2 Μαΐ 2016

Ο βασανιστής ταγματάρχης της χωροφυλακής και νυν μητροπολίτης Αμβρόσιος

Ο βασανιστής ταγματάρχης της χωροφυλακής και νυν μητροπολίτης Αμβρόσιος

Υπάρχει ένα θολό μη διευκρινισμένο σημείο. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής, σύμφωνα με τη Wikipedia, «υπηρέτησε ως ιερέας της Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1963 μέχρι το 1974». Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «επί μία δεκαετία υπηρέτησε ως Πρεσβύτερος στο Σώμα της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, ως Ιεροκήρυκας του Σώματος». Και ο γνώστης των εκκλησιαστικών θεμάτων δημοσιογράφος Θωμάς Τσάτσης μας πληροφορεί:
«[…] Άλλωστε οφείλει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στη θητεία του στη θρησκευτική υπηρεσία της χωροφυλακής, (ναι, ναι της χωροφυλακής!) στη διάρκεια της δικτατορίας. Παρέμεινε στη θέση αυτή από το 1968 έως το 1976. Είναι κάτι που καταγράφει και στο βιογραφικό του, χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά την περίοδο που ήταν ‘προϊστάμενος’ της θρησκευτικής υπηρεσίας των χωροφυλάκων, υπηρεσία που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας. Αυτό όμως είναι ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο».
Από ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, Γιάννης Γκίνης, ‘Ιεράρχες διάκονοι της χούντας‘, Α έκδοση 1978, Β’ έκδοση από τις εκδόσεις Βασδέκης, 1981, μαθαίνουμε τελικά ότι το επίσημο δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε γράψει τον Σεπτέμβριο του 1976, με αφορμή την χειροτονία του στην ανύπαρκτη Μητρόπολη Ταλαντίου, πως από ιεροκήρυξ είχε λάβει τον βαθμό του Μοιράρχου, και κατόπιν του Ταγματάρχου Χωροφυλακής:
Γιάννης Γκίνης, Ιεράρχες διάκονοι της χούντας, Β έκδοση, Βασδέκης, 1981, σελίδα 116. Βιογραφικό Αμβρόσιος Λενής.
Γιάννης Γκίνης, Ιεράρχες διάκονοι της χούντας, Β έκδοση, Βασδέκης, 1981, σελίδα 116. Βιογραφικό Αμβρόσιος Λενής.
Λόγω της επετείου της Εθνοσωτηρίου, μπορούμε να δούμε μερικά από όσα γράφει ο Γιάννης Γκίνης, πως λ.χ. συγκλονιζόταν ο τότε Αγιος Ταλαντίου, όχι από το πόσο είχαν υποφέρει τα θύματα των βασανιστηρίων της προσφιλούς του Χωροφυλακής, αλλά από τα «ατυχή συμβάντα εν τη ενασκήσει του υπερησιακών του καθήκοντος» που τους αμαύρωναν τον υπηρεσιακό τους φάκελο.



Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι, όμως, το γεγονός πως ο Αμβρόσιος, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας, καταθέτει το 1979 σαν ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του σεμνού αγωνιστή παπά-Γιώργη Πυρουνάκη, τον οποίο κατηγορεί, όχι μόνο ότι «βλασφημεί κατά της Εκκλησίας», όχι μόνο ότι «είναι υβριστής Εκκλησίας και Επισκόπων», αλλά και ότι … «αιρετίζει» και ότι «διδάσκει αιρετικάς διδασκαλίας». Εδώ ολόκληρη η κατάθεση του χουντικού φίλου της ναζιστικής συμμορίας:
Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη

Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
Πολλες φορές ο Αμβρόσιος βρήκε την ευκαιρία:
  • Να υμνήσει τη Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της.
  • Να τους νουθετήσει, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν σε «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα».
  • Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού.
  • Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ».
  • Είχε χαρακτηρίσει τότε «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.
Δεν απαντά, όμως, ο δεσπότης ποιους από τους χιλιάδες δεσμώτες στα μπουντρούμια της Ασφάλειας επισκέφθηκε τα χρόνια της δικτατορίας, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Βασιλικής Χωροφυλακής. Ποιους από τους εκατοντάδες φρικτά βασανισμένους θέλησε να συναντήσει;
Μπορεί κάποιος να θεωρήσει (για μια μόνο στιγμή) παρελθόν τα όσα υπέστησαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού τα χρόνια της χούντας. Αλλά και σήμερα, ποιον από τους εκατοντάδες γρονθοκοπημένους ή μαχαιρωμένους μετανάστες παρηγόρησε;
Πηγή:https://xyzcontagion.wordpress.com

3 σχόλια:

  1. ena aplo googlarisma sou deixnei an yparxei h oxi mhtropolh talantioy. meta apo to googlarisma stamatisa na diabazo. profanos o "dhmosiografos"-"ar8rografos" einai ths idias synomotaksias me to antikeimeno tou ar8rou.
    Kalhnyxta sas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στη μητροπολη ταλαντιου κολλησες εσυ εε? ετσι κανουν οσοι δεν θελουν να δεχθουν γεγονοτα που ενοχλουν τα πιστευω τους, ναι τωρα εν ετη 2016 που γκουγκλαρισες υπαρχει μητροπολη ταλαντιου, το θεμα ειναι τοτε αν "γκουγκλαριζες", το 1976 δηλαδη, θα υπηρχε? ε? δηλαδη δεν σκεφτηκες οτι ο αρθρογραφος μιλαει για ανυπαρκτη τοτε?? ε? οτι δηλαδη ο αρθρογραφος μιλαει για ανυπαρκτη, γιατι θελει να τονισει την ειρωνεια στο οτι,ειτε ηταν σε αχρησια η συγκεκριμενη εδρα ειτε δημιουργηθηκε εκ νεου ως εδρα μητροπολεως με ελαχιστο εως καθολου ποιμνιο, μονο και μονο για να χειροτονηθει ο Αμβροσιος? ε? αλλα και παλι ειτε υπηρχε ειτε οχι τετοια μητροπολη δεν αλλαζει το ποιον του Αμβροσιου, αυτα δεν μπορεις να τα σκεφτεις μονος σου ε, σε ενοχλησε ομως ο αρθρογραφος και οι ιδεες του? την προπαγανδα ξερεις να την σκεφτεσε ομως κολλημενο μυαλο! Αντε παλι πισω στο αρθρο τωρα να ξεστραβωθεις! και μαθε να γνωριζεις και να ερμηνευεις την ιστορια χωρις παροπιδες αλλα με κοινωνικη ευαισθησια και κοινωνικη δικαιοσυνη να φορεσεις τα ταξικά γυαλιά σου δηλαδη, να διαλεξεις στρατοπεδο, στο πλευρο του λαου δηλαδη, αυτο που εισαι και εσυ! αυτη ειναι η συνομοταξια (για την οποια μιλας με απεχθεια, γιατι ετσι σε εχουν μαθει τα ταξικα και αλλα συμφεροντα να σκεφτεσαι), ο Κομμουνισμος ειναι η νιοτη του κοσμου φιλε! καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εσύ είσαι τελείως αλλού...στην Βόρειο Κορέα...εκεί μόνον, πλεον

      Διαγραφή

TOP READ