9 Μαρ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο εργασιακός μεσαίωνας


ΙΣΠΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ο εργασιακός μεσαίωνας
Την Κυριακή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων
Από πρόσφατη λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές και το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων στη Βαρκελώνη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα (ανάλογο με αυτό στη χώρα μας) και θέτουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων ψήφισε χτες το ισπανικό Κοινοβούλιο με 197 ψήφους υπέρ και 142 κατά.
Οι τροποποιήσεις στην εργασιακή νομοθεσία αφορούν σε μια άγρια μείωση του κόστους των απολύσεων, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους εργοδότες. Δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να ελαστικοποιούν το ωράριο των εργαζομένων. Προβλέπουν επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μείωση των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας. Εως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση θα είναι «χρήσιμη» στη μείωση της ανεργίας που έχει φτάσει στο ...επίσημο 23% (με το πραγματικό να είναι πολύ μεγαλύτερο), με το ποσοστό αυτό να προσεγγίζει το 50% ανάμεσα στους νέους έως 25 ετών.
Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μάρτη, διοργανώνεται κινητοποίηση από την «UGT» (Γενική Ενωση Εργατών) και την «CCOO» (Εργατικές Επιτροπές) που διατείνονται ότι παλεύουν ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση. Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία στις 19 Φλεβάρη, την οποία διοργάνωσαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο αυτών συνδικάτων ύστερα από τη δυσαρέσκεια και την οργή που εκδηλώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων που απαιτούν μια διαρκή κινητοποίηση με στόχο τη γενική απεργία. Προς αυτή την κατεύθυνση τάσσεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας που καλεί τους εργαζομένους σε ανυπακοή στις συμφωνίες που προκύπτουν από το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - στον οποίο συμμετέχουν εδώ και χρόνια οι συμβιβασμένες CCOO και UGT - και ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο προσανατολισμός του αγώνα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων για την ανατροπή του καπιταλισμού, ώστε να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ