13 Απρ 2012


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Οικοδόμηση «μέτρων αποκατάστασης εμπιστοσύνης» ζητούν από Ισραήλ και Παλαιστινίους τα μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ,ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) που συναντήθηκαν για να εξετάσουν το παρατεταμένο αδιέξοδο ενόψει της προγραμματισμένης, περισσότερο διαδικαστικής, συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Φαγιάντ, την επόμενη βδομάδα. Παράλληλα το Κουαρτέτο ζήτησε να συγκεντρωθεί άμεσα και η χρηματική βοήθεια που έχει προαναγγελθεί για την Π. Αρχή, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐκ Αμπντουλάχ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγία την επίσκεψη, την Τετάρτη, του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ στο νησί Αμπού Μούσα στον Περσικό Κόλπο, το οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες. Ο Αχμαντινετζάντ μιλώντας από το Αμπού Μούσα υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι και μόνο η ονομασία του Κόλπου ως Περσικού αποδεικνύει πως πρόκειται για ιρανικό έδαφος μακριά μέσα στο χρόνο.
ΡΙΑΝΤ.-- Σφοδρές καταιγίδες και χιονόπτωση έπληξαν την νότια επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, Ασήρ, προκαλώντας πλημμύρες και αποκλεισμούς που οδήγησαν στο θάνατο δύο παιδιά και δύο άνδρες. Ταυτόχρονα, οι αρχές της χώρας αρνούνται ότι έχει αρχίσει απεργία πείνας γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ο Μουχάμαντ αλ Μπατζαντί, που είναι φυλακισμένος εδώ και ένα χρόνο.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν το δυτικό Μεξικό χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα ή μεγάλες ζημιές σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών, σημειώθηκε τη νύχτα στο Μιτσοακάν ενώ ο δεύτερος μεγέθους 6,9 βαθμών, με επίκεντρο σε βάθος 6,2 μιλίων, σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια.
ΧΑΡΤΦΟΡΝΤ.-- Με ψήφους 86 υπέρ και 62 κατά η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή της πολιτείας Κονέκτικατ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενέκρινε την κατάργηση της θανατικής ποινής και γίνεται η πέμπτη πολιτεία που εγκαταλείπει την εσχάτη των ποινών.
TZΑΚΑΡΤΑ.-- Πέντε ενήλικες σκοτώθηκαν και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από τον προχτεσινό ισχυρό διπλό σεισμό που σημειώθηκε κοντά στις ακτές της βόρειας Ινδονησίας στην επαρχία Ατσεχ, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.
ΣΕΟΥΛ.-- Τελικά διατήρησαν την πρώτη θέση στο κοινοβούλιο οι Νοτιοκορεάτες συντηρητικοί του κυβερνώντος «Κόμματος Νέων Συνόρων» (NFP) κατά τις προχτεσινές εκλογές αφού παίρνει 152 έδρες από τις 300 (καίτοι 13 λιγότερες απ' ό,τι πριν). Το αντιπολιτευόμενο «Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα» (DUP) παίρνει 127 έδρες (δηλαδή 38 περισσότερες). Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κυμάνθηκε μόλις στο 54,3% αλλά ήταν αυξημένη σε σχέση με τις εκλογές του 2008 που έφθασε το 46,1%.
ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Καθήκοντα μεταβατικού προέδρου του δυτικοαφρικανικού Μάλι ανέλαβε χτες και επίσημα ο έως πρότινος πρόεδρος της Βουλής, Ντιονκούντα Τραορέ στο πλαίσιο συμφωνίας με τον λοχαγό Σανόγκο του πραξικοπήματος της 22ης Μάρτη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη διεξαγωγή εκλογών σε 40 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ