26 Ιαν 2012

Λαϊκή Συσπείρωση: Είδος σε εξαφάνιση τα αναλώσιμα ιατρικά στα νοσοκομεία των Επτανήσων



Ερώτηση με θέμα την υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατέθεσαν εν όψει της συνεδρίασης του Σαββάτου του Περιφερειακού Συμβουλίου τα μέλη της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση.
Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Στη Ζάκυνθο, βιώνουμε καθημερινά μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, όσον αφορά την παροχή Υγειονομικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα του νησιού. Η έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού και ο κίνδυνος πλήρους αδυναμίας λειτουργίας των ιατρικών μέσων και μηχανημάτων είναι πλέον ορατός.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, οι αναλώσεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό μειώθηκαν από τα 2,8 εκ. ευρώ το 2010, σε 984 χιλ. ευρώ το 2011, ενώ ο προϋπολογισμός για το 2012 έχει εγκρίνει δαπάνες μόνο μέχρι 800.000 ευρώ, επεκτείνοντας τη χρήση γενοσήμων-αντιγράφων φαρμάκων.
  Ο συνολικός προϋπολογισμός μειώθηκε δραματικά σε 3,8 εκ. ευρώ το 2011 σε σχέση με το 2010 που ανήλθε σε 5 εκ. ευρώ. Μέσα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, μεγάλο μέρος των χρεών σε μεγαλοπρομηθευτές του Νοσοκομείου εξοφλήθηκαν, μειώνοντας τις οφειλές από 16,5 εκ. ευρώ το 2010, σε 2,5 εκ. ευρώ το 2011. Όλα αυτά την ώρα που κινδυνεύει η υγεία του λαού και οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα, εξαιρέσιμα και νυχτερινά.
   Στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας συχνά δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά για βιοχημικές και άλλες εξετάσεις, υπάρχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού, δεν λειτουργεί ο Μαγνητικός Τομογράφος. Ματαιώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία εξαιτίας έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού.
   Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει στα Νοσοκομεία Λευκάδας και Κεφαλονιάς και σε όλα τα Κέντρα Υγείας καθώς και στις μονάδες του ΙΚΑ.
   Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων, είναι επικίνδυνη και εγκληματική.
  Ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και η τωρινή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, που υλοποιούν τις αποφάσεις της Ε.Ε., τις οποίες άλλωστε ψήφισαν.
  Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς για το 2012 προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν για το ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ.
   Η παράδοση των υπηρεσιών υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη μέθοδο της υποχρηματοδότησης του Δημόσιου Τομέα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση της υγείας του λαού.
  Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας και των ασφαλιστικών Ταμείων, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καμία κλίνη νοσηλευτικού ιδρύματος σε ιδιώτες.
Το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου και Κέρκυρας, τα Νοσοκομεία Λευκάδας και Κεφαλονιάς, τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΙΚΑ, όπως και όλα τα Νοσοκομεία στη χώρα μας, έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού και υπάρχει το παλλαϊκό αίτημα για καλή λειτουργία τους, να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά Δωρεάν. Να δίνουν βάρος στην πρόληψη. Να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΙΚΑ. Να καταργηθούν τα χαράτσια.
  Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης πώς προτίθεται να ενεργήσει, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και περίθαλψης του λαού των νησιών μας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά τις αποφάσεις που έχει πάρει με αιτήματα προς την κυβέρνηση για τη λύση των προβλημάτων των Νοσοκομείων των Ιόνιων Νησιών, απαιτείται να ενεργοποιηθεί ώστε με πιο αποφασιστικό τρόπο να διεκδικήσει τη λύση των οξυμένων προβλημάτων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ