Μεγάλες τιμές από τα αστικά ΜΜΕ για τον Βάτσλαβ Χάβελ, με αφορμή το θάνατό του. Εδωσαν και πήραν τα αφιερώματα, ενώ η αναγγελία τους ήταν πρωτοσέλιδη στον αστικό Τύπο και όχι τυχαία. Αλλωστε το βασικό του προσόν, όπως λένε, ήταν ότι πήρε μέρος στην «εξέγερση του '68, την Ανοιξη της Πράγας», αλλά και στο «κίνημα της Χάρτας 77». Οταν οι αστοί μιλούν για «εξέγερση» και «Ανοιξη» στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία, χρησιμοποιούν αυτήν την ορολογία για να χαρακτηρίσουν την αντεπανάσταση του 1968 στη συγκεκριμένη χώρα. Η αντεπανάσταση και τότε, όπως και το 1989-1991, δεν έγινε με επέμβαση απ' έξω. Στις τότε συνθήκες, του '68, συγκρότησαν οργανώσεις μέσα στην Τσεχοσλοβακία για να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική ηγεσία. Ηγετικό στέλεχος της αντεπανάστασης τότε, ήταν και ο Β. Χάβελ. Αλλά και το λεγόμενο «κίνημα της Χάρτας 77», (είχε συμβολή στην αντεπανάσταση του 1989), ήταν επίσης μια αντεπαναστατική οργάνωση, με σκοπό την υπονόμευση του σοσιαλισμού από τα μέσα, και με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα», που ήταν από τις αιχμές της προπαγάνδας των αστικών κυβερνήσεων των καπιταλιστικών κρατών ενάντια στη σοσιαλιστική εξουσία. Δεν εννοούσαν φυσικά τα δικαιώματα στη δουλειά, στη σύνταξη, στον ελεύθερο χρόνο, στην αποκλειστικά δωρεάν Υγεία, Παιδεία κ.ά., που ήταν λυμένα για τους λαούς των σοσιαλιστικών χωρών, αλλά για το δικαίωμα στην ανοιχτή αντεπαναστατική δράση, αφού προπαγάνδιζαν υπέρ της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ηθελαν παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Θα θυμίσουμε σύντομα τι έγινε το 1968:
***
Το 1968 εμφανίστηκαν ανοιχτά να δρουν ενάντια στο σοσιαλιστικό κράτος και το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, με σκοπό την παλινόρθωση του καπιταλισμού, αντικομμουνιστικές οργανώσεις, όπως η Κ-231 και η Λέσχη των λεγόμενων ακομμάτιστων ΚΑΝ, με επικεφαλής τον Β. Χάβελ, που είχαν διασυνδέσεις με διάφορα επιτελεία των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Και που έκαναν δυναμική εμφάνιση την Πρωτομαγιά του 1968 στην Πράγα, με αντισοσιαλιστικά - αντικομμουνιστικά συνθήματα και διακηρύξεις για εγκαθίδρυση αστικού πολιτικού συστήματος. Στην ουσία, η αντεπανάσταση έκανε ανοιχτά την εμφάνισή της. Αλλά τόσο η ηγεσία του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, όσο και η κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζαν την αντεπαναστατική πάλη, αφού κυριαρχούσαν οι οπορτουνιστικές δυνάμεις. Στην ίδια κατεύθυνση άρχισαν να δρουν, τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, που καθοδηγούνταν από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όσο και το Λαϊκό Κόμμα, ενώ ανάλογη δραστηριότητα ανέπτυσσε και η εκκλησιαστική οργάνωση «Εργο της Εκκλησιαστικής Αναγέννησης». Ολες αυτές οι οργανώσεις ενοποίησαν την αντεπαναστατική τους δράση. Με ποιους είχαν επαφές; Πρώτ' απ' όλα με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (πρόκειται για τη CIA) και με το ΝΑΤΟ. Τον Ιούλη του 1968 είδε το φως της δημοσιότητας το «σχέδιο επιχειρήσεων», που επεξεργάστηκε το Πεντάγωνο και η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά ενάντια στην Τσεχοσλοβακία. Στους πράκτορες που έστειλαν στην Τσεχοσλοβακία είχε ανατεθεί η αποστολή: «Η αποκατάσταση επαφών με τα ανατρεπτικά στοιχεία και η παροχή σ' αυτά της σχετικής βοήθειας για την οργάνωση δολιοφθορών και εξεγέρσεων». Η εφημερίδα του Λιβάνου «Αντ - Ντουνιά» στις 11 Σεπτέμβρη 1968 έγραφε: «To NATO ετοίμασε σχέδια για την έξοδο της Τσεχοσλοβακίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας». Η φινλανδική εφημερίδα «Πιαβιάν Σανομάτ» στις 6 του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους έγραφε: «Δεν είναι καθόλου μυστικό ότι το γενικό επιτελείο του NATO "ανέλαβε την προετοιμασία" του τσεχοσλοβάκικου ζητήματος μερικούς μήνες πριν από τα γεγονότα του Αυγούστου. Πρώτα απ' όλα, ενδιαφέρθηκε για το δυνάμωμα της έντασης στην Τσεχοσλοβακία. Το γενικό επιτελείο βρίσκεται στη Δυτική Γερμανία, στην περιοχή του Ρέγκενσμπουργκ. Από τον Ιούλη άρχισε να δρα ειδικό Κέντρο, αυτό το κέντρο το καθοδηγεί ο Δυτικογερμανός αντιπρόσωπος του NATO, ο οποίος κατάγεται από την Τσεχοσλοβακία, και έτσι είναι άριστα πληροφορημένος γι' αυτούς τους δραστήριους παράγοντες» (σ.σ. τους αντεπαναστάτες).
***
Στις 14 του Ιούνη 1968 οι Τσεχοσλοβάκοι αντεπαναστάτες κάλεσαν τον Μπρεζίνσκι (μετέπειτα σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Κάρτερ) να κάνει διαλέξεις στην Πράγα. Εκεί ο Μπρεζίνσκι καλούσε να συντρίψουν το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και να διαλύσουν την πολιτοφυλακή και τα όργανα της κρατικής ασφάλειας, σε κλειστές συνεδριάσεις στο Ινστιτούτο της Διεθνούς Πολιτικής. Τι είχε προηγηθεί; Η επικράτηση οπορτουνιστικής ηγεσίας στο ΚΚ Τσεχοσλοβακίας και στην κυβέρνηση με τάσεις προσέγγισης των καπιταλιστικών κρατών. Η έλλειψη επαγρύπνησης του Κόμματος ήταν καταλυτική... Οι αντεπαναστάτες είχαν επίσης επαφές με Δυτικογερμανούς πολιτικούς και κόμματα της καπιταλιστικής Γερμανίας (τότε υπήρχε και η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία στο ανατολικό της τμήμα), όπως ο Γ. Στράους. Το Μάρτη του 1968 ο Στράους (σ.σ. ακροδεξιός Βαυαρός πολιτικός) σε συνομιλία με στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έλεγε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας έκαναν μεγάλη δουλειά για να διασύρουν την καθοδήγηση του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας στα μάτια της τσεχοσλοβάκικης κοινής γνώμης και συνέχιζαν με την ίδια τακτική, με ένταση της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας. Στο ραδιοσταθμό του Μονάχου είχε δημιουργηθεί ειδική ομάδα ανταποκριτών, που ετοίμαζε προπαγανδιστική ραδιοφωνική εκπομπή για την Τσεχοσλοβακία σε συνεννόηση με τους αντεπαναστάτες.
Να γιατί οι αστοί τιμούν τον Χάβελ...
Ι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
4/9/2011
-- Ποιος βρισκόταν πίσω από τις πλάτες της αντεπανάστασης
28/6/2009
-- Αντικομμουνισμός. Χτες και σήμερα
7/9/2008
-- Σαράντα χρόνια από την αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία το 1968
27/8/2006
-- Η αντεπανάσταση στην Τσεχοσλοβακία το 1968
14/9/2003
-- Η αντεπανάσταση τον Αύγουστο του 1968 και οι υποκινητές της
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου