12 Μαΐ 2021

Πατέντα στην ... κοροϊδία...

 


 

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά από τρία εκατομμύρια θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ...«θυμήθηκε» ότι απαιτούνται «έκτακτα μέτρα» και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται την κατάθεση πρότασης για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα εντός του ευρωατλαντικού άξονα και τις «μπηχτές» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι τόσο η πρόταση Μπάιντεν όσο και η αντιπαράθεση είναι πλήρως ενταγμένες στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, τη γεωπολιτική επιρροή και το προβάδισμα στην «επόμενη μέρα» της εντεινόμενης διεθνούς ιμπεριαλιστικής διαπάλης.

Πάνω και σε αυτή την πλευρά του διεθνούς ανταγωνισμού στήθηκε ξανά και στη χώρα μας ένα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι: Με διθυράμβους από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος για την «τολμηρή απόφαση» του Αμερικανού Προέδρου, με άλλη μια διαμάχη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι... πιο Μπάιντεν από τον Μπάιντεν, αλλά και με την κοινή τους προσπάθεια να «λουστράρουν» την απάτη περί «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Για «αναγκαία επιστροφή του κράτους» και «μεταρρύθμιση του δημοκρατικού καπιταλισμού» μιλούν οι μεν, το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» ξεθάβουν οι δε, πανηγυρίζοντας ότι η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί την ενσάρκωσή του!

Πίσω όμως από την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, την ενδοαστική αντιπαράθεση και όλη αυτήν την προπαγάνδα, βρίσκεται η αδυσώπητη πραγματικότητα. Η πρόταση Μπάιντεν για προσωρινή άρση της πατέντας στα εμβόλια δεν αφορά στην προστασία των λαών, αλλά το τι υπηρετεί καλύτερα συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, σε συνθήκες που η προοπτική μιας επ' αόριστον εξάπλωσης της πανδημίας - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναζωπύρωση στην Ινδία - δημιουργεί απρόβλεπτους κινδύνους για την κερδοφορία τους.



Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μέσα από την περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων», ενώ και η ΕΕ θέτει ανταγωνιστικούς στόχους για τα δικά της μονοπώλια, για να γίνει «ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο». Αυτά είναι τα στοιχεία που «βαραίνουν» σήμερα στις προτάσεις των ΗΠΑ και τη στάση της ΕΕ.

Αλλωστε, την... «ευαισθησία» και των μεν και των δε για την «παγκόσμια υγειονομική κρίση» την είδαμε ξανά πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν - συνεχίζοντας την πολιτική Τραμπ - μαζί με ΕΕ, Βρετανία, Ιαπωνία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη με πανίσχυρη φαρμακοβιομηχανία απέρριψαν για μια ακόμα φορά (8η συνολικά!) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την πρόταση για άρση της πατέντας στα εμβόλια για την Covid-19.

Τα ίδια ακριβώς κράτη πρωτοστατούν στη συγκέντρωση δόσεων εμβολίων πολλαπλάσιων από τον πληθυσμό τους, αν κρίνουμε από τα στοιχεία του ΠΟΥ, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 80% των εμβολίων χορηγούνται στις χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα ίδια κράτη εφαρμόζουν απαγορεύσεις και περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών απαραίτητων για την παραγωγή τους. Οι δε ΗΠΑ έχουν «στοκαρισμένες» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που δεν χρησιμοποιούν καν, «παζαρεύοντας» σε ποιες χώρες θα τις «αποδεσμεύσουν» και με ποια ανταλλάγματα.

Στα ίδια κράτη, εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν μέσα στην πανδημία θύματα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, ενώ μόλις την Κυριακή ο επικεφαλής σύμβουλος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι οι νεκροί στη χώρα είναι πολλοί περισσότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους 600.000 θανάτους...

Οι δε προβλέψεις για πολύμηνη διάρκεια των παζαριών στον ΠΟΥ πάνω στην αμερικανική πρόταση (κάποιοι μιλούν και για 2 χρόνια!), οι αναλύσεις για τις «περίπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες» και τις «εγγυήσεις» που απαιτούν «τέτοιες μεγάλες επενδύσεις» παραγωγής εμβολίων επιβεβαιώνουν από άλλη μια πλευρά τις βαριές αλυσίδες που περνούν στα επιστημονικά επιτεύγματα ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, η παραγωγή με κριτήριο το κέρδος, το γεγονός ότι η όποια προσωρινή άρση της πατέντας θα γίνει με όρους διασφάλισης των σημερινών και μελλοντικών κερδών των φαρμακοβιομηχάνων.

Μακριά από αυτά τα παζάρια, λοιπόν, απέναντι στην ίδια την καπιταλιστική ιδιοκτησία που μετατρέπει σε εμπορεύματα τα εμβόλια και τα φάρμακα, αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη οι λαοί, είναι η πλήρης κατάργηση της πατέντας, με κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία Φαρμάκου, με διεθνή συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ