ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Το Πτωχευτικό Δίκαιο ωφελεί πάντα τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Την παραπέρα εναρμόνιση του Πτωχευτικού Δικαίου της Ελλάδας στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου υπερψήφισαν χθες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στηρίζοντας τον πρότυπο νόμο του ΟΗΕ για τη «Διασυνοριακή Πτώχευση», που εισήχθη στην ολομέλεια της Βουλής με τη μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Α. Τζέκη να τονίζει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο διασφάλισης των συμφερόντων τραπεζών και επιχειρηματιών, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο «στοχεύει στην εξασφάλιση και διευκόλυνση της κίνησης κεφαλαίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας ότι επιδίωξή του είναι «η προστασία των κεφαλαίων των πολυεθνικών, αλλά και των τραπεζικών ομίλων που είναι δανειστές και χρηματοδότες όλων αυτών των επιχειρήσεων».
Μάλιστα, ανέφερε ότι «από τη διαδικασία της πτώχευσης εξαιρούνται οι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι όταν είναι οφειλέτες» και αυτό γιατί «συνδέονται με το βιομηχανικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο». Απαντώντας στα βασικά κυβερνητικά επιχειρήματα, τόνισε ότι «υπάρχει υποκρισία και παραπλάνηση, γιατί λέτε ότι αυτοί οι μηχανισμοί θα συμβάλουν στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», ενώ στην πραγματικότητα «ευνοημένες βγαίνουν μόνο οι τράπεζες που έχουν εξασφαλισμένες τις απαιτήσεις τους και οι επιχειρηματίες που έχουν ευκαιρία να ξελασπώσουν».
«Κλασικό παράδειγμα ο επιχειρηματικός όμιλος ΛΑΝΑΡΑ», είπε ο Αγγελος Τζέκης, θυμίζοντας ότι κλείνει συνεχώς εργοστάσια παρά τις επιδοτήσεις που έχει λάβει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει νομοθετική ρύθμιση για την πτώχευση που ψηφίστηκε το 2007, έτσι ώστε «το Πτωχευτικό Δίκαιο να ωφελεί πάντα τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων». Μαλιστα, επισήμανε τον κίνδυνο «η διαδικασία διασυνοριακής πτώχευσης να αναστείλει τις αξιώσεις των εργαζομένων».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εισηγητής της, Δ. Παπουτσής, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται «να εξοπλίσει το ελληνικό Δίκαιο για τις περιπτώσεις διασυνοριακήςπτώχευσης» και «αντανακλά πρακτικές για περιπτώσεις πτώχευσης που αποδείχθηκαν επιτυχημένες». Επίσης είπε ότι δημιουργεί «καθεστώς διαφάνειας» και την «καθιέρωση κανόνων συντονισμού» ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές των χωρών. «Συμφωνούμε και θα ψηφίσουμε», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Σταμάτης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
28/7/2010
-- Δεύτερη ευκαιρία για τις ...τράπεζες
2/6/2010
-- Ακόμα ένας μποναμάς στο κεφάλαιο
28/6/2007
-- Υπερψηφίστηκε από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ
30/5/2007
-- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «εκποίηση»
9/5/2003
-- Στάχτη στα μάτια η ενίσχυση της «διαφάνειας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου