4 Μαρ 2012

ΝΑΤΟ - ΕΕ Επικίνδυνα σχέδια για εσωτερική καταστολή



ΝΑΤΟ - ΕΕ
Επικίνδυνα σχέδια για εσωτερική καταστολή
Ενας πολυπλόκαμος μηχανισμός με στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο ενάντια στα λαϊκά κινήματα
Μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών σε άσκηση σε «αστικό περιβάλλον» εκπαιδεύονται στην «τεχνική εισόδου σε κτίρια» (φωτό από το διαδίκτυο)
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΠΕΝΕΦΥΟ
Ενα ολόκληρο σύστημα κατασταλτικών μηχανισμών, με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών οργανώσεων, οικοδομείται συστηματικά σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, με στόχο τη θωράκιση της δικτατορίας των μονοπωλίων. Το πλαίσιο δράσης του, ορίζεται από τις κατευθύνσεις που θέτει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, πάνω στο οποίο έχει προσαρμοστεί και το ελληνικό αμυντικό δόγμα, υιοθετώντας τη «στρατηγική αντίληψη», τις «απειλές» και τις προτεραιότητες της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.
Το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων» κινδύνων, όπως επικυρώθηκε στη σύνοδο της Λισαβόνας (Νοέμβρης 2010), περιλαμβάνει μη στρατιωτικές - μη πολεμικές «απειλές», που μπορούν να αξιοποιηθούν σαν πρόσχημα για επέμβαση στο εσωτερικό χωρών, όπως η «τρομοκρατία», η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή κλπ. Παρεμφερής με τα παραπάνω είναι και η «έξυπνη άμυνα», που θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο.
Το αποτέλεσμα είναι η διαμόρφωση ενός κατασταλτικού πλαισίου από στρατιωτικές δυνάμεις, με τη συνδρομή παραστρατιωτικών οργανώσεων που φορά την «προβιά» μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε όταν χρειαστεί, να παίξουν το ρόλο της σιδερένιας γροθιάς της αστικής εξουσίας ενάντια στο λαό και το κίνημά του. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, οργανικά συνδεδεμένες με τις ιμπεριαλιστικές δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο δόγματος όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προετοιμάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, είτε συγκεκαλυμμένα είτε απροκάλυπτα.
Ενδεικτικές είναι οι κάθε είδους ασκήσεις και σεμινάρια που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας επί ελληνικού εδάφους, άλλοτε με αποκλειστική συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων και άλλοτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ. Πρόκειται για ασκήσεις καταστολής πλήθους, ασκήσεις «διεξαγωγής επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές», αλλά και ασκήσεις «διαχείρισης κρίσεων», που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά επιβολής στρατιωτικού νόμου στην «υποθετική» περιοχή που απεικονίζουν, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις εμφανίζονται να θέτουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις πολιτικές δομές, σύμφωνα με το σενάριο.
Ο ισχυρισμός που προβάλλεται, πως τα σενάρια αυτά αφορούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται οι λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές», σε τίποτα δεν αλλάζει την αλλαγή του χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων και την αντικατάσταση του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων από το ιμπεριαλιστικό δόγμα και τη στοχοποίηση του εχθρού λαού.
Στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί από στρατιωτικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το 2003, όλων των ειδών οι ασκήσεις εσωτερικής καταστολής. Πλέον χαρακτηριστική είναι αυτή που έγινε στις αρχές Φλεβάρη 2011 στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, όπου με τεθωρακισμένα οχήματα «διαλύθηκε» πλήθος «διαδηλωτών» που φώναζε ρυθμικά «φρίντομ» (ελευθερία).
Επίσης, στις 29 Ιούλη 2008 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός πόλεων, που παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Τις αποστολές αυτές τις ονομάζουν «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ) και σύμφωνα με το ΓΕΣ, «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».
Τις τελευταίες μέρες έγινε επίσης γνωστό ότι σχεδιάζεται για τον ερχόμενο Νοέμβρη η διεξαγωγή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας άσκησης στο πλαίσιο «Σχολείου Προχωρημένης εκπαίδευσης Αμυνας - Φρούρησης», με σενάριο «ατομικής τακτικής μάχης σε κλειστούς χώρους», δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και αστικό περιβάλλον.
Στις αρχές Φλεβάρη είχε αφιχθεί στον ίδιο χώρο με μεταγωγικό αεροσκάφος «C-9» μια μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν μέλη των γνωστών «Seals», δύναμη η οποία αναλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, όπως αυτή της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Η δύναμη αυτή πήρε μέρος σε άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, το διάστημα 6-16 Φλεβάρη στον κόλπο των Μεγάρων.
Σύμφυση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών
Η σύμφυση στρατιωτικών δομών με παραστρατιωτικές οργανώσεις αποκαλύπτει μια ακόμα πλευρά της κατασταλτικής στρατηγικής των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όχι μόνο σε επίπεδο δόγματος, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά ασκήσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων, συμμετέχουν απόστρατοι από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Οι περισσότερες από τις ασκήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν ιδιώτες (έφεδροι), έχουν χαρακτήρα σεμιναρίου, όπου οι συμμετέχοντες πληρώνουν ένα ποσόν που πλησιάζει τα 500 ευρώ ανά άτομο, για να αποκτήσουν ένα τίτλο συμμετοχής που θα τους φανεί χρήσιμος για την αναζήτηση δουλειάς (π.χ. σε εταιρίες φύλαξης εγκαταστάσεων στα ανά τον κόσμο θέατρα των ιμπεριαλιστικών πολέμων).
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιες ασκήσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα:
  • Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το διάστημα 7 - 10 Γενάρη 2010, με διοργανωτές το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών και τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής (απόστρατοι καταδρομείς). Στην άσκηση έγινε εκπαίδευση σε «σχολείο SWAT», με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών» που περιελάμβανε «μάχη - τακτική σε αστικό περιβάλλον, κτίρια, εφόδους σε κτίρια και οχήματα», όπου το ρόλο των εκπαιδευτών είχαν «εν ενεργεία εκπαιδευτές από αστυνομικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ».SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), αποκαλούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς. Οι SWAΤ έχουν ως επίσημη αποστολή τη διάσωση ομήρων, την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», τη συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις και έρευνες, την αντιμετώπιση βαριά οπλισμένων εγκληματιών. Το ίδιο το γεγονός της άσκησης και το περιεχόμενό της φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της εκπαίδευσης και της λειτουργίας στην Ελλάδα παραστρατιωτικών - παρακρατικών οργανώσεων με διεθνείς διασυνδέσεις.
  • Ασκηση εφέδρων υπαξιωματικών και οπλιτών με διοργανωτή την Πανελλήνια Ενωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο) στις 14-15 Γενάρη 2012. Στο πλαίσιο της άσκησης «εξηγήθηκε η τεχνική εισόδου σε κτίρια, οι ασκούμενοι εκλήθησαν, κατά ομάδες να διαπραγματευθούν σενάρια εκκαθάρισης κλειστού αγνώστου χώρου». Οπως διαβάζουμε στις σχετικές ιστοσελίδες, «τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα, με κυριότερο ότι ο αγώνας σε αστικό περιβάλλον είναι από τις δυσκολότερες μορφές αγώνα που μπορεί να κληθεί να δώσει ο μαχητής, καθώς τα σενάρια που ενδέχεται να κληθεί να διαπραγματευθεί είναι, ίσως, άπειρα. Οπως είναι φυσικά η εκπαίδευση σε ένα τέτοιο αντικείμενο δεν εξαντλείται έτσι εύκολα».
  • Ασκηση «Μακεδονομάχος 2012» στις 3 και 4 Μάρτη 2012 με διοργανωτή τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) στη Μακεδονία.«Η φετινή πανελλήνια συνεύρεση - άσκηση των ενεργών εφέδρων θα κινηθεί γύρω από την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή του περιπόλου αναγνωρίσεως της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ στην άσκηση του αγγλικού στρατού CAMBRIAN PATROL 11», σύμφωνα με την αναγγελία της.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12-18 Μάρτη 2012, προετοιμάζεται σεμινάριο για εκπαίδευση ιδιωτών - παραστρατιωτικών σε «επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου» και με αντικείμενο την «άμυνα εκ του σύνεγγυς» που διοργανώνεται από την «NNK Group». Πρόκειται για μια εταιρεία ιδιωτικού στρατού, που εκτός των άλλων, αναλαμβάνει και αποστολές προστασίας των θαλασσίων μεταφορών, πράγμα που εκ των πραγμάτων συνδέεται και με τους «ράμπο» που ετοιμάζονται να βάλουν στα εμπορικά πλοία, στο όνομα της αντιμετώπισης της «πειρατείας». Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν πρώην στελέχη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS. Βέβαια, οι ασκούμενοι δε θα είναι στρατιωτικοί αλλά ιδιώτες, πράγμα που παραπέμπει κατευθείαν σε διαδικασίες στρατολόγησης «εθελοντών» για ιδιωτικούς στρατούς.
Συντονιστικό «ειδικών επιχειρήσεων» του ΝΑΤΟ
Ολες οι παραπάνω δραστηριότητες, συνδέονται με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» (NSCC). Το σχετικό νομοσχέδιο για την ελληνική συμμετοχή εγκρίθηκε τον Αύγουστο, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, σαν «Μνημόνιο κατανόησης» της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Πυρήνα και κορμό των NSCC, αποτελούν οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
«Αποστολή του NSCC είναι κυρίως η υποστήριξη των ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη τη Συμμαχία (σ.σ. και στο εσωτερικό των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), η παροχή στον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και τους υπόλοιπους Διοικητές των Συμμαχικών Διοικήσεων Επιχειρήσεων έγκαιρων και αποτελεσματικών συμβουλών για τις Special Operations Force (Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων) προς υποστήριξη του σχεδιασμού και εκτέλεσης των επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης και κρίσεων»,σημειώνεται στο Μνημόνιο.
Δηλαδή, «ειδικές επιχειρήσεις» και εντός των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «τάξης και ασφάλειας», με καταστολή των λαϊκών κινημάτων.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δυνατότητα συμμετοχής και μη Νατοϊκών χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), «οι οποίες συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ή σε Νατοϊκές επιχειρήσεις της NSCC».Αυτό σημαίνει συνεργασία με πράκτορες, παρακρατικές δυνάμεις, αλλά και εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών», όπως ήδη γίνεται στον πόλεμο του Ιράκ, όπου ιδιωτικές εταιρείες πολέμου σφάζουν, χωρίς κανένας να μπορεί να τις ελέγξει.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ