος της πιάτσας, περπατημένος, όχι κάνα «χάπατο». Δεν είχε πάρει τίποτα τ’ αυτί του για τη Folli Follie και τους Κουτσολιούτσους; Δεν είχε διαβάσει για την έκθεση του Quintessential Capital Management τον Μάη του 2018; Εκτός αν τη θεώρησε… ανθελληνική επίθεση και συνέχισε κανονικά με το «μπαζάρ» στη Ζαχάρω τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς…

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα. Πιο εύκολα πιστεύει τον διευθυντή ασφάλειας των Κουτσολιούτσων, που έγραφε στον «κύριο Τζώρτζη» ότι ο Μπαλαούρας«πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης». Είναι κι εκείνο το… τιμημένο το τάιμινγκ, βλέπετε. Στις 4 Μάη του 2018 χτύπησαν οι Αμερικανοί της QCM, στις 11 Μάη στάλθηκε το e-mail του διευθυντή ασφάλειας, στις 20 και 21 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς έγινε το «μπαζάρ» στη Ζαχάρω, για το οποίο το makisbalaouras.gr έγραφε ότι «ανήκει σε πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση της δωρεάς», χωρίς να παραλείπει να ενημερώσει ότι «η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζαχάρως εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον κύριο Μπαλαούρα και στην εταιρία».

Ρωτάμε τώρα εμείς: αυτοί που δε χαρίζουν ούτε τον πυρετό τους (οι καπιταλιστές ντε), έπαθαν ξαφνικά κάποια… έκλαμψη και άρχισαν να δίνουν λεφτά για φιλανθρωπίες ειδικά στην εκλογική περιφέρεια του Μπαλαούρα; Και το γεγονός ότι ο Μπαλαούρας πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο όμιλο, ο οποίος επέδειξε «άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση χορηγίας» και «ανέλαβε αποκλειστικά τη χορηγία σε επώνυμα προϊόντα του, για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου Bazaar» (το makisbalaouras.gr τα έγραφε αυτά), ήταν εντελώς… συμπτωματικό;

Δε χρειάζεται να συνεχίσουμε. Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει «πάρε-δώσε». Πώς φτάσαμε σ’ αυτό, ποιος προσέγγισε ποιον, μέχρι πού προχώρησε η «δουλειά» και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες ίσως δεν τις μάθουμε ποτέ. Τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, δε χωρούν την παραμικρή αμφιβολία. Το ότι ο Μπαλαούρας (ισχυρίζεται ότι) το έκανε «για την καημένη την εκλογική του περιφέρεια» δεν αλλάζει τίποτα. Για τον Μπαλαούρα (και τον κάθε βουλευτή) η εκλογική του περιφέρεια είναι… περιουσιακό στοιχείο. Εχει καθήκον να το φροντίσει για να εισπράξει σταυρούς. Αλλά δε βάζει το χέρι στην τσέπη, ψάχνει βρομιάρηδες καπιταλιστές να βάλουν τα λεφτά. Οι οποίοι –το ξαναλέμε- τζάμπα δε δίνουν ούτε τον πυρετό τους.

Πηγή: Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ