24 Φεβ 2012

Αντιθέσεις και παζάρια ενόψει της νέας Συνόδου



ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιθέσεις και παζάρια ενόψει της νέας Συνόδου
Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και μεγαλώνει τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης
Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» γεννά καινούριες αντιθέσεις, δείχνοντας ότι οι συμβιβασμοί στη λυκοσυμμαχία, εν μέσω κρίσης, είναι προσωρινοί και εύθραυστοι
Πληθαίνουν οι ανησυχίες των αστικών επιτελείων για παρατεταμένη κρίση, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η ανάκαμψη στην καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμα ορατή, ενώ εικόνα επιβράδυνσης καταγράφουν και άλλες μεγάλες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης.
«Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε ύφεση, και η ανάπτυξη σε αρκετές μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία, Ινδία και σε μικρότερο βαθμό Ρωσία, Ν. Αφρική και Τουρκία) έχει επιβραδυνθεί», αναφέρει η Τράπεζα καθώς αναθεωρεί τις εκτιμήσεις που έκανε τον περασμένο Ιούνη. Υπό το φόντο της εμβάθυνσης της κρίσης, η Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2012 και 3,1% το 2013, πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό 3,6% που προέβλεπε τον Ιούνη για κάθε έτος.
Μάλιστα, προβλέπει ότι «η κρίση στην Ευρώπη και η μικρότερη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνουν το ρίσκο ότι οι δύο παράγοντες ενισχύουν ο ένας τον άλλο, με αποτέλεσμα μια ακόμη ασθενέστερη έκβαση». Ομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, εκτιμά ότι η Γερμανία αναμένεται να γνωρίσει ήπια ύφεση στις αρχές του 2012 και «για το σύνολο του έτους (...) η ανάπτυξη θα είναι από μηδέν έως 1%».
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οξύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με αιχμή το μέλλον του ευρώ και την παραπέρα εμβάθυνση της «οικονομικής διακυβέρνησης», όπως αυτή προωθείται μέσα και από το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο». Οι ζυμώσεις για το Σύμφωνο κλιμακώνονται, βγάζοντας στην επιφάνεια ανταγωνισμούς και συγκρουόμενα συμφέροντα.
Μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Γενάρη, Γαλλία και Γερμανία προωθούν στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κείμενο έξι σημείων που περιλαμβάνει προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Γερμανία και Γαλλία επαναφέρουν την πρόταση για εισαγωγή ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καθώς και την επιτάχυνση του φορολογικού συντονισμού στις επιχειρήσεις, δύο θέματα τα οποία απορρίπτει η Μ. Βρετανία.
Το κείμενο περιλαμβάνει ακόμα προτάσεις για τη συγκάλυψη της πραγματικής ανεργίας των νέων, με παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και μια πρόταση για τη σύσταση ενός «Ταμείου για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα», το οποίο θα χρησιμοποιεί κονδύλια από άλλα ταμεία που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί και θα τα προωθεί στις υπερχρεωμένες χώρες.
Συγκρουόμενα συμφέροντα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει προτείνει τροποποιήσεις στη νέα Δημοσιονομική Συνθήκη της ΕΕ, καθώς το τελευταίο προσχέδιο έχει εγείρει ανησυχίες ότι η Συνθήκη μπορεί να αποκλείσει ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Η Κομισιόν στηρίζει τους στόχους της Δημοσιονομικής Συνθήκης, που θα επιτρέπει πιο αυστηρές κυρώσεις γι' αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες, αλλά διεκδικεί για τους ευρωενωσιακούς θεσμούς ισχυρή παρέμβαση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της νέας Συνθήκης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα σε μία χώρα, έως το 0,1% του ΑΕΠ της, σε περίπτωση που αυτή δεν ενσωματώσει στο Σύνταγμά της τον κανόνα για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό («χρυσός κανόνας»). Στην πρώτη εκδοχή, αναφερόταν απλώς η παραπομπή των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του Συμφώνου, όλα τα κράτη θα πρέπει να περιλάβουν στο εθνικό τους Σύνταγμα ή τη νομοθεσία τους νόμο που θα ορίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα (δηλαδή το έλλειμμα αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από τον οικονομικό κύκλο) δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τότε θα τίθενται σε ισχύ αυτόματες διαδικασίες κύρωσης. Τα έσοδα από τα πρόστιμα θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, του ESM, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλη.
Η Συνθήκη για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Γενάρη. Τη Δημοσιονομική Συνθήκη έχει ήδη απορρίψει η Μ. Βρετανία, το τσέχικο Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν αναγκαίο στη χώρα για την έγκρισή της, ενώ στη Φινλανδία τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη στάση της χώρας απέναντι στο Σύμφωνο.
Σε ό,τι αφορά στον προσωρινό και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, το EFSFκαι το ESM, η χρηματοδοτική τους δυνατότητα θα παραμείνει προς το παρόν στα 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο Συνθήκης που παρουσιάζει το «Ρόιτερς». Πάντως, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα επανεξετάσει το θέμα το Μάρτη και ίσως αποφασίσει να ενισχυθούν τα κεφάλαια, καθώς όλα δείχνουν ότι η κρίση και οι συνέπειες στο κρατικό χρέος της Ευρωζώνης θα οδηγήσουν και άλλες χώρες στην πόρτα του.
Στο επίκεντρο η ελληνική χρεοκοπία
Στο μεταξύ, όσο πλησιάζουν οι αποφάσεις για τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει μαζί του το επόμενο μνημόνιο στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι σπεύδουν να συνδράμουν τις απειλές της κυβέρνησης, με τις οποίες προσπαθεί να γονατίσει το λαό. Ο Γάλλος Πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί, προειδοποίησε χτες ότι η Ευρωζώνη παραμένει σε κατάσταση κινδύνου και κάλεσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να μην αναβάλουν τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
«Σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αναβάλλονται οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ζητώντας βαθύτερες ανατροπές και η συναίνεση στο πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις να περάσει με κάθε μέσο στα λαϊκά στρώματα.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»: «Οι Ελληνες έχουν κάνει πολλά. Αν δεν σημειώνεται πρόοδος, αυτό οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», και πρόσθεσε: «Είναι καθοριστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να επικοινωνήσουν με τα συγγενή πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσμευθούν στην εφαρμογή του πακέτου βοήθειας της ΕΕ. Αλλιώς μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, δήλωσε χτες, Παρασκευή, ότι «η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον» για την Ελλάδα. «Η Ευρώπη δεν θα πληρώσει επιπλέον, είναι σαφές, η Γαλλία το είπε, η Γερμανία το είπε και το σύνολο των χωρών που αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ελλάδα έχουν ορίσει έναν κανόνα, δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτόν τον κανόνα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe».
«Οι άνθρωποι συχνά ρωτάνε εάν η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα ήδη χρεοκοπεί», ανέφερε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Ρίτσαρντ Μακ Γκουάιαρ, της ολλανδικής Rabobank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ενεργοποίηση των CDS από μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα έφτανε σε 3,34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εταιρεία εκκαθάρισης (Depositary Trust Clearing Corporation), ενώ η κατάρρευση της Lehman Brothers ενεργοποίησε CDS 400 δισ. ευρώ από τα οποία πληρώθηκαν πολύ λιγότερα.
Ακόμα, ο Εντουαρντ Πάρκερ, στέλεχος της «Fitch», εκτιμά ότι «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει», καθώς εκτιμά ότι δεν πρόκειται να κατορθώσει να αντεπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μάρτη. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «το αποκαλούμενο PSI, για μας, θα μετρά ως χρεοκοπία, είναι σίγουρα χρεοκοπία για εμάς» και σημειώνει ότι «επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαβεβαιώνει ότι «η Ευρωζώνη δε θα διασπαστεί. Αλλά εάν τα πράγματα πάνε τρομερά άσχημα, ίσως μια χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη». Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οικονομικοί παρατηρητές διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον το 2013 η Ιρλανδία θα μπορέσει να εξέλθει από το μηχανισμό του δανεισμού από την τρόικα και κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «δεύτερο μνημόνιο», επικαλούμενοι κυρίως τον «αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας» και τον υψηλό λόγο του χρέους της Ιρλανδίας προς το ΑΕΠ της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ