1 Φεβ 2012

Δημοσκοπικά ευρήματα


Δημοσκοπικά ευρήματα

Εαν υπάρχει κάποιος τομέας της οικονομίας ο οποίος έχει αυξητικές τάσεις στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα αποτελούν σίγουρα μέρος του. Από την μια ο λαός έχει μπει στο μικροσκόπιο απο τα ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα, καθώς κρυφές δημοσκοπήσεις (σσ έρευνες αγοράς) συρρέουν κάθε εβδομάδα στα πολιτικά γραφεία. Απο την άλλη οι επίσημες δημοσκοπήσεις έχουν γίνει απαραίτητο συστατικό του κυριακάτικου τύπου μαζί με τα DVD και τα κουπόνια για το σούπερ μαρκετ, καθώς αποτελούν το μπλέντερ των απόψεων και αντιδράσεων.

Παρά όμως τον αντιδραστικό και παραπλανητικό χαρακτήρα των δημοσκοπήσεων αυτών, μπορούμε πολλές φορές να εξάγουμε πολιτικά και κοινωνικά συμπεράσματα. Αρκεί βεβαίως να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές όπως λεν και οι Άγγλοι. Αν μάλιστα κάποιος είναι περισσότερο παρατηρητικός και ψάχνει λιγάκι τα στοιχεία που δημοσιεύονται, απο εδώ και απο εκεί, μπορεί να κατανοήσει και τον τρόπο με τον οποίον μαγειρεύονται τα στοιχεία και τις σκοπιμότητες που κρύβουν. Για παράδειγμα, η προσπάθεια διοχέτευσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τάξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ή του ΣΥΡΙΖΑ στην χειρότερη.

Ενδιαφέρον έχει η παρακάτω δημοσκόπηση της Data RC για τον Δήμο Πατρέων, στην οποία γίνεται προσπάθεια κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου (στο 2ο Διάγραμμα), με βάση το ερώτημα "τι θεωρείται πιθανόν πως θα ψηφίσετε".
Να σημειώσουμε εδώ πως η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων που δεν αναφέρονται σε αυτό το πρώτο διάγραμμα, φτάνει το 38%.Περίεργο θεωρούμε την απουσία της Ανταρσύα, η οποία καταχωρείται με ποσοστό κάτω του 0,5% !


Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά κατα την πρώτη ανάγνωση, όχι όμως για τα "πιθανά" ποσοστά που δίνουν στο ΚΚΕ, ή στα αριστερά αναχώματα του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι θεωρούμε δεδομένο πως η αδιευκρίνιστη ψήφος στην πλειοψηφία της, αντιπροσωπεύει τμήματα του ελληνικού λαού που ταλαντεύεται μεταξύ των μη κυβερνητικών κομμάτων. Το εντυπωσιακό είναι πως και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για την Νέα Δημοκρατία, παραδέχονται πως ταβάνι θεωρείται το 13,7% και το 14,6% αντίστοιχα, ακόμα και με κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (σημειώνουμε εδώ πως η εφημερίδα Πελοπόννησος έχει νεοσυντηρητικά χαρακτηριστικά και καταχωρείται στον δεξιό τύπο).

Ασχέτως όμως από το γεγονός πως οι τοπικές φυλλάδες συνήθως είναι πιο ειλικρινείς απο τα κεντρικά αστικά μίντια, αυτή η δημοσκόπηση μας δημιουργεί σοβαρότατα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που την γέννησαν. Για αυτόν τον λόγο προσθέτουμε ένα ακόμα διάγραμμα στο οποίο συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009, των περιφερειακών εκλογών του 2010 και της παρούσας δημοσκόπησης (χωρίς αναγωγή), πάντοτε για το καλλικρατικό δήμο της Πάτρας.

Ενώ βλέπουμε σταθερά μειωτικές και αυξητικές τάσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων, στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει μεταξύ του 2009 και 2010 μια μεγάλη αύξηση, η οποία όμως βάση της δημοσκόπησης εξαϋλώνεται μέχρι τον Γενάρη του 2012. Δεν είναι εκπληκτικό ?

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν παραθέσει κανείς τα ίδια αποτελέσματα για ολόκληρο τον νομό Αχαΐας. Ως γνωστόν, το ΚΚΕ έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά εντός των αστικών κέντρων και θα περίμενε κανείς να είναι χειρότερα τα πράγματα σε ολόκληρο τον νομό.

Κι όμως για κάποιον περίεργο "μαγειρικό" τρόπο, αυτό δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον στο τελευταίο διάγραμμα αποκαθίσταται η ανοδική πορεία του ΚΚΕ. Κάτι είναι και αυτό.

Μερικά πρόχειρα συμπεράσματα :

Υπάρχει εμφανής προσπάθεια να οδηγήσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μέσω της δημοσκοπικής πλύσης εγκεφάλου, στην Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους πρωτίστως, και δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το κάνουν μέσω της αναβίωσης των κεϋνσιανικών απολιθωμάτων, στοχεύοντας σε ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα που θα αντικαταστήσει το υπο κατάρρευση ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ψαλιδίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ κάτω απο το φράγμα των 20 ποσοστιαίων μονάδων με την δικαιολογία πως στον Δήμο Πατρέων ένα 10 % ακόμα το σκέφτεται. Με μια απλή υπόθεση εργασίας, πως το τελευταίο διάγραμμα του νομού Αχαΐας είναι λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα, αποκαλύπτεται πως το ΚΚΕ έχει σίγουρα 3-4 μονάδες παραπάνω στον Δήμο της Πάτρας (κάτι που συμβαίνει σε όλα τα αστικά κέντρα), οπότε αρθροιστικά οδηγούμαστε στο 20,5% του δεύτερου διαγράμματος. Μόνο που μιλάμε για καθαρή πρόθεση ψήφου και όχι πιθανό "ταβάνι".

Παρόμοια συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε και απο άλλες τοπικές δημοσκοπήσεις, όπως αυτή του Αγγελιαφόρου στην Β' Θεσσαλονίκης, που δίνει επίσης με αναγωγή ένα 16-17% στο ΚΚΕ, σε σχέση με το 7.5% των βουλευτικών εκλογών του 2009, το οποίο παρεπιπτόντως ήταν και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τέλος το μόνο ουσιώδες που μπορεί να εξάγει κανείς απο αυτές τις δημοσκοπήσεις, είναι η κατάρρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Παρά τα τσαλιμάκια του Αντώνη, παρά τις αντικομμουνιστικές κραυγές του Καρατζαφέρη, όλοι τους πάνε παρέα στον πάτο. Αλλά λίγη σημασία θα έχει αυτό εάν ο κόσμος που τους ψήφιζε παραδοσιακά, οδηγηθεί τελικά στους επίδοξους αντικαταστάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ