12 Μαΐ 2021

Η δουλειά σε βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό


Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στους χώρους δουλειάς, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Η έρευνα εξειδικεύει ακόμα περισσότερο τους παράγοντες αυξημένου κινδύνου, άρα και τη δυνατότητα που υπάρχει αυτός να αντιμετωπιστεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις από το κράτος και την εργοδοσία. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, ούτε γίνεται, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται επιστημονικά πως οι χώροι δουλειάς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας κοστίζουν. Γι' αυτό τα πάντα φορτώνονται στην ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, όπως τώρα με τα self test, δείχνοντας τη συνειδητή γύμνια του κρατικού μηχανισμού όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, βάζοντας ακόμα και την υγεία ή και τη ζωή των εργαζομένων στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

* * *

Η νέα έρευνα έγινε από το Τμήμα Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thοrax». Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε νυχτερινές ή και άλλες κυλιόμενες βάρδιες αντιμετωπίζουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από τον τύπο της εργασίας τους.

Με βάση στοιχεία που αναλύθηκαν από 280.000 Βρετανούς εργαζόμενους, η έρευνα κατέληξε πως η εργασία σε βάρδιες εκτός του συνηθισμένου ωραρίου 8 π.μ. - 4 μ.μ. σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας από την Covid-19.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι κι εκεί που το σύστημα των κυλιόμενων βαρδιών προβλήθηκε από την εργοδοσία ως «μέτρο αποσυμφόρησης», προκειμένου να μην επηρεαστεί η παραγωγική διαδικασία από την πανδημία, επήλθε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα για την υγεία των εργαζομένων, για τον επιπλέον λόγο ότι δεν συνδυάστηκε με άλλα ουσιαστικά μέτρα προστασίας μέσα στον χώρο δουλειάς, όπως η αύξηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων, ο εμβολιασμός, ο ενισχυμένος καθαρισμός των χώρων εργασίας, η χρησιμοποίηση μέσων ατομικής προστασίας, με ευθύνη της εργοδοσίας.

* * *

Η έρευνα συμπεραίνει πως η συσχέτιση της εργασίας σε βάρδιες με τη μόλυνση από κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλες ασθένειες, «υποδηλώνοντας ότι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και θα πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικά μέτρα δημόσιας υγείας». Η εξήγηση που δίνουν είναι η εξής: Οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και αποσυντονισμό του «κιρκάδιου ρυθμού» (γνωστού ως «βιολογικό ρολόι»), που με τη σειρά τους έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για παράδειγμα, ο αποσυντονισμός του κιρκάδιου ρυθμού, λόγω των εναλλαγών στις βάρδιες, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, που έχει αποδειχθεί πως μπορεί να είναι προστατευτική απέναντι στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί - βράδυ) είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορονοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες, είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορονοϊό. Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες, είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης από την Covid-19.

* * *

Εκτός από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο αυξημένος κίνδυνος για κορονοϊό οφείλεται και στον μειωμένο χρόνο που απομένει για να καθαριστούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων, άρα και στη μικρότερη επαγρύπνηση, που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η εργασία σε ακανόνιστες βάρδιες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο και πλέον αφορά από το 10% έως και το 40% των εργαζομένων, επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, όχι μόνο στην περίπτωση της πανδημίας, αλλά συνολικότερα για την υγεία των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η δουλειά σε ακανόνιστες βάρδιες «έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του καρκίνου, αναπνευστικών παθήσεων και άλλων μολυσματικών ασθενειών»...


Δ. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ