10 Φεβ 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ραγδαία αύξηση των σιτιζόμενων με κουπόνια



ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραγδαία αύξηση των σιτιζόμενων με κουπόνια
Στα 13 εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας
Οι φτωχοί έφτασαν στη Βρετανία το 2011 τα 13 εκατομμύρια
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ολοένα και αυξάνονται στη Βρετανία οι άνθρωποι που αναγκάζονται να καταφεύγουν στις λεγόμενες «τράπεζες τροφίμων» που δημιουργούν διάφορες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις. Τα εκατομμύρια των φτωχών συγκαταλέγονται στα 115 εκατομμύρια των εξαθλιωμένων κατοίκων της Ευρώπης των «27», σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ».
Για τη φτώχεια στη Βρετανία δε φταίει κανένα μνημόνιο αλλά η ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας είναι εξίσου βάρβαρα. Ως αποτέλεσμα η φτώχεια στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 1,1% φτάνοντας το 23,1%. Σύμφωνα με την έκθεσή μιας από τις πιο μεγάλες «φιλανθρωπικές» οργανώσεις, της Trussell Trust, που σήμερα έχει σε όλη τη Βρετανία 163 τράπεζες τροφίμων, κατά το περασμένο έτος, 2011, άνοιγε μία τράπεζα τροφίμων, από διάφορες οργανώσεις, κάθε βδομάδα! Κατά τον επικεφαλής της οργάνωσης, Κρις Μολντ, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ήδη 13 εκατομμυρίων Βρετανών που ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, χωρίς να υπολογίζεται η αύξησή τους, εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 τράπεζες τροφίμων!
Η μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης από το Γενάρη του 2011 έχει σημειωθεί μεταξύ των νέων οικογενειών, σύμφωνα με την έκθεση, που ως αιτίες αναφέρει τη μείωση του εισοδήματος των οικογενειών και τις περικοπές και μεταξύ αυτών και του επιδόματος προς τους φοιτητές και τους μαθητές. Σημειώνει η ίδια έκθεση ότι «έχουμε ανθρώπους που δεν τρώνε για μέρες, προκειμένου να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ουσιαστικά γιατί τα εισοδήματά τους είναι τόσο μικρά που δεν επαρκούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της στέγασης, διατροφής και ένδυσης».
Οι εφιαλτικές διαστάσεις που έχει λάβει η φτώχεια γίνονται αντιληπτές από δύο στοιχεία: α) Η φιλανθρωπική οργάνωση προσφέρει τρία κουπόνια για κάθε άτομο, το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία σακούλα τροφίμων που διαρκεί μόλις τρεις μέρες και β) παρά την συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια το Trussell Trust σχεδιάζει να επεκτείνει τη λειτουργία του σε 445 τράπεζες τροφίμων μέχρι το 2015, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί 450.000 ανθρώπους το χρόνο, υπό την προϋπόθεση της λήψης της χρηματοδότησης, ύψους 1,6 εκατομμυρίων στερλινών.
Κονδύλια που θεωρείται πολύ πιθανό να περικοπούν λόγω λιτότητας και παρά το γεγονός ότιτα κέντρα εύρεσης εργασίας μην έχοντας να προσφέρουν καμία άλλη δυνατότητα στους ανέργους, από το καλοκαίρι, παραπέμπουν τους ανέργους σε τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν, όπως ανέφερε παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πρωτοφανές γεγονός στην καταγεγραμμένη ιστορία της Βρετανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ