2 Απρ 2012

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΧΑΡΑ. Η πρώτη νίκη της εργατικής τάξης στη Κρήτη μέσα στη καρδιά του εργασιακού μεσαίωνα.


ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΧΑΡΑ. Η πρώτη νίκη της εργατικής τάξης στη Κρήτη μέσα στη καρδιά του εργασιακού μεσαίωνα.


 Οι εργαζόμενοι στην Αριάδνη ΑΕΒΕ είναι νικητές!


ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

Οι εργαζόμενοι στην Αριάδνη ΑΕΒΕ είναι νικητές!
Ο απεργιακός τους αγώνας που ξεκίνησε στις 13-1-2012 με βασικά αιτήματα να παρθεί πίσω η εκ περιτροπής εργασία και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 23-3-2012,μετά από 70 μέρες σκληρής μάχης.
Αυτούς τους 2 ½ μήνες οι εργαζόμενοι έδωσαν μια σκληρή, παλικαρίσια και ιστορική για τα
δεδομένα του Ηρακλείου απεργιακή μάχη που συγκίνησε τους εργαζόμενους όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά. Όρθωσαν το ανάστημα τους κόντρα στους ντόπιους μεγαλεμπόρους- προμηθευτές, κουρέλιασαν την αντεργατική νομοθεσία για την εκ περιτροπής εργασία, απέρριψαν την πρόταση της επιχείρησης να παραιτηθούν και να χάσουν όλα τα δικαιώματα τους, έμαθαν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους. Στο πλευρό τους καθημερινά με όλες του τις δυνάμεις στάθηκε το σωματείο μας και το ΠΑΜΕ. Ο αγώνας τους αποτελεί παρακαταθήκη για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και ειδικά για τους εργαζόμενους του Ηρακλείου.
Όλους αυτούς τους μήνες που οι απεργοί αταλάντευτα, με δύσκολες καιρικές και άλλες συνθήκες, στέκονταν έξω από την πύλη της επιχείρησης, η εργοδοσία εξαπέλυσε εναντίον τους μια επίθεση άνευ προηγουμένου. Με εκβιασμούς, απειλές αλλά και καλοπιάσματα, με λυσσασμένη επίθεση στο σωματείο μας  και το ΠΑΜΕ στοχεύοντας στο να μας απομακρύνουν από τους συναδέλφους, με το βασικό επιχείρημα των εργοδοτών ότι οι απεργίες και οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις, προσπάθησαν να διασπάσουν και να διαλύσουν την απεργία. Όλες οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.
Οι εργαζόμενοι, μέσα από τη σωματειακή τους επιτροπή μαζί με το σωματείο μας, αποκάλυψαν τα σχέδια και απάντησαν σε όλα τα ψέματα και τις συκοφαντίες  της εργοδοσίας και των παρατρεχάμενων της. Στους εκβιασμούς, τις απειλές και τα τσιράκια της εργοδοσίας απάντησαν με ενωτικό, συλλογικό αγώνα όπου κανένας συνάδελφος δεν περίσσευε. Με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις αποφάσιζαν και σχεδίαζαν τα βήματα τους: αποκλεισμούς των καταστημάτων της Α. Ε., παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, συνεντεύξεις και καθημερινά δελτία τύπου. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διοργάνωσε 3 συλλαλητήρια αλληλεγγύης στους απεργούς,  5 παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθημερινές ανακοινώσεις. Το ΠΑΜΕ μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές Μαλεβιζίου, Αλικαρνασσού και τις επιτροπές κατοίκων Νοτίων Συνοικιών και Γοργολαίνη οργάνωσαν την αλληλεγγύη που εκφράστηκε με καθημερινή παρουσία στην απεργία αλλά και με οικονομική και υλική βοήθεια. Το ΜΑΣ με καθημερινή παρουσία εμψύχωσε τους απεργούς.
Στη λυσσασμένη επίθεση που δέχτηκε το σωματείο μας και το ΠΑΜΕ από την εργοδοσία αλλά και το ΕΚΗ με καρμπόν επιχειρήματα περί έμμισθων του ΚΚΕ και καθοδηγούμενων αγώνων , οι εργαζόμενοι απάντησαν αναπτύσσοντας ακόμα πιο στενούς δεσμούς με το σωματείο και το ΠΑΜΕ, αναγνωρίζοντας δημόσια αλλά και με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων  την καταλυτική συμβολή του σωματείου και του ΠΑΜΕ στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας.
Στο επιχείρημα της εργοδοσίας ότι δήθεν καταβάλει προσπάθειες να σώσει τις θέσεις εργασίας – την ίδια ώρα που μετέφερε μέσω του γραμματέα του ΕΚΗ πρόταση να απολυθούν και οι 59 εργαζόμενοι και να μοιραστούν 100,000€ (ενώ οι αποζημιώσεις ξεπερνούσαν τις 500,000€)- και ότι οι απεργίες κλείνουν τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι απάντησαν με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και αποκάλυψαν τα σχέδια της διοίκησης. Σχέδια τα οποία είχαν σαν στόχο να νεκρώσουν την Αριάδνη ΑΕΒΕ με επόμενο θύμα την Αριάδνη ΑΕ, να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους και να ιδρύσουν μια νέα εταιρεία- την Νέα Αριάδνη- που θα εκμεταλλεύεται το πελατολόγιο και τις εγκαταστάσεις της Αριάδνης. Να ποιοι κλείνουν ή οδηγούν στο κλείσιμο  τις επιχειρήσεις! Και μάλιστα τέτοιες επιχειρήσεις όπως η Αριάδνη! Θυμίζουμε ότι ο όμιλος αυτός αποτελούσε, και αποτελεί ακόμα, μια δυναμική παρουσία στον κλάδο του εμπορίου τροφίμων στην Κρήτη. Με επίσημα στοιχεία μέχρι και το 2009 ο ετήσιος τζίρος έφτανε στα 69 εκ ευρώ για την ΑΕΒΕ και 100 εκ ευρώ για τα καταστήματα ενώ σήμερα εμφανίζεται να χρωστάει- σύμφωνα με την σημερινή διοίκηση – 50 εκ. ευρώ περίπου!
Σημαντική συμβολή στην ταξική πάλη,  εκτός από την εμπειρία και τα συμπεράσματα της ίδιας της απεργίας, αποτελεί ο ρόλος τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο.  Με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο και το γραμματέα του ΕΚΗ- Σ. Βαρδάκη και Στ. Βοργιά (στελέχη της ΠΑΣΚΕ της παράταξης του ΠΑΣΟΚ) - η εργοδοσία προσπάθησε να υλοποιήσει τα σχέδια της. Έβαλαν τα δυνατά τους για να χτυπήσουν την απεργία πριν να ξεκινήσει – τι θα κερδίσετε, τίποτα δεν θα κάνετε- κάτω από την πίεση και την κατακραυγή των εργαζομένων στήριξαν την απόφαση του σωματείου μας για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες , με αποκορύφωμα την πρόταση της εργοδοσίας που μετέφερε ο ίδιος ο γραμματέας του ΕΚΗ μετά από μυστική συνάντηση του με την διοίκηση για να απολυθούν όλοι και να μοιραστούν 100,000€! Αλλά εκεί που έδωσαν ρέστα ήταν στον αντικομουνιστικό λίβελο που εξαπέλυσαν ενάντια στο σωματείο και το ΠΑΜΕ με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που διατύπωνε και η εργοδοσία! Τέτοια ταύτιση απόψεων!
Ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε στην Αριάδνη ΑΕΒΕ αποτελεί για το σωματείο μας αλλά και για όλη την εργατική τάξη μεγάλο σχολείο και μεγάλο εφόδιο ώστε ακόμα πιο έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική λαίλαπα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς , ξεχωρίζοντας τους φίλους από τους εχθρούς σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ και το σωματείο μας, να υψώσουμε αγωνιστικό ανάστημα.
Η Αριάδνη αποτελεί μια μικρογραφία της γενικότερης κρίσης που δημιούργησε το κεφάλαιο επειδή ακριβώς κυνηγάει το κέρδος  και καλεί τους εργαζόμενους- όπως και εδώ- να πληρώσουν την κρίση αυτή με μειώσεις μισθών , απολύσεις και ελαστικές μορφές εργασίας. Σε αυτή  την προσπάθεια το κεφάλαιο έχει το προσωπικό του: από τη μια το πολιτικό προσωπικό, τα κόμματά του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, ΛΑΟΣ κλπ , που εναλλάσσονται ή συγκυβερνούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών και λοιπών. Και από την άλλη έχουν αυτούς που καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους  περί δήθεν εξανθρώπισης του καπιταλισμού ή καλύτερης διαχείρισής του (ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ κλπ) κρύβοντας την αλήθεια ότι χωρίς ριζικές ανατροπές, χωρίς την κατάργηση της εκμετάλλευσης δεν πρόκειται ποτέ οι εργαζόμενοι να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν. Σημαντική συμβολή έχει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που κάνει κάθε προσπάθεια να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τα σωματεία, να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και φυσικά να ρίξει λάσπη και αντικομουνισμό στο συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ.
Όμως οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι γυναίκες έχουν το δικό τους μέτωπο κόντρα σε αυτό το Μαύρο Μέτωπο: το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που καλεί σε οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία να αλλάξουμε τους συσχετισμούς υπέρ των εργατών και όχι των εργατοπατέρων, κόντρα στα μονοπώλια και τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες.
Οι θυσίες του αγώνα είναι ασύγκριτα μικρότερες από τις θυσίες για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα.
ΟΛΟΙ,  ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
Καλούμε σε συναγερμό και επαγρύπνηση τους συναδέλφους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου μας. Να μην περάσουν πουθενά μειώσεις, ατομικές συμβάσεις, απολύσεις. Να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια τις Συλλογικές Συμβάσεις! Κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αγώνα όπως στη Χαλυβουργία, όπως στην Αριάδνη, όπως σήμερα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ (ΕΠΑΝΑ ΑΕ) όπου οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του σωματείου μας του ΠΑΜΕ βρίσκονται ήδη στην 3η μέρα απεργίας!
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ- ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ!
ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ!

Η ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΥΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αναδημοσίευση από REDFLY PLANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ