20 Δεκ 2011

Η στρατηγική του ΚΚΕ δείχνει τον οικονομικό και πολιτικό δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών


ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΟΥ

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση - συζήτηση στο Αγρίνιο για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Στο βήμα η Ελένη Μπέλλου
Σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στο δημαρχείο (ΔΗΠΕΘΕ) Αγρινίου μίλησε την περασμένη Κυριακή ηΕλένηΜπέλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία της ηΕλένηΜπέλου σημείωσε:
«Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, από τη ΝΔ και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, είναι συμφέρουσα και κατευθυνόμενη από την τάξη του κεφαλαίου που είναι εξουσία. Εξουσία σημαίνει μηχανισμοί, τρόποι να χειραγωγείται ιδεολογικά - πολιτικά η εργατική τάξη που υπόκειται στην εκμετάλλευση και τα λαϊκά στρώματα, που συνθλίβονται από τα μονοπώλια - τράπεζες, εμποροβιομηχανικούς ομίλους, φορολογικό σύστημα κλπ. Οι αστικοί θεσμοί, σε αυτούς και οι εκλογικοί κοινοβουλευτικοί, είναι κομμένοι και ραμμένοι για να εξυπηρετούν την ταξική εκμετάλλευση, τη χειραγώγηση με το μαστίγιο και το καρότο. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε από το κεφάλαιο ως πιο ικανή, στις σημερινές συνθήκες, να χρησιμοποιήσει και το μαστίγιο και το καρότο, για να ανακάμψει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η εκλογική αντοχή του ΚΚΕ, σε σχέση με το 2007, σχετίζεται με αυτές τις συνθήκες, με νέους μύθους και ιδεολογήματα που ενοχοποιούν για την κρίση αποκλειστικά και μόνο το νεοφιλελευθερισμό - πιο συγκεκριμένα τη ΝΔ -, που ποντάρουν στα μακροχρόνια προβλήματα χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, στην κρίση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στην κοινοβουλευτική ανυπομονησία και αυταπάτη λαϊκών δυνάμεων που ακόμα δεν έχουν ατσαλωθεί στην ταξική πάλη.
Επιτάχυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, προχωρώντας σε ορθολογισμούς της Δημόσιας Διοίκησης και εκσυγχρονισμούς της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, δίνοντάς τους ονόματα που δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι κοινά τα συμφέροντα εργαζομένων και καπιταλιστών: "Αξιοκρατία", "διαφάνεια", "πράσινη (οικολογική) οικονομία", "αγροτικό μοντέλο που στηρίζεται στο διατροφικό κλάδο, στη Μεσογειακή διατροφή". Είναι αναγκαίες προσαρμογές για τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου, για τη διαχείριση - κρατικός προϋπολογισμός, ελλείμματα κλπ. Αλλά ταυτόχρονα είναι μύθοι για την ικανοποίηση στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, ακόμη και για τη συγκράτηση κατακτήσεων, όπως πληρωμή της υπερωρίας, η κυριακάτικη αργία, το ωράριο, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κλπ. Αυτά σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο δέχονται συνεχόμενη επίθεση - είναι η ουσία των αναδιαρθρώσεων - που εξυπηρετεί και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η "αξιοκρατία", για παράδειγμα, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αφορά μια πιο ευέλικτη, πιο ικανή, λιγότερο γραφειοκρατική Δημόσια Διοίκηση για λογαριασμό του κεφαλαίου - την ίδρυση επιχειρήσεων, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Αφορά την πιο αποτελεσματική διασύνδεση της κεντρικής διοίκησης με την περιφερειακή και την τοπική, πιο ισχυρούς Δήμους στο ρόλο τους ως διοικητικές μονάδες, ώστε να σηκώσουν μια αποκέντρωση, για παράδειγμα στην Παιδεία, στην Υγεία, που να προωθεί τη διαφοροποίηση.
Η κατάργηση των θέσεων "stage" στο Δημόσιο, δεν έχει ως κίνητρο την καταπολέμηση του ρουσφετιού, την "αξιοκρατία" για μια θέση εργασίας, αλλά τον περιορισμό των δαπανών στη δημόσια διοίκηση. Η πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι που με εκβιασμούς συνείδησης και όχι μόνο, διαιρεί τους μισθωτούς εργαζόμενους σε μόνιμους και μη, συμβασιούχους "έργου", αορίστου χρόνου κλπ.
Πάλη με κίνητρο τις λαϊκές ανάγκες
Το Κόμμα μας μαχητικά υπερασπίζεται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων. Δείχνει τον οικονομικό και πολιτικό δρόμο εξασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία. Εργασία και παραγωγή, οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών με άλλο κίνητρο, είναι το πολιτικό ζήτημα που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των μισθωτών, ακόμη και των αυτοαπασχολουμένων. Το δικαίωμα στην εργασία δεν εξασφαλίζεται στο δρόμο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.
Δεν υπάρχουν μοντέρνοι και παραδοσιακοί κλάδοι παραγωγής, οικολογικοί και μη. Υπάρχει από τη μια παραγωγή με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, που περνά από τον ένα κλάδο στον άλλο, από την περασμένη τεχνολογία στην καινούργια, μειώνοντας όχι τις ώρες της ημερήσιας εργασίας, αλλά τον αριθμό των εργαζομένων. Και υπάρχει από την άλλη παραγωγή με κίνητρο τις κοινωνικές ανάγκες που προϋποθέτει κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο στην οργάνωση και στη διεύθυνσή της.
Η πάλη αυτού του δρόμου, συνδυασμένα με την πάλη αιτημάτων όπως 1.050 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, και για τον νέο άνεργο, αλλά και για τον εκτοπισμένο από την παραγωγή αγρότη. Είναι το αναγκαίο περιεχόμενο της πάλης σωματείων, ενώσεων, γυναικείων συλλόγων, σπουδαστών - φοιτητών κλπ. Είναι ο δρόμος της λαϊκής δύναμης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου.
Ενοχλεί η στρατηγική του ΚΚΕ
Αυτή την ανάγκη, αυτές τις θέσεις δεν τις καθορίζει το εκλογικό ποσοστό. Το είπαμε στο 18ο Συνέδριο, που έγινε μετά από ένα καλύτερο εκλογικό ποσοστό. Γι' αυτό η αστική ιδεολογία και πολιτική με όλα τα μέσα που διαθέτει πασχίζει να βάλει φραγμούς στην ουσιαστική επικοινωνία του Κόμματος με τους εργαζόμενους, με όσους το προσεγγίζουν και ψηφίζουν πιο σταθερά, με αυτούς που ως ψήφο το επέλεξαν για πρώτη φορά.
Η επίθεση, με στόχο την αμφισβήτηση, τη σύγχυση, κωδικοποιημένα επικεντρώθηκε ότι "το ΚΚΕ δεν ανέβηκε, άρα πρέπει να ψαχθεί για να αλλάξει τη γραμμή του". Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας αυτοκριτική και τη δική σας κριτική, πώς με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα θα εκφράσουμε τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Είναι πίεση από τη σκοπιά του κεφαλαίου για να χαλαρώσουμε αυτή την υπεράσπιση, για να γίνει άνευρη η γραμμή των συμμαχιών, ακίνδυνη για την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου. Αυτή είναι η ουσία όλης της πολεμικής που δέχεται σήμερα το Κόμμα μας, στην οποία άμεσα συμμετέχει και η κυβέρνηση, διά στόματος και του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ